Kasrı şirin antlaşması bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti arasında imzalanan bu antlaşma ile birlikte iki devlet arasında ki savaş da sona ermiştir. İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır.
Bağdat'ın Osmanlılar tarafından geri alınmasından bir süre sonra iki devlet arasında barış görüşmeleri başladı. 13 gün süren müzakerelerin sonucunda 17 Mayıs 1639'da Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Bağdat, Basra ve Şehrizor Osmanlılarda kaldı, Revan ise Safevî Devletine bırakıldı.
Kasr-ı Şirin Antlaşması'na imzalayan devletler Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti'dir. Bu iki devlet arasında yaşanan problem yapılan antlaşma ile son bulmuştur. Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti arasında önemli bir gerginlik yaşanmaktaydı.
1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşma Nadir Şah'ın Tahran ile Kazvin arasında "Karden" mevkiinde bulunan ordugâhında Osmanlı Elçisi "Mustafa Nazif Efendi" ile İran tarafında "Hasan Ali Hacı Han" arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma II. Kasr-ı Şirin Antlaşması olarak da bilinir.
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
Amasya Antlaşması (1555)
Osmanlı Devleti ile İran arasında imzalanmıştır. Osmanlı tarihinde, İran ile imzalanan ilk antlaşmadır. Doğu Anadolu ve Tebriz, Osmanlı kontrolü altına girmiştir.
Savaşı'nı sona erdiren, İkinci Kasr-ı Şirin Antlaşması olarak da adlandırılan Karden Antlaşması'yla Osmanlı- İran sınırı, Kasr-Şirin Antlaşması'yla çizilen sınır olarak kabul edilmiş ve iki ülke arasında 1775 yılına kadar sürecek bir barış dönemine girilmiştir.
Osmanlı Devleti'nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır. Bu Antlaşması ile Osmanlı Devleti Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybederek, Avrupa'da bulunan devletlerle eşit düzeye gelmiştir. Osmanlı Devleti'nin Prut Antlaşmasından sonra imzaladığı tek karlı anlaşmadır.
Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdiren ve Osmanlı Devleti'nde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Güney Dobruca'daki Küçük Kaynarca kasabasında imzalandığından bu adı almıştır.
Safevîler, mücadele ederek İran'ı 1501'de bağımsız bir devlet olarak birleştirmişler ve İslam tarihinde en önemli dönüm noktalarından birini oluşturan, İsnâaşeriyye mezhebini İmparatorluğun resmî dini olarak belirlemişlerdir.
Murat'ın Bağdat Seferinin sonucunda 14 yıl boyunca Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ın fetih edilmesinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639 tarihinde imzalanan ve 1623- 1639 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı- Safevi savaşını sona erdiren antlaşmadır.
Osmanlılar'la Safevîler arasında 1639'da imzalanan ve bugünkü Türkiye-İran doğu sınırını belirleyen antlaşma. Osmanlı padişahı (1623-1640). İran'da 1501-1736 yılları arasında hüküm süren bir hânedan.
Paris Antlaşması, Rusya ile Kırım Savaşı'nı kazanan Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Krallık ve Fransa arasında 30 Mart 1856 tarihinde imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.
Zitvatorok Antlaşması
Osmanlı Devleti ve Avusturya Arşidüklüğü 15 yıl süren uzun bir savaştan sonra yorgun düşmüşlerdi. Osmanlı padişahı I. Ahmet ve Avusturya adına Arşidük Matthias arasında 11 Kasım 1606 tarihinde imzalanan Zitvatorok Antlaşması'yla barış sağlandı.
Lala Mehmed Paşa'nın Macaristan serdarı olarak geride bıraktığı Kuyucu Murad Paşa, Avusturya heyeti ile barış görüşmelerini devam ettiriyordu. 11 Kasım 1606'da Zitva Nehri ile Tuna'nın birleştiği Zitvatorok'ta antlaşma imzalanarak savaşa son verildi.
Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başlamıştır. Ayrıca duraklama dönemi biterken, gerileme dönemi başlamıştır.
Sorun 23 Haziran 1939 TürkFransız deklarasyonu ile ve ardından, 30 Mart 1940 tarihinde “Türkiye ve Suriye Arasında iyi Komşuluk ve Dostluk Antlaşması” imzalanarak sonuçlandırılmıştır. Türkiye – Suriye sınırı meselesi, Ortadoğu'da sınırların nasıl çizildiğini gösteren en iyi örneklerden birisidir.
Yeni idare bu antlaşmayı kabul etmedi. Doğu sınırı Ruslar'la yapılan 16 Mart 1921 Moskova ve 13 Ekim 1921 Kars antlaşmalarıyla kesinlik kazandı.
Edirne Antlaşması, 14 Eylül 1829 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Edirne şehrinde imzalanan barış antlaşması. Antlaşma, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdirirken, Yunanistan bağımsızlığını kazandı.
Osmanlı İmparatorluğunun Rusya tarafından feci bir yenilgi almasına sebep olan 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla Ruslar İstanbul'da Galata semtinde bir kilise İnşa etme hakkim elde ettiler. Ayrıca antlaşma, kilisenin Bab-ı Âlî'de temsilciliğini yapabilecek Rus elçinin himayesi altında olmasını da belirledi.
Fakat bu sefer yapacağı antlaşma aleyhine sonuçlandı. Karlofça Antlaşması olarak da bilinen bu barışçıl politika 16 Kasım 1698 yılında imzalandı. Osmanlı Devleti'nin ilk toprak kaybettiği antlaşma olarak tarihe geçerken yenildiğinin de ilk belgesi oldu.
Bu manada genel ve uluslararası bir mahiyete sahip ilk kapitülasyon 1535 yılında Fransızlara verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri