Belirtmek gerekir ki başvurma harcının iadesi mümkün değildir. Bu harç, yargı merciine başvurmanın bedeli olarak tahsil edildiğinden diğer harç türlerinden farklı olarak kullanılmayarak artması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Gider Avansı iadesi
Her yıl Adalet Bakanılığı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanan tarifede Gider avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilir. Davacı tarafından hesap numarası bildirilmiş ise iade elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle yapılır.
Bu kısmın hesabında dava konusunun, dava dilekçesinde belirtilen miktar veya değeri esas alınır. Kalan kısmı ise, kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde ödenir. İki ay içinde ödenmezse, harç, vergi dairesince tahsil olunur (Harçlar Kanunu m. 37).
Bu harç ve masraflar adliye veznesine yatırılmakta olup devletin hazinesine kaydedilmektedir.
Ücretin yatırıldığı ilgili banka şubesinden veya internet bankacılığı üzerinden dekont alınabilmektedir. İade İşlemi Süreci Nasıl İşlemektedir? Harç iade başvurusu yapacak öğrenci, iade dilekçesi ve eki banka dekontunu öğrenim gördüğü Bölümün Öğrenci İşleri Birimine verir.
İlgili 34 soru bulundu
Harçtan Mahsubu
Bakiye, dörtte üç tutarındaki karar ve ilam harcı ise kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. Belirtilen süre içinde ödeme yapılmaz ise ilgili mahkeme tarafından bu sürenin dolmasından itibaren onbeş gün içinde vergi dairesine müzekkere yazılır.
İadeye konu harç, mahkemenin müzekkere yazarak talimat vereceği yargı çevresindeki Mal Müdürlüğü veya Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü aracılığıyla banka hesabınıza gönderilir.
Çekişmeli bir şekilde açılmış olan davalarda davayı açan tarafın masrafları ödemesi gerekmektedir. Davaların kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan temin edilebilmektedir. Özetle dava başlangıcına yapılan masrafları ödeyen taraf karşı taraftan bir kısmı tazmin edebilmektedir.
İnfaz Bürosu'nun verdiği yazıyla Vergi Dairesi'ne ödeme yapıldıktan sonra yapılan ödemeye dair dekont alınarak Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu'na teslim edilmelidir. Böylece adli para cezasının infaz edildiği hem dosyaya hem de elektronik ortama kaydedilir.
Aslında tahsilat mahkemeler aracılığı ile muhasebe müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Dolayısıyla peşin olarak yatırılan ve yargılama sürecinde kullanılmayan harç miktarı hazinenin uhdesindedir. Bu doğrultuda iadeyi gerçekleştirecek olan makam illerdeki muhasebe müdürlükleri olmaktadır.
DAVAMIN SON DURUMU NE? UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Eğer dava harcı ödenmezse, dosya mahkeme tarafından işleme alınmayabilir veya davayla ilgili adımlar atılamayabilir. Bu nedenle, dava sürecine başlamadan önce dava harcı ve diğer masrafların belirlenmesi ve ödenmesi önemlidir.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
Avukatlık Kanunu'nun 174. maddesine göre, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
Bunun için icraya konulmuş alacağın tamamını karşılayacak bir teminat yatırması veya borcu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu ibraz etmesi gerekir. İşveren teminat yatırırsa, icra müdürü kendisine tehiri icra kararı getirmek üzere bir mehil vesikası verir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Yargılama Gideri Olan Kanuni Vekalet Ücreti
Mahkemece davada kendisini bir vekil ile temsil ettirmiş olup da davayı kazanan taraf lehine diğer yargılama giderleri ile birlikte bir de vekalet ücreti ödenmesine hükmedilir. Mahkeme tarafından, bu vekalet ücretinin hesabında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınır.
Dava kim tarafından açıldığı önemli olmaksızın, mahkeme süreçlerinde sizden ödenmesi talep edilen ödemelerin ödenmemesi durumunda mahkemelerde görülmekte olan davalarınız askıya alınabilmektedir. Bu nedenle sizden talep edilen ödemelerin mutlaka zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödenmesi gerekmektedir.
Hangi safhasında olursa olsun davanın takibini deruhte eden avukat tarifede yazılı ücretin tamamım alır. Dâvaya müteferri lâyiha vesair mütalâalar için ayrı ücret istenemez. Davaya başlandıktan sonra işin deruhte edilmesi halinde avukatın bu iş için evvelce almış olduğu ücret tarifede yazılı ücrete mahsup edilir.
Peşin harçlar takip sonunda alınacak asıl harçtan mahsup edilir. İlama dayanmayan takiplerde alacaklı mahkemede dava açmaya mecbur kalırsa, peşin alınan harç kendisine iade edilir veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harçlarına mahsup edilir. Bunun yanında takibin iptali halinde peşin harcın iade edilmez.
Davanın tümden reddedilmesi halinde ise ancak dosya içerisinde kalan gider avansını alabilirsiniz. Harca ilişkin herhangi bir iade işlemi yapılmayacaktır. Ayrıca gider avansı iadesi için dosyanın kesinleşmesi gerekmektedir.
(1) Hükmün kesinleşmesinden sonra mahkeme kendiliğinden, yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri