Öncelikle kent devleti olarak kurulan Roma, zamanla bilinen dünyanın büyük bir kısmına hakim oldu. Roma imparatorluğu bayrağında kartal sembolü bulunduruyordu. İmparatorluğun Doğu ve Batı olarak ikiye bölünmesinden sonra kartal sembolünü batı kısmı kullanmaya devam etti.
Arnavutluk bayrağı resmi olarak 7 Nisan 1992 yılından beri kullanılmaktadır. Kırmızı bir arka plan üzerinde siyah renk bir çift başlı kartal bulunmaktadır. Kartal sembolü 1405 ile 1468 seneleri arasında yaşamış olan Arnavut kahramanı İskender Bey'e dayanmaktadır.
Çift başlı kartal motifi, 13. yüzyılın başlarında Orta Çağ Anadolu'sunun Anadolu Selçuklu Devleti ve Türk beyliklerinde benimsenmiştir. I. Alâeddin Keykubad döneminde Konya'da inşa edilen kalenin bir kemerinin kilit taşındaki görünümü, motifin kraliyet çağrışımına işaret etmektedir.
Türk sanatında kartal veya çift başlı kartal motifinin çeşitli dönemlerde ve farklı alanlarda koruyucu ruh, nazarlık, asalet sembolü, erk, kuvvet ve zenginlik ifade eden bir motif olarak kullanıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kartal, eski Türklerde kutsal sayılmıştır. Şamanlar, kartalın bir kadınla birleşmesinden çift başlı kartalın meydana geldiğine inanıyorlardır. Kartal, Orta Asya Türklerinde koruyucu ruh olarak kabul edilmiş, kartallı tuğ ve asalar, kudret ve asalet sembolü olarak kullanılmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Kartal, önemli bir türeme simgesiydi. Özellikle Göktürk ve Uygur devirlerinde kartal hükümdar ya da beylerin timsali olurken koruyucu ruhu ve adaleti de temsil ederdi. Güneşi temsil etmesinin yanı sıra güç ve kudreti de ifade ediyordu (Çoruhlu, 2000: 134).
Bu nedenle önemle belirtmek gerekir ki formu ne olursa olsun kurumsal sembol dikkatlice geliştirilmelidir. Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü tek başlı Anadolu Selçuklu kartalı olarak tescil edilmiştir.
kartal - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kartal “aklı karalı, karaya çalan renk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kara tal veya kara tar sözcüğünden evrilmiştir.
Çift başlı kartal Doğu'yu ve Batı'yı temsil ederek, Selçuklunun hükmettiği alanları simgelemektedir. Çift başlı kartal Selçuklulardan önce ve sonra da birçok devlet tarafından kullanılmıştır. Çift başlı kartal armasının kullanımı Roma İmparatorluğuna kadar götürülebilir.
Orta Asya'da; çift başlı kartal nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneş sembolü olarak işlenir. Sikkeler üzerinde ise; bazı hükümdarlar arma-sembol, diğer bir kısım hükümdar ise, hükmetme gücünü destekleyen, pekiştiren bir motif olarak kullanılmıştır.
Çift başlı kartal motifine; eskiçağlarda Sümerler ve Hititlilerde rastlanır. Sümerler'de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır.
Bu motif, Bizans'ta: devlet ve kilisenin, tek bedende, bir arada tutulup yönetildiğini simgelemekteydi. Çift başlı kartalın gücünü parmağında hissetmek isteyenler için tasarlanan kartal başı tasarımlı yüzüklerimize göz atın.
Millî hayvan
Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür. Atatürk tarafından da ulusal sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır.
Ruslar, gücü ve kurnazlğından dolayı bozayıları kendilerini en iyi temsil eden hayvan olarak tanımlarlar.
Mağusa'nın sembolü Karga Heykeli törenle açıldı
Çift başlı kartal, Orta Asya Türk devletlerinden beri Türk kültüründe varlığını sürdüren sembolik figürlerden biri olmuştur. Nazarlık, kuvvet sembolü, totem, talih ve bilginlik gibi pek çok sembolik anlamı içeren figür mezar yapılarından burçlara, halı ve kumaşlardan sikkelere kadar pek çok farklı alanda yer almıştır.
Aquilifer, Roma lejyonunun amblemi olan kartalı taşıyan kıdemli signifer. İsim, MÖ 104 yılından sonra lejyonlar için standart bir amblem olan ve "kartal" anlamına gelen aquila kelimesinden türetilmiştir. Daha önceleri lejyon standartları için kullanılanlar arasında kurt, domuz, boğa ve at sayılabilir.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye. ulaşan Rusya, Kore ve Japonya'da görülen yırtıcı.
Şaman inancında Göktanrı olduğuna inanılan Kartal'ın, mitolojilerde çoğunlukla koruyucu ruhun ve adaletin simgesi olduğu görülür. Kartal aynı zamanda hükümdarları ya da beyleri temsilen arma ve bayraklarda sık sık bir güç unsuru olarak yer almıştır. Türk kültürü bilindiği üzere uzun ve köklü bir geçmişi taşır.
Diğer yırtıcı kuşlar gibi eğri gagaları, kaslı bacakları ve güçlü pençeleri vardır. Eğri gaga yapısı avlarının etlerini söküp almaya yardımcı olurken, kaslı bacakları ve kilitlenebilen pençeleri sayesinde kendilerinden daha ağır avları bile uçarak taşıyabilirler. Kartalların görme yetenekleri çok gelişmiştir.
Kartal kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türk kültüründe de bilinen en eski iktidar sembollerinden biri çift başlı kartal sembolüdür. Anadolu Selçuklu Devleti'nin devlet arması haline gelen bu sembole kudret, kuvvet gibi anlamlar yüklenmiş, devletin mimarisinde, para birimlerinde, kullandıkları eşyalarda devletin kimliğini tanıtan grafik bir sembol olmuştur.
Gümüş Çift Başlı Selçuklu Kartalı Erkek Kolye
Çift başlı selçuklu kartal anlamı; hakimiyetin sembolü Türk ve birçok medeniyetin koruyucusu olan bir gücü simgelemektedir.
Sibirya inançlarına göre Tanrı insanlara yardım etmesi için kartalı göndermiştir. İnsanlar onun dilini anlamayınca da bir kartal Tanrının emriyle bir ağacın altında uyuyan kadını gebe bırakır ve onun çocuğu şaman olur. Bürküt (Merküt) kuşu şamana kendinden geçerek yaptığı yolculukta eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri