Kısa boy ve geniş lastik daha dayanıklıdır. Özellikle de dönüşlerde daha iyi kavrar. Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar.
Soğuk hava, kar ve buz bir araya geldiğinde, en iyi seçenek, özellikle kış şartlarında performans göstermek üzere tasarlanmış olan kış lastiklerini kullanmaktır. Kış lastiklerini diğer lastiklerden ayıran bazı özellikler vardır: sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt desenleri ve keskin uçlar.
Düşük sıcaklıklarda vazgeçilmez olan kış lastiği; ıslak, karlı veya buzlu, tüm yollarda araçların kavramasını optimize etmek için özel olarak tasarlanmıştır. Kış lastikleri özel bir işaretleme ile tanımlanır: M + S veya 3PMSF. Bu işaret lastiğin yan duvarında bulunur.
Brüt ağırlığı 3,5 ton üzerinde olan araçların çeker aksına M+S lastikleri takılması zorunludur. Belirli koşullar altında (araçta yaz lastikleri takılı ise) çeker aksa kar zinciri takılmalıdır. Bazı bölgelerde (Lika/Gorski Kotar) kar zincirinin kullanılması zorunludur. Çivili lastik kullanılması yasaktır.
Yaz ve kış lastiklerinin çeşitli avantajlarından yararlanarak tasarlanmış olan bu lastikler her mevsim sürüş güvenliği sunarlar. Ama dört mevsim lastikler, yoğun kar yağışı gibi aşırı zorlu ve soğuk hava koşullarının üstesinden gelmek için tasarlanmamıştır.
İlgili 40 soru bulundu
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Bunun yerine ıslak zemin, hafif buzlanma ve hafif kar yağışı gibi koşullarda en iyi performansı sergilerler. Bu yüzden dört mevsim lastikler, kış koşulları ile nadiren karşılaşılan durumlarda mevsim geçişlerinde lastiklerini değiştirmek istemeyen sürücüler için önerilmektedir.
Dört mevsim lastik, araç sürücülerinin yaz - kış lastik değiştirmemek için kullandıkları bir yöntem. 4 mevsim lastik, kış lastiği yerine geçmektedir. 4 mevsim lastikler, yaz ve kış mevsiminde kullanılmak için üretilmiştir.
Genel bir söyleyişle Ekim, Kasım aylarında kış lastiğine geçmek tavsiye edilebilir. Ancak yasaya göre kış lastiği kullanım tarih aralığı 1 Aralık - 1 Nisan arasıdır. Ayrıca kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir.
Kış lastiklerinde sırt genişliği, standart lastiklere göre daha dar olmalıdır. Böylece yol yüzeyine daha yüksek basınç uygulanarak daha iyi yol tutuşu sağlanır. Bu yazı bridestonun sitesinde görüldü.
Kış lastiği tabii ki tutunmayı artırır. Ancak hız yaptığında ufacık bir kayma takla attırabilir.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
AT lastikler; çamurlu ve karlı olan kaygan zeminlerde iyi performans gösterdiği gibi normal şartlardaki asfalt sürüşlerinde de iyi performans gösterirler.
Arazi lastiklerinin karda, çok iyi iş yapacağını düşünmeyin. At tipi lastikler kış koşullarında kullanılabilse de MT lastikler, özellikle buzda kayma eğilimi gösterebilir. Mt lastikler ses yalıtımı olarak AT lastiklere göre daha fazla yol sesi alır ve konfor olarak At lastikler kadar başarılı değildir.
Soğuk havalarda sıcak gaz genleşir, soğuk gaz ise sıkışır. Bu nedenle kış aylarında hava sıcaklığı düştüğünden lastik basınçlarınızda yavaşlayacaktır. Otomobiliniz sebebi ile belirtilen değere 0,2 bar (üç psi) eklemeniz tavsiye edilir. Örneğin aracınız için müsait hava basıncı 2.2 bar 32 psi ye denk gelmektedir.
Pek çok kişi, kış lastiklerine "kar lastiği" der ama "kar" lastiklerinin sadece kar yağarken kullanılan lastikler olmadığını belirtmek gerekir. Kış lastikleri, buzlu, karlı ve sulu karlı yol şartlarında, yol tutuş, hızlanma, durma ve viraj alma açılarından en iyi lastiklerdir.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
Kısacası önden çekişli bir araçta sadece ön aksta kış lastiği kullanılması özellikle virajlarda arkadan kaymaya (Oversteer) neden olur.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
2 - M+S ibaresi
Bazı lastikler, dört mevsim ve kış lastikleri de dâhil olmak üzere lastik yanaklarında M+S ile işaretlenmiştir. Bu harfler sadece "Çamur" ve "Kar" ifadelerini ifade eder ve lastiğin üreticiye göre “kar” lastiği olduğunu gösterir.
Yazın Kış Lastiği Takmak Erken Aşınmaya Sebep Olur
Sıcak havalarda daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara neden olur. Kış lastiklerini yaz mevsiminde kullandığınızda lastiklerinizi daha erken değiştirmek ve aracınızı daha sık bakıma götürmek zorunda kalabilirsiniz.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Dört mevsim lastiklere kış lastikleri gibi M/S mud and snow ibareleri konur ama yaz performansına uygun hale getirme çabalarından dolayı kış aylarında performans genelde kış lastiklerinden kötüdür. Tahmin edebileceğiniz gibi yazın da daha gürültülü lastiklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri