4) Kavşak, bağlantı yolu, tehlikeli eğim iniş ve çıkış, tünel ve köprülere yerleşim birimleri içinde 5 m, yerleşim yeri dışında 100 m. mesafe içinde duraklama yasaktır.
2023 yılı için ceza miktarının 436 TL olduğu bilinmektedir. Hatalı park yerine 10 15 20 ceza puanı verilmektedir. Kavşak, tünel gibi noktalarda duraklamak ve yaya geçidi, çöp konteynırı yanı gibi alanlarda park yapmak yasaktır. Eğer bu durum ihlal edilir ise herhangi bir trafik cezası ile karşılaşılabilmektedir.
7- Duraklayan veya park eden araçların yol tarafındaki yanında, 8- İşaret levhalarına yaklaşım yönünde, yerleşim yerleri içinde 15 m., yerleşim yerleri dışında 100 m. mesafede, 9- Yerleşim yerleri dışındaki karayollarında taşıt yolu üzerinde (zorunlu haller hariç), duraklamak yasaktır.
Duraklara 15 metre kuralı bulunuyor. Durakların 15 metre öncesine ya da sonrasına park etmek yasak. Ancak çoğu kişi otobüs durağına park etme cezası olduğunu bile tam olarak bilmiyor. Kuralara uymayan ya da kuraldan haberi olmayan sürücüler ise, ancak cezalarla karşılaştıklarında durumun farkına varabiliyor.
Park etmenin trafik levhalarıyla yasaklandığı yerlere, yaya yürüyüş yollarına ve kaldırımlara park etmemelisiniz. Engelli rampalarının olduğu kaldırım ve sokak köşelerine park etmemelisiniz. Aracı park alanına iki araçlık yer kaplayacak şekilde yerleştirmemelisiniz. Park ettikten sonra el frenini mutlaka çekmelisiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Belirlenen Uzaklıkta Park Etmek Yasaktır: Park etmenin levhada belirtilen uzaklığa göre yasak olduğunu ve sadece yolcu indirme, bindirme, yük alma ve boşaltma için araçların durmasına izin verilebildiğini bildirir. Park yasağı belirli araçlar içinse kullanılır.
F) Alt ve üst geçitlere 10 m mesafe içinde park etmek yasaktır.
1) İşaretlerle belirlenmiş yerlerde duraklama yasaktır. 2) Kurallara uygun olarak park etmiş veya duraklamış araçların yol tarafında duraklamak yasaktır. 3) İşaret levhalarına yerleşim yeri içinde 15 m. yerleşim yeri dışında 100 m. mesafe içinde duraklama yasaktır.
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Apartman önüne park etme kanunu ya da dükkan önüne araç park etme kanunu gibi bir kanun yoktur. Aracınızı herhangi bir apartmanın önüne park edebilirsiniz. Eğer o binada oturan kişilerde o park alanına ait bir tapu mevcut değilse sizin aracınızın oradan kaldırılmasını talep edemezler.
MADDE 140:Belediyece belirlenmiş yer dışında şehrin muhtelif yerlerinde meydan, cadde, sokak, boş alanlarda çevre yolu güzergâhında traktör, kamyonet, kamyon vb. araçlar; nakliye amaçlı beklemesi ve park etmeleri yasaktır.
Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.
Geçiş ihlali cezaları trafik kurallarına aykırı biçimde başka bir aracın geçiş önceliğini engellemek ya da kendi ve diğer araçları tehlikeye atan biçimde geçiş yapılması halinde verilen cezalardır.
Dönecek olan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir. Düz giden araçlar dönel kavşaktan dönecek araçlara öncelik tanımalıdır. Bir mülkten çıkan araçlar, ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır. Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Kanuni olarak ele alırsak konuyu; Trafik Kanununda kaldırıma park diye bir ceza yok, park yapılmaz diye geçen yerlere park etmişse ceza kesilebilir, yani Trafik Polisine şikayet ederseniz sonuç alamazsınız. Ancak 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre kaldırıma park etmek YASAKTIR !
Dubalar arası mesafe araç uzunluğunun 1.5 katı kadardır. 2 duba arasına 2 hamlede park yapmak durumundasınız. 2 hamlede park yapamazsanız sınavdan kalıyorsunuz.
2023 yılı için 61/1-a'dan n harfine kadar yani hatalı park cezası 436 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 327 TL olarak ödenir. 61/1-o'nun yani engelli araçları için ayrılmış park yerine park edilmesinin cezası ise 873 TL'dir.
Nerelere park edilmemelidir? Park yasaklı alanlar, kaldırım, araba yolu, giriş kapısı önü, özel mülkiyet alanları, ücretli otoparklar gibi alanlara park edilemez. Uygun olmayan yerlere park edilen e-mopedler ceza alabilir ve ya çekilebilir.
Banketlere ve eğimli yol kesimlerinde duraklamak veya park etmek yasak değildir. Yaya yoluna trafik işareti ile belirlenmişse park edilebilinir. Okul ve yaya geçitlerinde duraklamak, park etmek yasaktır ama durma yasak değildir.
Okul, hastane, itfaiye ve benzeri resmi kuruların giriş ve çıkışlarına 5 metre mesafede park eden araçlara, park yasağı ihlali nedeniyle para cezası uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri