Siyah-beyazlıların simgesi olan 'Kara Kartal'ın' çıkış noktası bir taraftarın tezahüratından ibaret. 1940-1941 sezonu. O dönemde oldukça genç bir kadro ile mücadele eden Beşiktaş, haftalar ilerledikçe zirvedeki yerini perçinliyor.
Kültürlerde şans sembolü olarak ta görülen kartal, Mısır ve İran geleneklerinde güneş tanrısı, Yunan mitolojisinde Zeus'un simgesi olarak gücünü, zekâsını ve kutsallığını betimler. Romalılarda ise kartal, güç ve otoritelerinin bir sembolü olarak görülmüş ve “fırtına taşıyıcıları” adını almıştır.
1. ABD - Beyaz Başlı Kartal. Bir diğer adıyla; kel kartal. Uzun ömrü, gücü ve havada özgürce süzülebilmesi nedeniyle ABD'yi en iyi şekilde temsil ettiği düşünülmüş, ülkenin sembolü haline gelmiştir.
Kartal, eski Türklerde kutsal sayılmıştır. Şamanlar, kartalın bir kadınla birleşmesinden çift başlı kartalın meydana geldiğine inanıyorlardır. Kartal, Orta Asya Türklerinde koruyucu ruh olarak kabul edilmiş, kartallı tuğ ve asalar, kudret ve asalet sembolü olarak kullanılmıştır.
Türk sanatında kartal veya çift başlı kartal motifinin çeşitli dönemlerde ve farklı alanlarda koruyucu ruh, nazarlık, asalet sembolü, erk, kuvvet ve zenginlik ifade eden bir motif olarak kullanıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
kartal - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kartal “aklı karalı, karaya çalan renk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kara tal veya kara tar sözcüğünden evrilmiştir.
Çift başlı kartal motifi, 13. yüzyılın başlarında Orta Çağ Anadolu'sunun Anadolu Selçuklu Devleti ve Türk beyliklerinde benimsenmiştir. I. Alâeddin Keykubad döneminde Konya'da inşa edilen kalenin bir kemerinin kilit taşındaki görünümü, motifin kraliyet çağrışımına işaret etmektedir.
Çift başlı kartal Doğu'yu ve Batı'yı temsil ederek, Selçuklunun hükmettiği alanları simgelemektedir.
Tasavvufta kartal gibi yırtıcı kuşlar akla işaret sayılır. Bu kuşların davranışları bize aklın davranışına örnek verir. Onlar yüksek yerlerde insanlardan ve diğer hayvanlardan uzakta yaşarlar.
Orta Asya'da; çift başlı kartal nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneş sembolü olarak işlenir. Sikkeler üzerinde ise; bazı hükümdarlar arma-sembol, diğer bir kısım hükümdar ise, hükmetme gücünü destekleyen, pekiştiren bir motif olarak kullanılmıştır.
Kartal, önemli bir türeme simgesiydi. Özellikle Göktürk ve Uygur devirlerinde kartal hükümdar ya da beylerin timsali olurken koruyucu ruhu ve adaleti de temsil ederdi. Güneşi temsil etmesinin yanı sıra güç ve kudreti de ifade ediyordu (Çoruhlu, 2000: 134).
Bozkurt, Türklerin ulusal sembolüdür. Tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır.
İnsanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden varlıklar kuş şeklindedir. Kartal, kuşlar arasında ululuk ve yükseklik timsalidir. Bu yüzden Türkler, kılıç kabzalarında, çift başlı kartal figürü kullanmışlardır.
Bu yakışıksız tutum muhakemeden istifa etmek, soluklaşıp donuklaşmak, fikirsiz duygular, duygusuz fikirlerle yetinmek demektir.
Bu nedenle önemle belirtmek gerekir ki formu ne olursa olsun kurumsal sembol dikkatlice geliştirilmelidir. Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü tek başlı Anadolu Selçuklu kartalı olarak tescil edilmiştir.
Gümüş Çift Başlı Selçuklu Kartalı Erkek Kolye
Çift başlı selçuklu kartal anlamı; hakimiyetin sembolü Türk ve birçok medeniyetin koruyucusu olan bir gücü simgelemektedir.
Yenilerine yer açar, olması gerektiği gibi, ihtiyacı olduğu gibi donatır kendisini.
Kartal Yüzük özgürlüğü ve cesareti temsil etmektedir. Kanatları parmağınızı saracak şekilde oluşturulan bu modelimiz kaliteli malzemelerden üretilmiştir. Kartal Yüzük her parmağa ayarlanabilir olup, uzun süreli kullanıma uygundur.
Çift başlı kartal motifine; eskiçağlarda Sümerler ve Hititlilerde rastlanır. Sümerler'de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır.
Artuklu sikkelerinde ve Anadolu'daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.
Başta sanat tarihçileri olmak üzere farklı disiplinlere mensup araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar, çift başlı kartalın eski Türk inançları, Türk mitolojisi ve halk edebiyatında mevcut olan ikonografik bir öğe olduğunu ve bunun en belirgin örneklerinin Türkiye Selçukluları Devrine ait olduğu ortaya koymaktadır ...
Renk ve dokusu kırmızı-siyah olan bu güzel çiçekler, kulübün sembolü olarak belirlenir. Torku Konyaspor'un sembolü "çift başlı kartal" ise Anadolu Selçuklu Devleti'ne dayanıyor. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen "çift başlı kartal", futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz takımın ambleminde yer alıyor.
Aquilifer, Roma lejyonunun amblemi olan kartalı taşıyan kıdemli signifer. İsim, MÖ 104 yılından sonra lejyonlar için standart bir amblem olan ve "kartal" anlamına gelen aquila kelimesinden türetilmiştir. Daha önceleri lejyon standartları için kullanılanlar arasında kurt, domuz, boğa ve at sayılabilir.
Kartal ismi, doğrudan bu büyük ve güçlü yırtıcı kuşu simgeleyen bir kelime olarak Türkçe kökenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri