Konya ve dolaylarında yoğun olarak oynanan bu oyunun özelliği dansçının elindeki tahta kaşıklarla kendine ritim oluşturmasıdır.
Oyun yavaş bir tempoda başlar ve giderek hızlanır. Sazlar ve kaşıklar çalmaya başlayınca oyuncu müziğe göre topuk döver. Küçük adımlarla yürür, yan yan hareketlerle oyuna başlar. Kaşıklı oyunlar genellikle kapalı yerlerde, köy odalarında oynamalarıyla da halay ve zeybeklerden ayrılır.
Trakya yöresi'nde oynanan oyunların genel adına da karşılama diyenler mevcut olup Yunanistan'da da benzer formda oyunlara rastlanmaktadır. Ancak Trakya yöresi oyunları, çoğunlukla, tür olarak hora şeklinde adlandırılır.
İlgili 42 soru bulundu
Şimşir Kaşık - Sakarya
Geçmişten günümüze gelen ahşap kaşık kullanımı Bir dönem demode gibi olsada günümüz modernizasyonlarında tekrardan yerini almıştır.
Konya yöresi köylerinin çoğunda oyunlar adsız olduğu gibi, şekil yerine de irtic'l (doğaçlama, anında yaratma) esastır. Hangi türküyle oynanılacaksa onun bir mısra başlangıcı icabında oyunu havasının başlığı gibi kullanılabilir.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Hora, Trakya Bölgesi'nde oynanan oyunların genel adı.
Erzurum barı, Türkiye'de Erzurum ili ve yöresinde el ele tutuşarak oynanan bir halk oyunudur. Erzurum denince akla dadaş, dadaş denince de akla bar gelir.. Bar, Erzurum ve yöresinde oynanan folklorik özellikteki halk oyunlarının genel adıdır.
Üç Ayak Oyunu - Artvin
Açık alanda 20 metre uzunluğunda oyun sahasında oynanır. Oyuncu sayısı en az 5-6 kişi olur. 20 santimetre uzunluğunda üç çatallı ağaç dalının adına üç ayak denir.
Maraş'ın (Kahramanmaraş) Göksun ilçesinde vardır. Bu yörenin, cümlesi (tamamı) tek erkek tarafından yürütülen dört çeşidinden biridir: Zeybek, Cezayir, Keraboza ve Pekmez Oyunu. Davul - zurnayla oynanırlar.
Örneğin, Elazığ'da delilo, Adıyaman'da beşayak, papurinin ise Bitlis'te oynandığı görülür. Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır.
Sakarya'nın Taraklı ilçesinde babasından devraldığı mesleğini 60 yıldır devam ettiren şimşir kaşık ustası Sabri Özşahin, günün büyük bölümünü 10 metrekarelik atölyesinde kaşık üreterek geçiriyor.
Eski Türkçe kaşuk "(tahtadan yontulmuş)kaşık" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kaşı- “yontmak, kazımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş "kepçe" > kafşik "kepçecik".
Şimşir Ağacın Özelliği
Daha sonraki kullanımlarda katı veya sıvı maddeler içerisine nüfuz etmez. Bu yüzden sulu yemek servislerde şimşir kaşık özellikle idealdir. Şimşir ağacının bakteri oluşmasını önleyici özelliği vardır.
Bilecik'ten Bozüyük ilçesinin Erekli köyünde görülen Çiftetelli'de beşer, onar erkeğin cura eşliğiyle oyun yürüttükleri olur. Gölpazarı ilçesinin Küçük Yenice köyünde de davul zurna veya keman sesleriyle Çiftetelli oynandığı biliniyor. Söğüt ilçesinin Dudaş köyünde bile çiftetelli vardır.
Reyhani - Mardin
Mardin yöresinin en sevilen oyunlarından biridir. Adını reyhan çiçeğinden almıştır. Çiçeğin çevresine saldığı hoş kokular insanoğlunun dans etmeye başlamasına ilham kaynağı olduğu düşünülmektedir. Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine alınmıştır.
Hatay yöresinde 1970 yılından sonra oynanan oyunun Gaziantep yöresinde derlenen oyundan alındığı, müzik, ritim ve oyun yönünden bazı farklı yönlerinin olduğu çalışma sonucunda görülmüştür, 1970 yılından önce oynanan oyunun, 1970 yılından sonra oynanan Kırıkhan oyunundan tamamen farklı icra edildiği tespit edilmiş ve bu ...
6 sayılı Urfa ve çevresinde oynanan halay.
hatay yöresinde oynanan bir yöresel halk oyunu.
Ankara yöresinin başlıca oyun havalarından olan "Fidayda", saz eşliğinde, grup halinde yapılan dansın da adıdır.
Erzurum'un Sarhoş Barı, Hançer Barı, Hakkâri Barı, Sekme, Tamzara gibi oyunları Bayburt'ta da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri