Karagöz oyunlarında zenneler Karagöz'ün karısı, Furtuna Bey'in hanımı gibi aile içindeki statülerine göre adlandırılmakta Sümbül Hanım ya da diğer adıyla Hanım Kız ise tip olmasına rağmen özgün nitelikleriyle ön plana çıkmak- tadır.
Karagöz ve Hacivat'da Bebe Ruhi
Pişbop veya Altıkulaç Beberuhi lakabıyla anılır. O küçük, yaşlı ve aptal bir cüce türüdür.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Çıktığı bir seferden dönen Orhan Gazi, camii inşaatının bitmediğini görünce bunun nedenini soruşturur ve gerekçe olarak Hacivat Karagöz gösterilir. Aylak tavırları, şakacı sohbetleri inşaatın zamanında bitmemesine sebep olmuştur ve bunu öğrenen Orhan Gazi küplere biner, ikisinin de başını vurdurur.
İlgili 38 soru bulundu
Evliya Çelebi'ye göre Hacı Ayvad (Hacivat), Bursalı Hacı İvaz'dır.
Gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat'ın hatıraları, Bursa'da sembolleştirilmiştir. Bursa'nın en eski kabristanı olan Çekirge Caddesi'ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı'nda bulunduğu düşünülen kabir, 1950 yılında anıt mezara dönüştürülmüştür.
İlker Karagöz, Damla Ünler Karagöz ile evli ve iki çocuğu var.
Karagöz demirci ustası iken Hacivat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutulup idam edilen Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, 2 boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayalbaz denir.
Gölge oyunlarının ülkemizdeki temsilcisi olan Karagöz ile Hacivat tiplemelerinin Bursa da yaşadığı ve Orhan Cami inşaatında çalıştıkları ile ilgili çeşitli anlatılar bulunmaktadır. Bu anlatıya göre; Karagözle Hacivat demirci ve duvarcı ustası iken inşaatında çalışıyorlarmış.
Karagöz aptal ve saf birisi olmasına rağmen her zaman Hacivat'ı ve diğerlerini kandırmayı, onların üstesinden gelmeyi başara bilmektedir. Hacivat dışa kıvrık sivri sakalı olan düşünceli biridir.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler. Kendileri çalışmadıkları buna benzer başka işçilerin de çalışmasını engellemektedirler.
Toplumun her kesiminden insanını içinde barındıran Karagöz oyunlarında ken- dini yineleyen ve belli davranışlar sergileyen Beberuhî bir ‚tip‛ olarak karşımıza çıkar.
Kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Hacivat ve Karagöz'ün Orhan Gazi döneminde Bursa Ulu Cami inşaatında çalıştıkları ve nükteli konuşmalarından dolayı diğer çalışanları etraflarına toplayarak inşaatın aksamasına neden oldukları rivayet edilir. Bu tavırları onlara pahalıya mal olur ve padişah fermanıyla idam edilirler.
Çelebi, bazı oyunlarda zengin bir bey, bazı oyunlarda bir mirasyedi, bazı oyunlarda ise zevk düşkünü bir çapkındır, babasından kalan han, hamam, bahçe ya da cambazhane gibi yerleri işletmesi için Hacıvat'a verir. Adı genellikle Kınnabzade, Razakizade gibi isimlerdir. Nazik ve çıtkırıldım bir tiptir.
Giyiminde, Karagöz'deki kırmızı rengin üstünlüğüne karşın Hacivat'ta yeşil renk hakimdir, saltası ve başlığı yeşil olarak boyanmıştır.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler.
Oyununun başkarakteri olan Karagöz eğitim görmemiş, cesur, tepkilerini açıkça gösteren, çabuk öfkelenip kavga eden, yalancılığa ve ikiyüzlülüğe tahammül edemeyen gerçekçi bir halk adamı olarak oyundaki Hacivat, Çelebi, Tiryaki gibi eğitimli tiplerin konuşmalarını anlamaz ya da anlamaz görünüp sözcüklere ters anlamlar ...
Kendisi gibi haber sektöründe bulunan Damla Ünler Karagöz ile evlidir. 2 çocuğu vardır.
Rivayete göre Bursa Ulu Camii inşaatında çalışan Hacivat ve Karagöz'ün yaşadıkları dönem hakkında net bilgiler yoktur. Ancak caminin yapılış tarihi dikkate alındığında 14. yüzyılın sonlarında yaşadıkları kabul edilmektedir.
Türk gölge oyununun temel taşlarından Hacivat ile Karagöz'ün hayatından yola çıkan film, 13. ve 14. yüzyıl Anadolu'sunu ve Türk insanını esprili bir bakışla ele almaktadır. Bursa'nın ilçesi olan Orhaneli'nde çekilmiştir.
Halkımız; hayal perdesinin ilk defa Bursa'da kurulduğuna, Karagöz ile Hacivat'ın yaşamış birer kişi olduğuna inanmaktadır. Karagöz'ün yaşatılması ve geliştirilmesinde bu oyunu tek başına yürüten ana kaynak “hayali”ler yani karagözcülerdir.
Bir Ara Kullanılmayan Bina, Bursa Belediyesi Ve Bursa Sanat Ve Kültür Vakfı Tarafından Sanat Evine Dönüştürülerek 15 Haziran 1997'de Hizmete Açıldı. “Karagöz Evi” Olarak Adlandırıldı. Bursa''nın Kültür Simgesi Olan Binanın Hemen Karşısında Karagöz Ve Hacivat Duruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri