Petrol Dukhan ve Qatari'de çıkarılmakta olup Katar Ekonomisi petrol ve doğalgaza dayalıdır. Ülkenin GSYİH'nın %56'sı, ihracat gelirlerinin ise % 89'u petrol ve doğalgaz sektöründen elde edilmektedir. Doğalgaz da ülke için oldukça önemli bir yeraltı kaynağıdır.
Ülkenin resmi dini İslam'dır. Resmî dili Arapçadır. 2,66 milyon nüfusu olan Katar, artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde, 2021 yılında kişi başına düşen gelire göre dünyanın 4. zengin ülkesidir.
Dünyanın en büyük üçüncü doğalgaz rezervlerine sahip olan ve dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumundaki Katar, 2015 yılına kadar yüksek seyreden petrol ve doğalgaz fiyatları sayesinde hızlı bir ekonomik büyüme trendi yakalamış ve dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline getirmiştir.
Katar ekonomisi, temel olarak petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz üretimine dayalı olup toplam devlet gelirlerinin %70'inden fazlasını, GSYİH'in %60'ından fazlasını ve ihracat gelirlerinin %85'inden fazlasını oluşturmaktadır. Petrol sayesinde Katar dünyanın kişi başına düşen millî geliri en yüksek ülkelerden biridir.
Şeriat mahkemeleri 2003'te kaldırılmış olsa da, recim ve kırbaç cezaları hâlâ uygulanıyor; kadınların mahkemelerde şahitlik yapmasına kimi zaman izin verilse bile, oyları bir erkeğinkinin yarısı kadar sayılıyor. Evlenme, boşanma gibi konular hâlâ şeriat hükümlerine tabi.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'nin Katar'a en fazla ihracat yaptığı sektörler mobilya, gemi ve tekneler, makine ve mekanik parçalar, plastik ve mamulleri ve elektrikli cihazlardır. Son 5 yılda bu sektörlerin her birinde artış görülmüş ve en yüksek artış yıllık ortalama %74 ile gemi ve tekneler olmuştur.
Asgari ücret uygulaması bulunmamaktadır.
İsviçre 92 bin 371 dolarla bir basamak kayarak 4'üncü olurken, 2021'de 8'inci sırada yer alan Katar, 2022'de 84 bin 425 dolarla 4 basamak birden yükselerek beşinci sıraya yerleşti.
Katar Hükümeti, yerel nüfusun da yüzde 40'ını oluşturan Al Thani ailesi tarafından yönetilmektedir. Şeyh Hamad 2014 yılında Arap ülkeleri arasında nadir görülen bir şekilde 17 yıllık hükümdarlığının ardından Emirlik makamını ikinci oğlu olan 33 yaşındaki Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye bırakmıştır.
Katar ekonomisi, petrol ve doğalgaza dayalıdır. Petrol, Dukhan ve Qatari'de çıkarılmaktadır. Ülkenin GSYİH'nın %56'sı, ihracat gelirlerinin ise % 89'u petrol ve doğalgaz sektöründen elde edilmektedir.
Katar'da yaşayan kadınların kapanması ya da örtünmesi zorunlu değildir. Türkiye'de nasıl giyiniyorsanız, Katar'da da o şekilde giyinmeye devam edebilirsiniz. Tabi kültürel duyarlılık noktasında dikkatli olmak kaydıyla.
QIA'nın yatırım portföyünde ilk sıralarda ise Almanya, İngiltere, Fransa, ABD, Çin, Rusya, Avustralya ve Türkiye yer alıyor.
Basra Körfezi ülkesi olan Katar dünyanın en zengin 4. ülkesi. Resmi adı Katar Devleti olan ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 124.833 dolar. Ülke ekonomisin en temel kaynağı petrol ve doğal gaz.
Satın alma gücü paritesine göre Katar, kişi başına milli geliri yaklaşık 3 bin dolar düşmesine rağmen, 129 bin 726 dolarla bu alandaki liderliğini korudu.
Orta Doğu'da Bafra Körfezinde konumlanmış bir ülke olan Katar, kişi başı milli gelir seviyesine göre dünyanın en zengin 10 ülkesi sıralaması içindedir. Dünyanın birçok ülkesine petrol ve doğalgaz ihracatı yapan Katar bu sebeple oldukça kalkınmış bir ekonomiye sahiptir.
Katar Silahlı Kuvvetleri'nin 8,500 kara kuvvetleri, 1,800 deniz kuvvetleri ve 1,500 hava kuvvetleri olmak üzere etkin personel sayısı 11,800'dür. Katar Körfez İşbirliği Konseyi'in bir parçasıdır ve ABD, Birleşik Krallık ve Fransa ile savunma anlaşmaları bulunmaktadır.
Ortalama olarak 30 milyar USD olarak gerçekleşen ithalat ise 2020 yılında 26 milyar USD seviyesinde gerçekleştikten sonra 2021 yılında %8 artarak 28 milyar USD'ye yükselmiştir. 2021 verilerine göre, Katar ithalatında başlıca sektörler sırasıyla, makinalar, elektrikli cihazlar, otomotiv ve demir-çelikten eşyadır.
Katar ve Çin firmaları arasında 27 yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzalandı. Katar haber ajansı QNA'ya göre, Katar'ın sahip olduğu Qatar Energy ile Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında uzun vadeli alım-satım anlaşması yapıldı.
Kiralar muhite gore degisiyor. 1 oda+1 salon daireler vasat bir muhitte 5000 riyalden baslar, en luks bolgede 11000 riyale kadar cikar. (Turk parasiyla 2500-5500 TL araligi.) 2 oda+1 salon evler 6500-13500 riyal arasi (Turk parasiyla 3250-6750 TL arasi) .
Ödenen emekli maaşları tutarı 2,7 milyar Katar Riyalini aşmıştır. Sistemdeki katarlıların %52'sini bayanlar oluşturmaktadır. Sistemdeki kayıtlı kurum sayısı 377'dir. Sisteme katkıda ortalama aylık maaş tutarı 24,993 Katar Riyali olarak hesaplanmıştır.
Vizesiz giriş
Gerekli anlaşmaların yapıldığı ülkelerin vatandaşlarının önceden herhangi bir vize işlemi yapmasına gerek yoktur. Katar'a vardıklarında en az altı ay kullanım süresi olan geçerli bir pasaport ve başka bir ülkeye aktarma veya dönüş için onaylanmış bir bilet ibraz ederek vize muafiyeti alabilirler.
Katar Türk vatandaşlarından 30 günlük süre içinde vize istememektedir. Ancak seyahat süresi 30 günü geçecek ise Katar Konsolosluğuna başvurup vize almak gereklidir.
Son 72 saat içinde bulunan en iyi Türkiye - Katar tek yönlü uçuşu fiyatı ₺ 3.733'dır (Ankara Esenboğa - Doha Hamad Uluslararası). Son 72 saat içinde bulunan en iyi Türkiye - Katar gidiş dönüş uçuşu fiyatı ₺ 7.122'dır (İstanbul Sabiha Gökçen - Doha Hamad Uluslararası).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri