Çarşaf, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Moritanya, Çad, Cezayir, Sudan, Yemen gibi çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda bazı kadınların giydiği bir tesettür türü. Çeşitli stilleri ve renkleri olmak ile birlikte sadece eller ve yüzün açık kalmasına izin verilir.
İSMAİLAĞA CEMAATİ:
KADINLAR: Siyah çarşaf giyerler. Yaşlı olanlar sadece gözleri açık kalacak şekilde peçe kullanır. Gençler peçe takmaz. İslam tarihinden ilginç ve önemli bir olay anlatıldığında "Allahuekber veya Allah" diye bağırıp bilek güreşi şeklinde ellerini tutarak selamlaşırlar.
Dinimiz çarşaf giyin demiyor, örtünün buyuruyor. Dinde belli bir kıyafet şekli yoktur buyuruyor. (Dürer-ül-mültekıte) isimli kıymetli kitabın dördüncü sayfasında, (İslamiyet, kadınların örtünmesi için belli bir örtü emretmedi) buyurulmaktadır.
Murat döneminde (1360-1389) dönemine aittir. Araplar veya muhtemelen İranlılar'dan alınmak suretiyle getirilmiştir. İran'daki çarşaf geleneği ise İslamiyet'ten önce, 2. Yezid dönemine aittir.
Çarşaf Türkiye'ye Tanzimat döneminde hacca. gidenler tarafından, İranlılardan alınmak suretiyle. getirilmiştir. Önceleri pek tutulmayan, hatta bid'at.
İlgili 20 soru bulundu
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali. Dindar olduğu bilinen II. Abdülhamid, 2 Nisan 1892'de belden bağlanmış siyah çarşaf giyen Müslüman kadınların matem tutan Hristiyanlara benzedikleri ve güvenlik bakımından sorun yaratacağı gerekçesiyle kadınların çarşaf giymesini yasakladı.
PEÇE ŞAHSİ ÖZGÜRLÜK DEĞİL
Bazı peçeli kardeşlerimiz ihlallerde bulundu, peçeli olarak derslere girdi. Onlara bunun, genel çalışma düzenine aykırı olduğu anlatıldı" ifadesini kullandı. Hassun, İslam dini içinde peçe kullanımının yeri bulunmadığını söyledi.
Cilbab nedir sorusunun cevabı sadece kadınlar için üretilen ve vücudu baştan başlayıp ayağa kadar örtüp vücut detaylarını örten giysi denilebilir.
Kanlı çarşaf geleneği, nikâhtan sonra, gerdek gecesinin ardından çift arasındaki cinsel ilişkinin geçtiği çarşafın kan lekesi nezdinde kontrol edilmesini veya sergilenmesini kapsayan bir bakirelik testi geleneğidir.
Çarşaf Türkiye'ye Tanzimat döneminde hacca gidip gelenler tarafından Araplar veya muhtemelen İranlılar'dan alınmak suretiyle getirilmiştir. Önceleri pek tutulmayan, hatta bid'at olduğu ileri sürülen çarşaf, 1870'te çıkarılan bir emirnâme ile ince yaşmak ve feracenin yasaklanmasından sonra yaygınlaşmıştır.
Meal (Kur'an Yolu)
Ey peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini üzerlerine bürünsünler. Bu, tanınıp rahatsız edilmemeleri için en uygun olanıdır. Allah ziyadesiyle bağışlamakta ve çok esirgemektedir.
Ferace hem pratiktir hem de tesettür ölçülerine en uygun kıyafetlerden birisidir. Feraceyi çarşaftan ayıran bir diğer özellik de farklı renkleri ve modellerinin olmasıdır.
ÖRTÜNMENİN GAYESİ
Ahzâb Sûresi'nin 59. âyetinde; de "Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar." buyrulmaktadır.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
1870'te ferace ve ince yaşmak yasaklanınca hâtunlar mecburen çarşaf giymeye başlamışlar; daha sonra moda olmuştur. renklileri üretilmiştir. etek kısmı neredeyse diz kapağı hizasına kadar kısaltılmış, peçesi bırakılmış ve böylece osmanlı sosyetesi tarafından giyilmeye devam etmiştir.
Cemaat, kendini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır. Cemaatin erkek üyeleri arasında uzun sakallar, cübbeli ve şalvarlı kıyafetler ve namazlarda taktıkları sarıklar, kadınlarında ise çarşaf yaygındır.
Yatak Hijyeni İçin Birebir: Alez
Yatağın zamanla kirlenmemesi için alez serilir. Alezin üstüne ise çarşaf ve diğer nevresim takımları serilir. Ürünün kullanım amacı, zamanla yatakta oluşan mikroorganizmalardan bizleri korumak ve hijyenik bir uyku ortamı sağlamaktır.
yeni evlenen kızın bekaret düzeyini test etmek için gerdek gecesi altına bir tülbent serilir. beyaz ve temiz olmasına dikkat edilir. cima işinden sonra bu tülbentteki kan lekesinin kıvamına göre kızın geçmişi hakkında çıkarımlarda bulunur sülalenin ileri gelen kadınları.
Çarşaf, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Moritanya, Çad, Cezayir, Sudan, Yemen gibi çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda bazı kadınların giydiği bir tesettür türü.
Nûr Sûresi 31. Âyet: “Mü'min kadınlara da söyle! Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar/kıssınlar, namuslarını korusunlar, (yüz ve el gibi) görünen kısımları müstesna zînetlerini teşhir etmesinler ve başörtülerini tâ yakalarının üzerine kadar salsınlar.
Tesettür farzdır; ancak çarşaf giymek farz değildir. Pardesü ile de tesettür sağlanabilir, illa da çarşaf giyilecek diye bir şey yoktur. Bir hocaya bağlanmak gibi bir mecburiyet bulunmamaktadır.
“Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mümin kadınlara söyle: Ev dışına çıktıkları zaman dış elbiselerini üzerlerine salıversinler. Böyle yapmaları onların( iffetli) tanınmaları ve (kendilerine sarkıntılık edilerek) incitilmemeleri yönünden en uygun bir davranıştır.
- Bazı kaynakların verdiği bilgiye göre, dört mezhebe göre kadının yüzü avret değildir, dolayısıyla da örtünmesi vacip değildir. Dilerse örter, dilerse açar. (bk. el-Mevsua, 41/134). Ancak, şehvetle veya fitne korkusu olduğunda bakmak haramdır.
“Hayâ imandandır.” Mahrem: Helal olmayan, yasaklanan şeydir. Fıkıhta ise kendileriyle evlenilmesi dinen yasaklanmış bulunan, insanın en yakınlarıdır. Namahrem: Mahremin zıddıdır; helal, yasak olmayan şey… Fıkıh terimi olarak ise; aralarında evlenme yasağı olmayan kişilere denir.
Fetva Kurulu, kadınların çarşaf ve peçe gibi yüzü tamamen kapatan örtülerle namaz kılmasının, fakihlerin çoğunluğuna göre mekruh olmakla birlikte caiz olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri