Kasık ağrısı, iç uyluk, üst uyluk ve alt karın bölgesinin birleştiği yerde oluşan ağrı olarak tanımlanmaktadır. Kasık ağrısı genellikle tek bir nedene bağlı gelişen bir şikayet değildir. Bu duruma yol açan pek çok sebep bulunmaktadır.
Kasık ağrısı altta yatan nedene bağlı olarak, hafif veya şiddetli olabilir, yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir ya da donuk, keskin, zonklama ve yanma şeklinde hissedilebilir.
Kasık ağrısı, hafif veya şiddetli olabilir. Yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Kör, keskin, zonklayıcı ve hatta yanıcı olabilir. Kasık ağrısı, semptomlara ve altta yatan nedene bağlı olarak bir dizi farklı şekilde teşhis edilir ve tedavi edilir.
Hamilelikte kasık ağrısı, genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanabileceği gibi gebeliğin son 3 aylık döneminde de meydana gelebilir. Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir.
Sıklıkla “yumurtalık ağrısı” olarak tarif edilen durum yumurtlama döneminde yumurtaların çatlamasına bağlı olarak gelişen ağrıdır. Yumurtlama döneminde kasık ağrıları yaklaşık olarak adet kanamasından 13-14 gün sonra ortaya çıkar, 2-3 gün devam eder.
İlgili 35 soru bulundu
Tek taraflı gelişen kistlerde etkilenen yumurtalığa bağlı olarak o tarafta bir ağrı oluşur. Sol taraflı gelişen kistlerde kasık ağrısı sol kasıkta başlar ve kalça ile alt karın arasındaki bölgeye yansıyabilir, sağ yumurtalıktaki kistler ise kadınlarda sağ kasık ağrısı ile kendisini gösterir.
Kasık, mideyle baldırın arasında bacakların başladığı yerde yer alır.
Karın bölgesinin en alt kısmı ile sağ ve solda bacakların başladığı alanın sınırı kasık bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Bu bölgede ağrıya neden olabilecek birçok faktör bulunur. Bunlar tıp alanında en çok genel cerrahi, ortopedi, üroloji ve fizik tedavi alanlarını ilgilendirmektedir.
Genellikle 1-3 gün sürer. Ağrının sebebi her ay dökülen ve yeniden oluşan endometrium denilen döl yatağının rahimden dışarı atılması için oluşan kasılmalardır. Böyle durumlarda karın bölgesini sıcak tutmak, bazı ağrı kesici ilaçlar kullanmak, egzersiz yapmak iyi gelebilir.
Hamileliğin dördüncü veya beşinci haftalarında kasık ağrıları görülebilir. Bunun dışında kadınların adet öncesi dönemlerinde de kasık ağrıları görülmektedir.
Kasık ağrısı yaşayan kişiler hastanelerin Genel Cerrahi Bölümüne başvurur. Genelde burada yapılacak olan teşhis ile birlikte tedavi ele alınır. Ancak farklı sorunlara bağlı olarak bu konuda üroloji devreye girebilir. Genel Cerrahi bölümü üzerinden üroloji bölümüne sevk yapılır.
Ayrıca, üreme çağındaki kadınlarda, genç ya da menopoza girmiş kadınlara göre, kasık ağrılarına daha sık rastlanır. KASIKTA AĞRI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Kasıkta ağrı için hastanelerin Genel Cerrahi polikliniklerine başvurmak gerekir.
Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri: Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması şeklinde hissedilen ve kişiyi iki büklüm hale getiren keskin ağrı, ağrının zamanla şiddetinin artması Mide bulantısı ve kusma. Ağız ve dilde kuruluk, iştahsızlık.
Adet döneminin ortalarına doğru, yani döngünün 13.-16. günlerine denk gelen dönemde sağ veya sol kasıkta hissedilen ağrı, ovulasyon (yumurtlama) ile ilgili dönemi kapsar. Bunun nedeni, yumurtanın, yumurtalıktan çatlayarak açığa çıkmasıdır. Ani başlayıp saatler içinde dinebileceği gibi, 2-3 güne kadar da uzayabilir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır.
Akut Kasık Ağrıları
Tedavi edilmezse şiddetlenme eğilimi gösterirler. Örneğin: Dış gebelik, Akut Apandisit, Yumurtalık Kisti yırtılması gibi. Bu ağrıların acilen nedeni bulunmalı ve tedavisi yapılmalıdır.
Nedenleri. Enfeksiyonlar, spiral kullanımı, polip hastalığı, kistler, aktif mesane, fıtık, kabızlık, dış gebelik, düşük ya da depresyon gibi çok sayıda nedeni olabilir.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Sağ kasık ağrılarının sebepleri kadınlarda büyümüş lenf düğümleri, kalça artriti, kasık fıtıkları, kalça kırığı, böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde ise sağ kasık ağrısı kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi, testislerde şişme veya böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.
Kasık ve bel ağrısı da hamilelik belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler her zaman hamilelik yüzünden oluşmaz. Ancak kadının gebe kaldığından şüphe etmesi, cinsel ilişkinin korunmasız olması gibi etkenlerin üzerine ortaya çıkan kasık ve bel ağrısı hamilelik belirtisi olarak görülebilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların çoğu kasık enfeksiyonuna neden olur. Bakteriyel vajinoz ile ilişkili organizmalar da kasık enfeksiyonunun önemli sebebidir. Tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonlarının yaklaşık %15'i kasık enfeksiyonuna ilerler. Bu oran gonokok enfeksiyonlarında daha yüksek olabilir.
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri