Gökbilimciler, 1.600 ışık yılı uzaklıkta, dünyaya şu ana kadar bilinen en yakın kara deliği keşfetti. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor.
Bize en yakın dev kara delik, galaksimizin merkezinde, yaklaşık 8 kilo-parsek uzaklıkta bulunmaktadır.
Zira bunlar nispeten küçük kara delikler olduğu için gözlemlenmeleri çok zor oluyor. Dünya'ya en yakın kara deliğin yaklaşık 1565 ışık yılı uzaklıkta olduğu biliniyor.
1971'de astronomlar, X-ışınlarının garip karanlık bir cismin yörüngesinde bulunan parlak mavi bir yıldızdan kaynaklandığına karar verdi. Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
TON 618, Dünya'dan yaklaşık 10,4 milyar ışık yılı uzaklıkta, Canes Venatici ve Coma Berenices takımyıldızlarının sınırına yakın bir yerde bulunan hiper parlak, geniş absorpsiyon çizgili, radyo-yüksek sesli bir kuasardır.
İlgili 42 soru bulundu
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Sonunda kazanana geldik. 10 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir galaksinin merkezinde yer alan TON 618, şimdilik evrende gördüğümüz en büyük kara delik. 390 milyon kilometre çapında bir canavardan bahsediyoruz. Bu, Dünya'dan Güneş'e olan uzaklığın 1300 katı veya başka bir deyişle Neptün'ün yörüngesinin tam 40 katı.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi. Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.
Evet, bir kara deliğin dahi sınırlı bir ömrü var. Stephen Hawking 1974'te bu araştırmaları yaptı ve ardından bilimsel jargona 'Hawking radyasyonu' terimini kattı. Ünlü bilim adamına göre bu kara delikler kuantum mekanikleri nedeniyle bir enerji yayıyordu ve bu da giderek küçülüyordu, sonunda da buharlaşıyordu.
Event Horizon Teleskopu İşbirliği, Samanyolu galaksisinin merkezindeki bulunan Sagittarius A karadeliğinin ilk kez fotoğrafını çekti. Çekilen fotoğraf Dünya'ya ilk kez Astrofizikçi Ferya Özer tarafından duyuruldu.
Uzaydaki çoğu cismin uzaklığını tarif etmek için Işık Yılı ifadesini kullanırız. Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Ortaya çıkan sayı gerçekten inanılmaz ve evrenin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha yüzümüze çarpıyor! Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Araştırmacılar, hesaplanan doğum oranı sayesinde bugün gözlemlenebilir evrende, yani çapı 93 milyar ışık yılı olan bir alanda yaklaşık 40 kentilyon, yani 40.000.000.000.000.000.000 (18 adet 0) yıldızsal kara delik olduğunu açıkladı.
Gökbilimciler, 1.600 ışık yılı uzaklıkta, dünyaya şu ana kadar bilinen en yakın kara deliği keşfetti. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor.
Evrendeki en hızlı olan ışık dahi, bu kara delikten yakayı kurtaramaz. Kara deliklerin boyutlarına göre değişiklik göstermekle birlikte, küçük bir kara deliğe düşerseniz bedeniniz dikey boylamda uzar, yatay boylamda ise sıkışırsınız. Buna bilim insanları Spagettileşme (Spaghettification) ismini koymuş.
Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
Kara delikler, ışığın bile çekiminden kaçamayacağı kadar yoğun bir çekim alanına sahip, çökmüş yıldızlardır. Kütleçekim dalgalarının 2015'te tespit edilmesi astrofizik dünyasında çığır açarak kara deliklerin varlığını doğruladı.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Bu tür ilkel kara delikler, evrenin oluşumundaki yüksek yoğunluklu ortamda (büyük patlamada) veya sonraki aşamalarda oluşmuş olabilirler. onların, parçacıklar vasıtasıyla, hawking radyasyonunu yaymaları beklenmektedir. Onlar, astrofizikçiler tarafından yakın gelecekte, gözlemlenebilir.
O nedenle, bir kara delik için genel olarak kabul gören maksimum kütle değeri 50 milyar Güneş kütlesidir. Kara deliklerin ne kadar büyük kütleye sahip olacağı evrenin yaşı ile de ilgilidir. Evren 13,8 milyar yaşındadır.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Son keşfedilen kara deliğin, Samanyolu'nun merkezindeki Sagittarius A* adı verilen kara deliğe kıyasla 500 kat daha büyük olduğu belirtildi. Dünyadan 26 bin ışık yılı mesafedeki Sagittarius A* Güneş'in neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip. Kara delikler bazı büyük yıldızların patlaması ve ölmesiyle ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri