Ancak uygulamada çoğunlukla tüzel kişilerin mali işlerini yürütmekle görevli olan yönetim organının üyesini belirlemedikleri görülmektedir. Bundan dolayı da Çek Kanunu'nun 5/1. maddesi kapsamında yapılan yargılamalarda daha çok yönetim organını oluşturan gerçek kişi veya kişiler sanık olmaktadırlar.
Karşılıksız çek düzenleme suçunda, sanık olarak, borçlu tüzel kişiyi temsile yetkili gerçek kişi ya da kişiler hakkında isim belirtmek suretiyle şikayet dilekçesinin düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu yasal düzenlemeye göre aşağıda belirtilen kuralların dikkate alınması gerekir: 1) Adlî para cezası, TCK m. 52/1 hükmünde belirtilen usule göre tayin olunacak bir miktar paranın Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir. 2) Adlî para cezasını içeren ilâm Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu şikayete tabi olup; şikayet hakkı, kişiye sıkı sıkıya bağlı ve devredilemez bir hak olması sebebiyle yalnızca çeki bankaya ibraz eden yetkili hamile tanınmıştır. Hamil, çeki usulüne uygun olarak en son devralan ve elinde bulunduran kimsedir.
İlgili 28 soru bulundu
Ancak 7226 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının ortadan kalkması ya da affa uğraması söz konusu değildir. Hükmün infazının durdurulduğu süre boyunca ceza zamanaşımının işlemeyeceği de hüküm altına alınmıştır.
Karşılıksız çek düzenleme suçu şikayete tabi bir suçtur. Bu suç şikayete tabi olması sebebiyle uzlaşmaya da tabi olacaktır.
(6) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi, buna rağmen çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Adli para cezası ve doğrudan hapis cezasına çevrilme 09.08.2016 tarihi itibariyle “karşılıksızdır” işlemi yapılan çekler için geçerlidir.
Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçunda Etkin Pişmanlık: Karşılıksız çek suçu davası devam ederken kişi çek bedelini alacaklıya öderse mahkeme davanın düşmesine karar verir. Eğer ceza verildikten sonra çek bedeli alacaklıya ödenirse bu durumda hükmün tüm sonuçlarıyla birlikte kaldırılmasına karar verilir.
Çekleri karşılıksız çıkan kişilere, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, 1.500 güne kadar adli para cezası getirilmiş olup adli para cezasının ödenmemesi halinde ise bu ceza doğrudan hapis cezasına çevrilecektir.
1- Karşılıksız çek keşide edilmesi adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlanmış olup ilgili banka çek hesabı açtırmak isteyen mudilerinden adli sicil kaydı da istenecektir.
Buna göre sanık hakkında 1500 gün adli para cezası takdir edilmiş olsun. Mahkeme bu belirlemeyi yapmakla yetinemez. Gün olarak belirlediği bu cezayı 20 TL ila 100 TL (her bir gün için) arasında belirleyeceği bir miktar üzerinden paraya çevirmek zorundadır.
Karşılıksız Çekte Bankanın Sorumlu Olduğu Miktar
Muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 2020 yılı için 2.225 liraya kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için 2.225 liraya tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.
Çekin üstünde yazılı bankadaki çek hesabında, çekte yazılı tutara ilişkin karşılık yani yeterli tutarda para olmalıdır. Aksi takdirde karşılıksızdır işlemi yapılıp cezai yaptırım uygulanması söz konusu olacaktır. Ayrıca çekin geçerli olabilmesi, alacağın tahsili için büyük önem arz etmektedir.
Karşılıksız çek keşide etme suçu kapsamında ceza alan ve çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına hükmedilen kişi asli para cezasının ödendiği tarihten itibaren 3 yıl sonra ve her halde yasak kararı verilmesinden 10 yıl sonra çek düzenleme yasağı kararının kaldırılmasını talep edebilecektir.
Kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde başvuru yapılır. İstinaf mahkemesinin yoğunluğuna göre sonuçlanması ortalama 2 ay ile 1 yıl arasında olabilir. Kararın istinaf edilmesi halinde, karar kesinleşmez ve kararın herhangi bir yaptırımı da olmaz.
30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek düzenlediği için verilen adli para cezasını ödemeyenlere verilen hapis cezalarının infazı durduruldu. Hükümlü 30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin 18.07.2021 tarihine kadar ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zorunda denildi.
Bu hususta görevli mahkeme icra ceza mahkemeleri, yetkili mahkeme ise çek hesabı sahibinin yahut şikayetçinin yerleşim yeri mahkemesi ile çekin bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer mahkemesidir.
Oysa genel af, aftan yararlanan kişi hakkındaki hak kısıtlamalarını ortadan kaldırır. Genel af, hem hapis cezaları hem de adli para cezaları hakkında uygulanabilir. Oysa, özel af sadece hapis cezaları hakkında uygulanabilir.
7226 sayılı Kanun'un 49. maddesi ile 25.03.2020 tarihinde 5941 sayılı Kanun'a Geçici 5. Madde eklenmiş ve karşılıksız çek suçu nedeniyle verilen hükümlerin infazı durdurulmuştur.
İnfaz Kanunu'nun 105/A maddesinin 4. Fıkrası nedeniyle, adli para cezasından hapis cezasına çevrilen cezalarda, denetimli serbestlik hükümleri uygulanamaz. Bu nedenle hükümlü, cezasının tamamını infaz kurumunda geçirecektir.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
Çeki ciro eden kişi veya kişilere karşı karşılıksız çek için icra takibinin başlatılması gerekir. İcra takibinin başlatılmasıyla aleyhine icra takibi başlatılan kişiye ödeme emri gönderilir. Bu ödeme emrine, çeki ciro eden kişi 5 gün içerisinde itiraz etmezse icra takibi kesinleşir.
Uzlaşma Anlaşması Gerçekleşmezse Ne Olur? Uzlaşma anlaşması gerçekleşmezse, uzlaştırma bürosu savcılığı bir iddianame ile kamu davası açar. Kovuşturma aşamasında uzlaştırma yoluna gidilmiş ve uzlaşma sağlanamamışsa, ceza davasını gören mahkeme de yargılamaya kaldığı yerden devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri