DÜNYADA KAYA GAZI ÜRETİMİ Başta ABD olmak üzere Kanada, Avusturalya, Çin gibi ülkeler hâlihazırda ciddi miktarlarda kaya gazı üretmektedirler. Özellikle ABD, 2000'li yılların başından beri bu alana yoğunlaşmıştır ve yaptığı yatırımlarla bugün en fazla kaya gazı üreten lider ülke durumundadır.
ABD, Çin, Kanada ve Avustralya kaya gazı konusunda en çok rezervi bulunan ülkeler arasında… Tahmini kaya gazı rezervinde ise, ilk sırayı Çin alıyor. Avrupa'da ise Norveç ve Polonya 80 ve 187 milyar metreküp tahmini rezerv ile ön sıralarda… Brezilya ve Arjantin de kaya rezervi yüksek ülkeler arasında.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir raporda Türkiye'de yaklaşık olarak 424 milyar m3 kaya gazı rezervi bulunduğu tahmin edilmiştir (EIA). Bunun üzerine ülkede Trakya bölgesinde TPAO ve ABD'li Halliburton şirketiyle, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise TPAO ve Shell ortaklığında çeşitli arama çalışmaları başlatılmıştır.
Çevreciler, kaya gazının fosil yakıt ve karbondioksit kaynağı olduğunu, kirlenmeyi artıracağını öne sürerek, yer yüzüne çıkarılmasına karşı geliyorlar. Bu nedenle de Fransa ve İngiltere'de kaya gazı sondajları ve üretimi yasaklandı.
Türkiye sınırları içerisinde özellikle Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun bir kaya gazı potansiyeli olduğu belirtilmektedir (Şekil 5). Yapılan tahminler doğrultusunda bu iki bölgede teknik olarak çıkarılabilir yaklaşık 679 milyar metreküp kaya gazı ve 4,7 milyar varil kaya petrolü bulunduğu öngörülmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye doğalgaz nereden alıyor? Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
TÜRKİYE'NİN REZERVİ 4,6 TRİLYON METREKÜP
IEA'ya göre Türkiye'de sadece Trakya ve Güneydoğu havzalarında 4,6 trilyon metreküp kaya gazı var. Diğer yandan bu iki bölgedeki kaya petrolü miktarı ise toplam 4,7 milyar varil.
Sözü edilen şeyl gazı (kaya gazı) oluştuğu ana kayayı terk etmeyen ve oluştuğu kayacın gözeneklerinde kalan petrolden elde edilen gazdır. Kaya gazı, 4-5 bin metre derinlikteki kaya katmanlarının arasına sıkışmış gaz anlamına geliyor.
Kaya gazı her ne kadar doğal gazın yerini bile tutabilecek bir enerji kaynağı olsa da çevre dostu değildir. Kaya gazı çıkarmak için kullanılan tek bir kuyuda bir hafta için 10 milyon galona yakın su kullanılır. Bu suyun büyük bir kısmı doğal su rezervlerinden alınır.
Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, yeraltından petrol ve kaya gazı çıkarmak için yapılan çalışmaların depremleri tetikleyebileceğini gösteriyor.
2021'de Türkiye'nin toplam doğal gaz tüketiminin yüzde 45'i Rusya'dan karşılandı. Türkiye yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp olan doğal gaz tüketiminin yüzde 99,6'sını ithal ediyor.
Türkiye'nin ilk kaya gazı kuyuları Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Sarıbuğday ve Bağdere köylerinde açıldı.
Dünyanın en büyük doğal gaz sahası, İran ve Katar'ın sınırlarına dahil 51 trilyon metreküplük rezerv barındıran Güney Pars / Kuzey Kubbe enerji sahasıdır.
Sözü edilen kaya gazı, ana kayayı terk edemeyen ve kayacın gözeneklerinde sıkışıp kalmış olan doğalgazdan oluşmaktadır (Şekil 1). Yani kaya gazının gerek kimyasal gerek fiziksel özellikleri açısından doğal gazdan hiçbir farkı bulunmamaktadır.
Tüm dünyada iklim değişikliğine karşı fosil yakıtların terk edilmesi gerektiği artık tartışma götürmezken enerji sektörüne yeni bir fosil yakıtın, şeyl (kaya) gazının gelişi kutlanıyor.
En fazla doğal gaz rezervi 75,6 trilyon metreküple Orta Doğu bölgesinde yer alırken, bunu 64,2 trilyon metreküp rezerve sahip Rusya ve Türkmenistan'ın da içinde bulunduğu Bağımsız Devletler Topluluğu izledi. En az doğal gaz rezervine sahip bölge ise 3,4 trilyon metreküple Avrupa oldu.
Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz 2020'den bu yana Zonguldak'ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda çalışmalarını yürütüyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda ilk etapta 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi.
Bel bölgesini tamamen saran ve çok sıkan giysiler, elbiseler çıkarılmalı ve o alan rahatlatılmalıdır. Ayrıca yüz üstü uzanılarak bütün vücudun gevşemesi sağlanarak kişinin rahatlanması gerekir. Bir başka kişinin, sırtınıza ve bel çevrenize yukarıdan aşağı doğru masaj yaparak, gazın çıkmasını sağlaması gereklidir.
"Malumunuz Karadeniz'de ülke olarak gurur duyacağımız çalışmalara imza atıyoruz. 540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün açıkladığı 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi ile Türkiye en fazla rezerve sahip ilk 35 ülke listesine 32'inci sıradan giriyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) rakamlarına göre dünyada en fazla doğalgaza sahip ülke Rusya onu İran ve Katar izliyor.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri