Özellikle kırık riskinin azalması, osteoporozun önlenmesi ve kas ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D ve omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir. Kemik sağlığını korumak kadar önemli olan bir diğer konu da eklem sağlığıdır.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
Eklem sağlığı ve genel kas-iskelet sistemi sağlığı için yaygın olarak önerilen takviyelerden biri de D vitaminidir. D vitamininin en önemli etkisi kemikler üzerinedir ve esas kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir.
B12 vitamini eksikliği, sinirlerin işlevini etkileyebilir ve karıncalanma, uyuşma ve denge sorunları gibi semptomlara neden olabilir. B12 vitamini eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir. B12 vitamini eksikliği, kemiklerin zayıflamasına ve kemik kırıklarına yol açabilen osteoporoz riskini artırabilir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Bu vitamin ve mineraller arasında eklemler için vazgeçilmez olan D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve fosfor yer alır. Bor, D vitaminin vücudumuzda daha uzun süre tutulmasını sağlar. Böylece D vitamini, kemikler tarafından maksimum fayda ile emilir. Bor aynı zamanda osteoporoz kaynaklı kemik kaybını da engeller.
Kemiklerimiz kalsiyum deposudur ve sürekli olarak yenilenirler. Özellikle kırık riskinin azalması, osteoporozun önlenmesi ve kas ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D ve omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Güneş ışınları ve bazı yağlı gıdalardan elde edilebilen D vitamini kemik yapısının güçlü kalmasında kritik rol oynar. D vitaminin eksikliği kemik erimesi gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebileceği gibi, gün boyu yorgun hissetme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile de hayatı zorlaştıran belirtiler yaşanmasına neden olur.
POTASYUM VE SODYUM EKSİKLİĞİ
Ayrıca kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kramplar ortaya çıkar. Potasyum eksikliği yetersiz beslenme, yoğun egzersiz, terleme, az su tüketimi ve idrar söktürücü ilaçlar nedeniyle görülebilir.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidir.Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Ağırlık kaldırmak gibi dirençli antrenmanlar yaparak kasları uyarabilir ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak spor salonuna gitmek veya evde vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler yapmak bu konuda yardımcı olacaktır. Unutmayın, kaslarınızı zorlamak ve dinlendirmek arasında dengeyi sağlamak çok önemlidir.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Kaş ve kirpikleri güçlendirmek için Hint yağı, badem yağı, argan yağı, kayısı çekirdeği yağı ve susam yağı içeren Siveno doğal kaş kirpik serumu kullanabilirsiniz. Kıl köklerini dökülmeye karşı koruyan ve doğal yöntemlerle elde edilen ürün, kıl köklerini besleyerek onlara dolgun bir görünüm kazandırır.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
E Vitamini Eksiliği
E vitamini eksikliği nörolojik problemlere yol açabilir ve dolayısıyla el titremesine neden olabilir.
B12 Vitamini Ne Zaman İçilir? B12 vitamini, günün farklı zamanlarında alınabilir. Takviyenin kullanım zamanı, genellikle kişisel tercihlere ve kullanım şekline bağlıdır. Bu konuda yeterince araştıma yapılmamış olsa da bazı uzmanlar, B12 vitamininin sabah saatlerinde kullanılmasını önerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri