Karabasan – Türk halk kültüründe Kâbus ve buna neden olan varlık.
Karabasan olarak da adlandırılan uyku felci, uyku problemleri arasında yer alır. Gün içerisinde yaşanan yoğun stres, aç uyumak gibi sebeplerde karabasan (uyku felci), görülebilmesine neden olabilir. Uykuya dalmadan önce ya da daldıktan hemen sonra meydana gelen geçici hareket yetersizliğe neden olur.
Kişinin bilinci kasların atomisiden daha önce açılır ve uyanıkken hareket eder. Genellikle uykuya dalmak üzereyken, uykuya daldıktan hemen sonra veya uyanma esnasında gerçekleşir. Kas kaybına ek olarak insanlar uyku felci dönemlerinde halüsinasyonlar da görebilirler.
Uyku felci sırasında kişi, kasların geçici olarak hareket edememe durumu nedeniyle bedenini hareket ettiremez veya konuşamaz. Bu durum, genellikle birkaç saniye ila birkaç dakika sürer, ancak kişi bu süre zarfında uyanık ve farkındadır.
Uyku felci birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Çok uç durumlarda, 4-5 saat sürdüğü de bilinmektedir. Uyku felcine bazen halüsinasyonlar da eşlik edebilir. İşitsel, dokunsal veya görsel olabilen bu halüsinasyonlar kısa sürebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Hipnagogik duyular, uykuya dalarken veya uyanırken dokunsal, işitsel ve görsel sanrılar için kullanılan genel bir bir ifadedir. Bu duyular, vücudun geçici bir felç ile hareketsiz kaldığı uyku felciyle birlikte de yaşanabilir. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Uyku felcin de en fazla görülen semptomlardan birisi de hareketsiz edememek ya da konuşma bozukluğudur. Bu durum birkaç saniye ya da daha uzun devam edebilir.
Karabasan denen olgu, bilim tarafından net bir şekilde açıklanabilmiş olan "uyku felci" dediğimiz durumdur. Fizyolojik olarak analiz edildiğinde, uykunun Hızlı Göz Hareketleri (REM - Rapid Eye Movements) döneminin düzensiz olması veya bu evrede uyanmanın gerçekleşmesinden ötürü oluştuğu bilinmektedir.
Bunlara ek olarak, stres uykunun kalitesini önemli ölçüde bozar. Özellikle travma sonrası stres bozukluğu yaşayan hastalar uykuya dalarken ya da uyku sırasında zorluk yaşayabilirler. Bu durum karabasanı tetikleyebilir. Bazı araştırmalar sırt üstü yatan kişilerde uyku felcine daha sık rastlandığını göstermektedir.
Karabastı – Türk halk inancında, gerçek sanılan kötü görüntü ve korkulu halüsinasyonlara verilen addır. Karabasu olarak da söylenir.
Karakura (bazı yörelerde Karavura), acıklı, kötücül bir ruhun adı. Bazı inanışlara göre yeni doğum yapmış lohusa kadınları korkutan ve ciğerlerini alıp götürdüğüne inanılan ruh, hayali yaratık. İnsanlara korkulu kâbusları ve karabasanları gönderen odur. Adıyla çocuklar korkutulur.
Katapleksi (Ani kas tonusu kaybı): Katapleksi ani kas tonusu kaybı olarak da bilinen ve kaslarda ani güçsüzlük görülmesine sebep olabilen bir narkolepsi belirtisidir. Katapleksi atakları ani ve yoğun duygularla tetiklenebilir.
“Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Sırt üstü yatmak, asit reflüyü azaltır. Bunun yanı sıra bel ve boyun ağrıları için de faydalı bir pozisyondur. Özellikle de bel fıtığı gibi bir rahatsızlığı olanlar sırt üstü yatarak omurgalarını dinlendirebilirler. KOAH ve Astım gibi solunum yolu hastalıkları için de faydalı bir pozisyondur.
Varlık felsefesinde iki tür varlık vardır; reel varlık ve ideal varlık. Reel (gerçek) varlık kavramı duyumsanabilir, dış dünyada var olan varlıklardır. İdeal varlık ise zihinde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklardır.
Gece terörü, ailede ve iş yerinde yaşanan sıkıntılar, düzensiz beslenme,alkol tüketimi, stres, uyku düzeninin olmaması, bireylerin kendilerine yeteri kadar vakit ayırmaması gibi kişinin yaşam tarzı ve ilişkileri ile ilgili nedenler ile ortaya çıkmaktadır.
Uyku terörü parasomnia olarak sınıflandırılır. Uyku sırasında istenmeyen bir davranış veya deneyime parasomnia denilmektedir. Uyku terörü NREM uykusu esnasında meydana gelmektedir. NREM uykusu kişinin uyku ile uyanıklık arasında kaldığı bir süreçtir.
Uyku felci (Karabasan) ne kadar sürer? Genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer, ancak bir saate kadar da sürebilir.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
Karabasan (uyku felci) uyku esnasında bilinç açıkken vücudun geçici olarak hareket edememesi ve buna bağlı gelişen korku deneyimidir. Karabasan esnasında kişinin duyuları ve algısı açık olsa da kendisini geçici olarak paralize bir halde bulur.
Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir. Birçok insan hayatlarının bir evresinde gece terörü ile yüzleşir.
Araştırmacılar, "Kaygı, uykuda konuşmada rol oynayabilir" diyor. Uykuda konuşmak çok yaygın görülen bir durum olsa da bazen istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Uzmanlar bu davranışın "somniloquy" ismi verilen bir tür uyku bozukluğu olduğunu ifade ediyor. Öte yandan nedeni hâlâ tam olarak anlaşılamadı.
Uykuda sıçrama, bir kişinin uykuda aniden uyanma hissi yaşamasıdır. Bu durum, beyinde anormal bir aktivite olduğunda ortaya çıkar. Uykuda sıçramalar genellikle hızlı göz hareketi (REM) uykusunun başlangıcında meydana gelir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Ancak sırt üstü yattığımızda omurgamız düzleştiği için boyumuz 5 mm daha uzar. Ancak ertesi gün tekrar eski haline geri döner. Yine de sırt üstü yatmak omurgamız için daha sağlıklıdır. Ayrıca sırt üstü yatmanın daha birçok faydası bulunmaktadır.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri