Kat İrtifakı Nasıl Alınır? Kat irtifakı alabilmek için yapının bağlı olduğu tapu ve kadastro müdürlüğüne gerekli evraklarla birlikte başvuru yapılması gerekir.
Henüz yapılmamış ya da inşaat hâlinde olan bir yapı üzerinde hak iddia edebilmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne başvuru yaparak kat irtifakı tapusu alman gerekir.
Kat irtifakı, kendi aralarında anlaşmış olan arsa maliklerinin düzenleyecekleri senet ile tapu sicilinde tescil gerçekleştirmeleri yoluyla kurulabilmektedir. Aksi takdirde, yani maliklerin kendi aralarında anlaşamamaları halinde mahkeme yoluyla kat irtifakının kurulması da mümkündür.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)
Kat mülkiyetli tapu almak için yapı üzerinde payı olan maliklerin bir dilekçe ve gerekli diğer belgeler ile Tapu Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Kat irtifakı tapu cinsi “arsa” olup belirtilen hak arsa üzerinde kuruludur. Arsa üzerindeki belirli bir alan hak sahibine pay olarak verilir. Kat mülkiyetinde ise tapu cinsi “bina” olarak değiştirilir ve tapuda belirtilen hak yapıdaki bağımsız bölümlere ilişkindir.
Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz.
Cins değişikliği yapılmış taşınmaz kat irtifakı tesisli ise, kat irtifakının tesciline ait resmî senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak başkaca bir belge aranmaksızın resen kat mülkiyetine çevrilir. Bu işlemler, döner sermaye hizmet bedelinden muaftır.”
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Kat İrtifakı Kanunu'nun hükümleri uyarınca, başvuru sırasında projenin yönetim planının da ibraz edilmesi gerekiyor. Başvuruda gerekli diğer belgeler arasında ise nüfus cüzdanı ve vergi numarası, başvuru dilekçesi, liste, vaziyet ve yönetim planları gibi evraklar bulunuyor.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Kat irtifakı tapu örneği, yalnızca binanın yapım süreci tamamlanıncaya kadar geçerli oluyor ve bina tamamlandıktan sonra irtifak tapusunun mülkiyet tapusuna dönüştürülmesi gerekiyor. Kat irtifakı tapusu mülkiyet tapusuna çevrilirken ortaklar arasında anlaşma şartı aranmıyor.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde ödenecek toplam ücret, yöresine ve binanın metrekaresine göre 100 ile 550 lira arasında değişecek.
*Kat irtifaklı tapu sahipleri için durum değişir mi? Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemezler.
Kat irtifakı tapusu almak da, kat mülkiyeti tapusu almak da zorunlu değil. Ancak inşa edilen gayrimenkulde sahip olduğunuz payın resmi kayıtlara geçebilmesi için önce kat irtifakı tapusu almalı daha sonra kat irtifakı tapusunu kat mülkiyeti tapusuna çevirmeniz gerekir.
Kendisine yapılan yazılı bildirime rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgeleri tamamlamaktan veya imzalaması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait bağımsız bölüm için 1.000 TL idari para cezası kesilecek.
Kat İrtifakı Tapu Yerine Geçer Mi? Kat irtifakı tapu belgesi yerine geçmesi söz konusu değildir. Çünkü tapu belgesi doğrudan taşınmazın kalıcı olduğu bir belgedir. Bu nedenle tapu belgesi yapıda tüm alt yapı ve inşaat aşamaları tamamlandıktan sonrasında yasal merci üzerinden alınır.
Eğer kat irtifakına sahip bir yapının yıkılması durumu söz konusu olursa hissedarlar, tapudan belirlenen arsa payı üzerinden hak alabilir. Kat mülkiyetli tapu sahipleri ise yeniden inşa durumunda kendilerine ait bağımsız bölümler kadar hak sahibi olurlar.
Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor. Kat irtifakında mülkiyet hakkı arsa payı cinsiyle belirtiliyor; yani bir binadaki tüm daire sahiplerine kurulu alan üzerindeki arsadan pay verilmiş oluyor.
Kat İrtifaklı Daire Alınır mı? - Emlaksitem. Kat irtifaklı bir daire her şeyi kapsanmış bir şekilde risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada eksiksiz, sorunsuz şekilde yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri