Cavit Atalar ise Kıbrıs'ın son 130 yıllık tarihinde, 15 yıkıcı depremin olduğunu ve bunlardan en büyüklerinin 1941, 1953, 1995, 1996 ve 1999 yıllarında yaşandığını söyledi.
Aslında Kıbrıs adası kuzeyden ve güneyden iki ana fay üzerinde bulunmaktadır. Bu haliyle adanın faylarla çevrili olduğu görülmektedir. Aletsel ölçülen depremlere baktığımızda ada sınırları içerisinde son 100 yılda yıkıcı 4 deprem meydana gelmiştir. Bunların çoğunluğu adanın güneyinde bulunan Baf merkezlidir.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Kıbrıs'ta hemen bir deprem olacağı konusunda hiçbir öngörüsü ve elinde hiçbir bilimsel veri bulunmadığına işaret ederek, “Bugün-yarın deprem olacağını belirten bir şey yok” dedi.
Kıbrıs üçüncü derece deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Kıbrıs'taki evler yapısal özelliklerine göre depreme karşı farklı dayanıklılık seviyelerindedir. Alüvyon sahaların fazla olduğu Kıbrıs'ta yapıların depremden etkilenmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.
İlgili 16 soru bulundu
Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve Zafer Burnu ve Beşparmak Dağları'nın güneyinden geçen Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani üç levha sınırından geçen büyük fay zonlarının tam kavşak noktasındadır ve etkisi altındadır.
Kıbrıs Adası açıklarında 6,4 büyüklüğünde deprem olduğu bildirildi. Deprem Antalya ve Mersin'den de hissedildi.
Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır.
Sarsıntı başta Kıbrıs olmak üzere, Yunanistan, Ürdün, Lübnan, Suriye, Birleşik Krallık, Irak, Gürcistan ve Ermenistan'da da hissedildi.
Sosyal medyada, depremin Kıbrıs Adası başta olmak üzere Antalya, Mersin, Hatay, Adana, Isparta, Burdur ve Konya'da da hissedildiği kaydedildi. Kıbrıs açığındaki deprem Mısır, Suriye ve Lübnan'da da hissedildi.
Türkiye'nin Van şehrinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde en az 264 kişi öldü, 1300'den fazla kişi yaralandı. Depremde pek çok binanın hasar gördüğü, ölü sayısının 1000'i bulabileceği bildiriliyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Dairesi (USGS) depremin şiddetini 7,2 olarak açıkladı.
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
Kıbrıs 1. derece deprem kuşağında olduğunu, bunun zaten biliniyor olması gerektiğini vurgulayan ünlü jeolog Prof. Dr. Naci Görür, şöyle diyor; “…Kıbrıs'ın güneyinde bir dalma batma durumu var Buna Helen Kıbrıs yayı diyoruz.
“Kuzey'de Büyük Deprem Riski Yok”
Dolayısıyla büyük deprem üretme riski yoktur.” “Kahramanmaraş'taki deprem Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt'ta hissedilirken, Girne bu şehirlere oranla nispeten daha az sarsıldı. Bunun nedeni Girne bölgesi ve kuzey sahilinin sağlam bir zemin (kireç taşı) üzerinde bulunmasıdır.
Kıbrıs'ın Tsunami Tarihi
1953'te, Baf'ta 40 kişinin ölümüne yol açan yıkıcı depremin ardından yaklaşık 1 metrelik tsunami dalgası oluştuğu kaydedilmiştir.
Deprem sırasında dalga hareketleri veya deniz altı kaymaları nedeniyle denizde türbülans yaşanabilir. Bu nedenle, güvenli bir bölgeye ulaşana kadar deniz trafiğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Deprem sonrası olası tsunami tehlikesine karşı uyarıları takip edip ve bölgeyi terk etmek gerekiyorsa bunu hemen yapmalıyız.
Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
Bu depremde 63 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmış, 9 köy tamamıyle yıkılmış ve Baf ile birlikte toplam 158 köy hasar görmüştür. 4000 kişi evsiz kalmıştır.
Kıbrıslı yetkililer depremin Gazimağusa kıyılarında küçük çağlı tsunamilere yol açtığını duyurdu. Kıbrıs Jeoloji Araştırma Dairesi Müdürü Christodoulos Hadjigeorgiou, depremin ardından Gazimağusa kıyılarında "küçük tsunamilerin" oluştuğunu ancak hasar oluşmadığını söyledi.
Kıbrıs'ın tan geçen iki fay hattı, iki çizgi var… Deprem kuşağı anlamında… Fay hatları. Biri Salamis'ten geçer, Kıbrıs'ın ortasından Beşparmak Dağları'nın altı…
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Türkiye'de yer alan en büyük, en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır. Bu fay hattı Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri