İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Hekim tarafından incelenen dişin neyden dolayı çürüdüğü teşhis edilir. Gerekli incelemeler doğrultusunda dişin kurtulma ihtimali varsa diş tekrardan temizlenir ve dolgu yapılır. Ancak dişin kurtulma ihtimali yoksa dişin çekilmesi gerebilir.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Bir çok nedenden dolayı iltihaplı diş, kanal tedavisinden sonra beklendiği gibi iyileşmez ve aylar ve hatta yıllar sonra akut duruma geçip ağrı yapmaya başlar veya yeni enfeksiyon oluşabilir.
Sorusuyla sürekli karşı karşıya gelen diş hekimleri bu soruya net bir cevap vererek doğru yapılmayan ya da sonradan çıkan sorunlara karşılık tekrar kanal tedavisi tekrar edebilir. İkinci kanal tedavisi düzeyli ve ayrıntılı ele alınarak araştırılıp, kontrolleri yapıldıktan sonra yapılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Bazen, kanal tedavisinin ardından komplikasyonlar gelişebilir. Aşırı ağrı hissetmenizin nedeni, tedavinin tam olarak bakterilerin veya enfeksiyonun kaynağını giderememiş olması olabilir. Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir.
İlkine oranla kanal yenileme işlemi daha zor ve uzun bir tedavi sürecini kapsamaktadır. Kanal tedavisine göre kanal yenileme işleminde ise başarılı bir şekilde o dişin görevini yerine getirme ihtimali azalmaktadır.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı
Kanal tedavisi, dişleri daha fazla enfeksiyondan kurtarır ancak, kanal tedavisinden sonra dişlerin içeriğindeki sağlıklı doku miktarı azalacağı için diş ciddi oranda zayıflar. Dişlerin sağlıklı bir duruma gelmesi için diş kaplaması ile güçlendirilmesi gerekir.
Kök kanal tedavisi yapıldıktan sonra kökün altındaki canlı doku ile ağız içerisi arasında uygulanan kanal dolgu materyali belirli bir miktar boşaltılarak bu bölgeye hekimin kararına ve dişin durumuna göre belirlenecek olan ''post '' adı verilen mini vidalar yerleştirilir.Diş köklerinden destek alıp dişe hacim ...
Diş çekimi, hasarlı bir dişin uzun vadede ki durumu kötü ve onarılamaz bir durumda ise önerilir. Fakat diş hekimleri dişin kurtarılması için en ufak bir umut dahi görürse öncelikle kanal tedavisini uygularlar. Diş çekimi diş hekimleri tarafından son çare olarak uygulanmak istenen bir durumdur.
Ağrı ve Hassasiyet: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin hassaslaşmasına ve zamanla ağrıya neden olabilir. Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir.
Dişin kök yapısının sağlıklı olması, kistik durumlar bulunmaması ve dişin kurtarılabilecek olması halinde her dişe kanal tedavisi uygulanması mümkündür. Pulpada kalıcı hasarın ya da enfeksiyonun olması halinde kanal tedavisi yapılması gerekliliği ortaya çıkabilir.
Dişlerin uzun süre çürük kalmasına bağlı olarak bazen iltihaplanmaya sebep olabilir. İltihap çok ileri boyutta değilse kanal tedavisi uygulayıp iltihaplı alanlar temizlenip dişin çevresindeki dokular iyileştikten sonra kanal dolgusu tamamlanabilir. Ancak bu tedavi iltihap çok ileri seviyede ise başarılı olmayabilir.
Başarısız olmuş tedavilerde ise hissedilen bu rahatsızlık, hafif hassasiyetten şiddetli ağrıya kadar değişebilir. Isırırken, ağzı kapatırken, dişlere dokunurken (perküsyona duyarlılık) ya da basma, dokunma gibi kuvvetleri yandan dişe yönlendirirken duyarlılık hissedilebilir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Özellikle gece yaşanan diş ağrılarında ya da yemek yeme esnasında yaşanan diş ağrısında da kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Dolayısıyla kanal tedavisi gören diş mutlaka bir ikinci tedaviyi daha gerektirir: Kron tedavisi (Kaplama). Böylece tedavi esnasında dişin içinde deforme olan dokuları sert bir kaplama ile koruma altına alır, dişin yapısal bütünlüğünü korur ve kırılmasını engellersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri