Evlilikte, eşlerin biribirinin özel yerlerini görmeleri günah mıdır? Değerli kardeşimiz, Hayır günah değildir. Karı-koca arasında avret yoktur.
Karı koca karşılıklı zaaf ve kusurlarını asla başkalarına duyurmaz, bir elbisenin ayıpları örttüğü gibi örter, ev yaşantılarını kendileri ile Allah arasında sır olarak korurlar. İnsan elbisesiyle ne kadar yakın ise karı koca da birbirleriyle çok yakındırlar ve öyle de olmalıdır.
Fetva Kurulu, "kocanın, babası dışındaki yakınlarının kadına mahrem sayılmayacağını" belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Kocanın yakınları kadına mahrem midir?" sorusuna yanıt verdi.
Ancak bu husus, eşlerin hiçbir sınır olmadan birbirlerini sürekli gözetleyebileceği ve denetleyebileceği anlamına gelmemektedir. Çünkü özel hayatın gizliliği kişiye bağlı bir haktır ve evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Ancak eşler arasında özel hayatın gizliliği keskin şekilde uygulanmaz.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir. Nâmahrem sözcüğü Türkçede yabancı, el anlamında da kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Cinsel mahremiyet hakkı.
Bu hak başkalarının cinsel haklarına müdahale edilmediği sürece yakınlaşma konusunda bireysel karar verme ve davranma hakkını içerir.
Aile içi fertlerin bu özel paylaşımları, ev içerisinde her yaşanan olayları, aile içerisinde yaşanan sorunları vb. gibi özel durumların başkaları ile paylaşılmaması ailenin mahremiyetini-özel alanını korur. Her aile üyesinin birbirine yaptığı gibi karı-koca arasında da saygı olmalıdır.
Kişiye bağlı ve onun kişisel gelişimiyle ilgili olan özel hayatın gizliliği hakkı, evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Taraflar evli olmaları ve aynı konutu paylaşmalarından dolayı birbirlerinin kişisel eşyalarına ve özel yaşam alanına giren hususlara kolayca ulaşabilme imkanına sahiptirler.
Eşlerden birinin karşı cinsten başka birisi ile olağan dışında telefon görüşmesi yapması cinsel güven sarsıcı davranışlardan sayılmakla birlikte evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle açılacak boşanma davalarında boşanma konusu teşkil eden davranışlardan kabul edilmektedir.
Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin karşılıklı olarak sadık kalma (bir diğer ifade ile sadakat) yükümlülüğü bulunmaktadır. Sadakat yükümlülüğü en geniş ifadeyle eşlerin birbirlerine sadık kalmasını ifade etmektedir.
Karı ile kocanın birbirinin vücutlarına bakmaları konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.
Erkeğin avret yeri, Hanefî, Malikî, Şafiî ve Hanbelîlerin oluşturduğu cumhuru fukahaya göre göbekle diz kapağı arasıdır. Hanefîler diz kapağını da avret mahalline dahil etmişlerdir. Hz. Peygamber bir hadisinde, “Müslüman erkeğin uyluğu avrettir.” buyurmuştur (Ahmed, III/478).
- Bakmak sakıncalı olur mu? Değerli kardeşimiz, Böyle bir sınırlama bulunmamaktadır; eşler birbirlerinin her yerine bakabilirler.
Biri, aybaşı durumunda cinsel ilişkidir. Diğeri de, ters ilişki durumudur. Bunun dışında bir haram yoktur. Bilhassa eşlerden biri bakma, dokunma gibi lezzetten yararlanmak istiyorsa bu konuda yokuşa süren taraf olan yanlış yapmış olur.
Bu konuda görüş ayrılıkları var. Pek çok alim oral seksin caiz olduğuna inanır, ancak beğenilmez görür. Sözlü-genital teması caiz gören âlimler grubu büyük ölçüde Hadis ve Kuran'da böyle bir eylemi yasaklayan açık bir emir bulunmamasından dolayı caiz görmüşlerdir.
3. Eşlerin cinsel görevden kaçınmaları caiz değildir.
Boşanma davasında emsal karar: İş arkadaşlarıyla yapılan telefon görüşmeleri aldatma unsuru sayılmaz.
Hukuk Dairesi, ev telefonuna şifre koydurmayı boşanma nedeni saydı. Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ev telefonuna şifre koydurtan kocaya karşı boşanma davası açan kadını haklı buldu.
Boşanma davalarında hukuka uygun birçok delil sayılabilir: Banka dekontları ve banka hesap dökümleri, mesajlaşma ekran görüntüleri, telefon arama ve kısa mesaj(SMS) kayıtları, tanık beyanı, uzman görüşü, bilirkişi raporu, düğün CD'leri ve nüfus kayıtları bu delillerin başında gelir.
Kişisel alan, kişiden kişiye göre değişim gösterir. Tanım olarak ise kısaca kişilerin ilişki içerisinde birbirlerine ayrıca sundukları tek başına yapabilecekleri etkinliklerinin olduğu bireysel alanına kişisel alan denir.
“Özel Hayatın Gizliliği” tabiri, şahısların, başkaları veya “yabancı” tabir ettiğimiz kimselerden, saklamaya hakları olan özel durumları ifade eden bir tabirdir. Bunların başında konut dokunulmazlığı gelir. Bu tabir muayyen bir statüyü ve bu statü içindeki şahısların bir hakkını ifade eder.
Özel hayatın gizliliği kapsamı, kişinin izin vermediği, mahremiyetine ilişkin her alanı kapsamaktadır. Özel hayatın gizliliği örnekleri kişinin konut, haberleşme, kamusal ve bilişim haklarına sahip olması olarak gösterilebilir. Bunun elbette sınırları bulunmaktadır. Özel hayata müdahale belirli şartlarda geçerlidir.
Psikolojik Mahremiyet: “Bireyin değerleri, inançları ve onu etkileyen diğer konulardaki bilgileri kontrol etme, düşünce ve duygularını, hangi koşullar altında ve kiminle paylaşacağına karar verme hakkını kapsar.”
Mahremiyet otonomi hakkıdır ve yalnız bırakılma hakkını kapsar. Mahremiyet kendimiz hakkındaki bilgiyi -bu bilgiye girişi sınırlama hakkı dahil- kontrol hakkını içerir. Mahrumiyet hakkı sırları gizli tutma hakkını ve onları ancak özel konuşmalarda paylaşmayı kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri