Lorenz, Jib Ray ve Brian Jackson'ın yayınlanan çalışmasına göre kayaları hareket ettiren rüzgar, yağmur ve buz. Rüzgar ve buz kayaları ilerletiyor ve yönünü değiştiriyor. Yağmur ve rüzgar ise aşındırıyor. Sadece kışın hareket eden kayaların hareketini gözle görebilmek normal şartlarda mümkün değil.
Kayaların hareketlerinde bazı ipuçları var: örneğin birbirine yakın olan kayalar genelde uzun mesafeler boyunca birbirlerine paralel hareket ediyorlar. Ancak bir süre sonra yönleri tamamen farklılaşabiliyor. Kimisi daha az, kimisi daha çok hareket ediyor.
Bazı alanlarda, vadi yüzeyinde sadece tuz görülüyor ve tuzlu arazide hiçbir şey yetişmiyor. Ancak Ölüm Vadisi'nde hiçbir canlının yaşamadığını düşünmek yanlış olur. Vadi aslında hayat dolu. Biraz yağışın ardından hızla büyüyen vahşi çiçekler buna en güzel örnek.
Death Valley / ABD Ölüm Vadisi, dünyanın en sıcak bölgelerinden biridir. Yaklaşık 60 derece olan çöle su içmeden yalnızca 14 saat dayanabilirsiniz. The Danakil Desert / Eritrea Çok sayıda aktif volkan ve zehirli gazın bulunduğu bölge ortalama 50 derece sıcaklığında oluyor.
Ölüm, bir organizmayı ayakta tutan tüm biyolojik işlevlerin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesidir. Beyni olan organizmalar için ölüm, beyinsapı da dahil olmak üzere tüm beynin işlevinin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesi olarak da tanımlanabilir ve beyin ölümü bazen ölümün yasal tanımı olarak kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Bir kaya yeryüzünün derinliklerinde aşırı ısınmaya uğrayınca erir ve magma denilen sıvıya dönüşür. Magma yüzeye çıkar ya da yer kabuğuna ulaşırsa soğumaya başlar.
Elementlerin bir araya gelmesi mineralleri, minerallerin birleşmesi ise kayaçları oluşturur. Kayaçlar ise çeşitli dış faktörlere maruz kalarak doğal taşları meydana getirir. Bu açıdan doğal taşlar aslında bir mineral topluluğudur.
Bu parçalanma, fiziksel, kimyasal ve biyolojik yollarla olur. Fiziksel ayrışma-parçalanma, ana kayanın kimyasal yapısında herhangi bir değişme olmadan, ana kayayı oluşturan mineralleri bir arada tutan bağların zayıflaması yoluyla parçalara ayrılarak ufalanmasıdır.
Hava çok sıcak olduğunda, kayalar ve taşlar büyür ve genişler. Hava soğuduğunda kayalar ve taşlar küçülür. Bu defalarca arka arkaya olduğunda kayalar çatlamaya ve küçük parçalar halinde kırılmaya ve hatta daha küçük parçalar halinde ufalanmaya başlar. İyice ufalanmaya başladığında toprağa dönüşmeye başlar.
Zaman içinde kayalar, Kayaç döngüsü adı verilen jeolojik bir model tarafından tarif edildiği gibi, bir kayaç türünden diğer kayaç türüne dönüşebilir. Bu dönüşümle üç kayaç sınıfı oluşturur: Magmatik, Tortul ve Metamorfik.
Her kayacın farklı parlaklığı, rengi ve sertliğinin olmasının nedeni, yapısında var olan minerallerdir. Rüzgar kayaçların yüzeyini aşındırırken, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı parçalanmasına neden olmaktadır.
Toprak oluşumu için, öncelikle kayaçların üst kısımlarının parçalanması, ufalanması gerekir. Bu parçalanma, fiziksel, kimyasal ve biyolojik yollarla olur. Fiziksel parçalanma, taşların kimyasal yapılarında herhangi bir değişme olmadan, bağlarının zayıflaması yoluyla parçalara ayrılarak ufalanmasıdır.
Yerkabuğunu oluşturan 3 temel kayaç türü vardır. Bunlar: Magmatik (Püskürük) kayaçlar, • Tortul (Sedimenter) kayaçlar ve • Başkalaşım (Metamorfik) kayaçlar'dır.
Taş ve kaya yuvarlanması (düşmesi) nedenlerinin en önemlisi doğrudan su ile yani; yağmur, donma çözülme, kar erimesi, kanallı sel, farklı erozyon ve kaynaklar ile ilişkilidir. Yağış ile ilgili dolaylı bir sebep de, kırıkları açabilen ve yüzeydeki blokları gevşeten, çatlak içlerine sokulmuş ağaç kökleridir.
Kayaçların fiziksel şekilde ufalanması sonucu oluşan kil, kum ve çakıl gibi materyaller ortaya çıkar. Bu materyaller daha sonra doğal bir çimento ile birleşir ve fiziksel tortul kayaçlar oluşur. Örneğin; kum taşı, çakıl taşı ve kil taşı fiziksel tortul kayaç örnekleridir.
Dünyamızın değişik katmanlarında farklı maddeler bulunmaktadır. Bunlar içerisinde kayaçlar, fosiller ve madenler yer alır.
Doğada bir kristalin oluşması milyonlarca yıl sürebilmektedir. Bunların küçük bir kısmı insanlar tarafından farklı yollarla bulunarak işlenir. İşlenmesinin ardından değerini, kalitesi, büyüklüğü ve ayarı belirler. Bu birkaç farklı etkene göre şekillenir.
Kayaçlar, oluşum şartlarına ve kökenlerine göre, magmatik, metamorfik (başkalaşım) ve sedimanter (tortul) olmak üzere başlıca üç gruba ayrılmaktadırlar.
Bir ya da birden fazla mineralin bir araya gelmesiyle oluşan mineral topluluğu kayaç olarak bilinir. Çok uzun yıllar içerisinde oluşumu gerçekleşir. Kayaçlar çözünebilir bir yapıya sahiptir ve aynı zamanda aşınmaya karşı güçlü bir direnç oluşturur.
Yağmur, rüzgar, akarsu aşındırması, sel ile yüksek sıcaklık ve basınç gibi faktörlerin etkisi üzerinden kayaçların oluşumu sağlanır. Tam olarak tanımlamak gerekirse kayaç; yapısında birçok değişik mineral madde bulunduran yer kabuğundaki en büyük kaya parçaları bütünüdür.
Yüzeye çıkan bu kayaç; erozyon, yağmur suyu ve rüzgar gibi dış etkenlerden etkilenir. Bu olayların sonucunda kayaç, fiziksel ve kimyasal olarak değişime uğrar ve taşınma sonucu bir yerde çökelir. Farklı yerlerden gelen tüm çökeller, yeni gelen çökellerin de etkisiyle sıkışarak zamanla kendi içinde birleşerek taşlaşır.
Yer kabuğunun parçalanması ve ufalanması ile beraber ortaya çıkan kum, taş, çakıl, kil ve silt gibi inorganik maddeler üzerinden toprak oluşumu gerçekleşmektedir. Aynı zamanda bitkisel ve hayvansal yapıların biyolojik olarak parçalanması ile beraber humus içeren bir yapıya sahiptir.
Kum, toprak, kil gibi, kayaçların parçalanması sonucu oluşan küçük taneli yapıların basınç altında uzun süreler kalması ve sertleşmeleri sonucu oluşan kayaçlar. Binlerce, milyonlarca yıl sürebilir bu.
Kimyasal bileşimi ve yoğunluğu birbirinden farklı iki kısımdan meydana gelir. Bunlardan biri granit bileşimindeki kayaçlardan oluşan granitik yer kabuğu; diğeri ise bazalt bileşimindeki kayaçlardan oluşan bazaltik yer kabuğudur. Granitik yer kabuğunda silisyum ve alüminyum elementleri hakimdir.
Fosilleşme için en uygun ortam tortul kayaçların oluşumudur. Ancak çok ender durumlarda bazen magmatik ve metamorfik kayaçlarda da fosil bulunabilir. Canlı artıkları uygun ortamlarda fosil haline gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri