Bu manada genel ve uluslararası bir mahiyete sahip ilk kapitülasyon 1535 yılında Fransızlara verilmiştir.
Kapitülasyonlar ilk olarak 1352 yılında Orhan Bey Döneminde Cenevizlilere verilmiş, I. Murat Döneminden itibaren ise (1384) Venediklilere verilmiştir. 1740 yılında I. Mahmut ve XV. Louis arasında yapılan bir anlaşmayla sürekliliği olan devletlerarası bir ticaret sözleşmesine dönüşmüştür.
4- Osmanlı Devleti, Avrupa devletlerinden siyasal dostlar kazanmak amacıyla da ticari ayrıcalıklar tanımışlardır. Genellikle, Osmanlı Devleti kapitülasyonlarının başlangıcı olarak Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1535 tarihinde Fransızlarla yapılmış olan kapitülasyon antlaşması gösterilir.
Osmanlı Devleti II. Mehmed döneminde Venediklilere, I. Süleyman döneminde Fransızlara çeşitli amaçlar doğrultusunda kapitülasyonlar vermiştir. Aynı zamanda dağılma döneminde Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile İngilizler'e, Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Ruslar'a çeşitli kapitülasyonlar vermiştir.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ KAPİTÜLASYONU
İlk Fransız Kapitülasyonu, Kıbrıs seferi öncesinde 1569 yılında verildi. Katolik dünyasına ve Papa ambargosuna karşı ittifak sağlamak için Protestan olan İngiltere'ye 1580'de, Hollanda'ya 1612'de Kapitülasyonlar verildi.
İlgili 25 soru bulundu
Bu amaçlara uygun olarak çeşitli zamanlarda Fransa'ya kapitülasyonlar verilmiştir. Bu ahidnâme, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Fransa'ya tanınan ilk ticârî imtiyazları ihtiva etmektedir[19].
Osmanlı Devleti tarihinde ilk kapitülasyon, 1. Murad'ın hükümdarlığı sırasında Ragusa Cumhuriyeti'ne verilmiştir. Dalmaçya kıyısında yer alan Dubrovnik kentinde hüküm süren bu şehir devleti, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki hızlı ilerleyişine karşı koyamamış ve Osmanlı Devleti'ne 500 duka haraç vermeye başlamıştır.
Fakat elçi Cem'in Fransa koruması altında kalması için bol miktarda para ve bazı Hristiyan kutsal emanetlerini getirmişti. 1489 yılında Cem Papa VIII. İnnocent'in vesayeti altına gönderilmiştir. Fransa XII.Louis devrinde ilk kapitülasyon antlaşmasını Mısır'daki Memlûk Devleti ile 1500 yılında yapmıştır.
İşte bu dönemde Fatih Sultan Mehmet Venediklilere ve Cenevizlilere kapitülasyonlar vermiştir. Bu kapitülasyonlar ile Venedikli ve Cenevizli tüccarlar artık Osmanlı Devleti sınırları içersinde ticaret yapabilecek ve pazarlarda kendi ürünleri satabileceklerdir.
KAPİTÜLASYONLARI SÜREKLİ HALE GETİREN PADİŞAH
Kapitülasyonlar ilk başlarda belirli bir süreliğine verilmekteydi. Lakin 1. Mahmud döneminde, Fransa Devleti'ne bir ödül olarak sürekli kapitülasyonlar verilmiştir. Üstelik bu kapitülasyonlar padişahların yönetim süresine bağlı olmaktan da çıkarılmıştır.
Erzurum Kongresi dir. Çünkü ilk kez Erzurum'da reddedilmiştir. Kesin olarak Sivas Kongresinde reddeilmiştir.
Kapitülasyonların kaldırılmasını ilk kez onaylayan devlet RUSYA'dır.
Kapitülasyonların veriliş amacı ticareti kendi ülkelerine çekmek olsa da daha sonra merkantilist politika haline gelmiştir. Bir ülkenin başka bir ülkeye ayrıcalık verebilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olması gerekir. Kapitülasyonların bir süresi bulunmadığından dolayı süresiz olarak verilmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman; Hıristiyanlar arasındaki anlaşmazlıklar ve İspanya'nın Akdeniz'de hakimiyetini pekiştirmeye çalışmasından rahatsız olduğu için İspanya'ya rakip devlet konumunda olan Fransa'ya yakınlaşmasına ve çeşitli imtiyazlar ve 1535 kapitülasyonlarını vermesine neden olmuştur.
Sözlük anlamıyla; bir ülkenin, vatandaşlarının zararına olacak şekilde yabancılara verilen ayrıcalıklar. Osmanlı Devleti'nde Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1535'de ilk kez padişah fermanıyla Fransızlara tanınan hakların tümü. Fransa Kralı I. François 1525'de Cermen İmapartoru V.
Maddi, iktisadi ve adli kısıtlamaları içeren ve Osmanlı Devleti'ni yüzyıllarca Batı'ya tutsak eden kapitülasyonlar, Lozan Barış Antlaşması ile tarihe karıştı.
⇒ Birinci nedeni Avrupa'daki siyasi ekonomik ve din birliğinin koparılması istenilmiştir.istenilmiştir. Venediklileri yanımıza çekerek Avrupa'da oluşacak birliktelikler önlenmiştir. ⇒İkinci nedeni ise ekonomiyi diriltmek idi. Yeni pazar arayışları ve ölü duruma geçen tarihi yolları yeniden canlandırma çabaları idi.
Müsadere; Osmanlı İmparatorluğu'nda devletin, haksız kazançla zengin olmuş görevlilerin mallarına istediği zaman el koyabilmesi usulüdür. 17. yüzyıldan itibaren ölen veya idam edilen yüksek dereceli memurların da mallarına el konulmaya başlanılmış fakat bu uygulama II. Mahmut tarafından kaldırılmıştır.
Kırım Savaşı sonrasındaki 1856 Paris Konferansı'nda Âli Paşa'nın bütün tarihçiler tarafından da kabul edildiği gibi, ilk defa olarak kapitülasyonların tümden kaldırılmasını istemesi bu açıdan önemlidir.
Nitekim I.François esaretten kurtuldu ve Türkler Orta-Avrupa'ya muhtelif askerî seferler düzenledi. 1535'te Fransa'nın ilk daimi büyükelçisi Jean de la Forest'in İstanbul'a gelmesiyle ilişkiler diplomasi temellerine oturtuldu. 1536'da bir İttifak Antlaşması imzalandı; Osmanlı idaresi Fransa'ya ilk kapitülasyonu verdi.
M.Ö 58. Julius Sezar yönetimindeki Roma Ordusu, Galyalıları yenerek Fransa'yı fethetmiştir.
Antlaşmayı Osmanlı Adına Kanuni Sultan Süleyman, Safeviler adına da Şah İsmail'in genç oğlu Şah Tahmasb imzalamıştır. Antlaşma 1577 yılında Safeviler tarafından bozulmuştur.
Kanuni Sultan Süleyman bu dönemde Fransa ile ilişkilerini güçlendirmiştir. Osmanlı Devletinde İngiltere'ye kapitülasyonlar 3. Murat döneminde verilmiştir.
✏️Kapitülasyonların kaldırılması MİLLİYETÇİLİK ilkesi ile ilgilidir. Kapitülasyon, Osmanlı'da yabancı ülkelerden gelen vatandaşlara verilen özel haklardır. Osmanlı'da Fransızlara özel haklar verilince diğer ülkeler de bunu istemiştir. Bu nedenle 16 Mart 1921 yılında kapitülasyonlar geçersiz sayıldı.
Kapitülâsyon deyimi, yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalık veya muafiyetleri ifade eder. Tarihte ilk olarak İtalyan şehir devletlerinin Bizans üzerinde kapitülasyon elde ettikleri görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri