İngilizler adaya İngiliz kraliçesi tarafından atanan Sir Garnet Wolseley komutasında bir kuvvetle 22 Temmuz 1878'de Larnaka'dan çıktı. Adada bir direniş olmaması için padişah fermanı gönderildi ve İngiliz subaylar bu fermandan birer örnek ile adaya çıktılar ve Kıbrıs'ta 308 yıl süren Türk egemenliği tamamen bitti.
İngiltere, hem Hindistan sömürge yolunun güvenliğini sağlamak hem de Anadolu'yu daha yakından kontrol edebilmek için Kıbrıs'ı kendi kontrolüne almak istedi. 1878 yılında Osmanlı Devleti'nin Rusya karşısında aldığı mağlubiyet İngiltere'ye bunun için fırsat verecektir.
İngiltere ve Osmanlı arasında 4 Haziran 1878'de Kıbrıs Mukavelenamesi imzalandı. 2 maddelik bu antlaşmaya göre Anadolu'da İngiltere'nin Rusya'ya karşı Osmanlı'yı rahat savunabilmesi için Kıbrıs İngiltere'ye terk ediliyordu.
KIBRIS MESELESİNİN TARİHÇESİ, BM MÜZAKERELERİNİN BAŞLANGICI / T.C. Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
Kıbrıs Antlaşması : 4 Haziran 1878'de Padişah Abdül Hamit'le İngiltere yönetimi arasında imzalanan ve aynı yıl 12 Temmuzda İngilizlerin Kıbrıs'ı işgal etmelerine yol açan "Kıbrıs Konvansiyonu" (Cyprus Convention) olarak anılan Savunma Antlaşmasının I. maddesi şöyle idi: "Batum, Ardahan, Kars veya bunlardan herhangi ...
İlgili 31 soru bulundu
İngilizler adaya İngiliz kraliçesi tarafından atanan Sir Garnet Wolseley komutasında bir kuvvetle 22 Temmuz 1878'de Larnaka'dan çıktı. Adada bir direniş olmaması için padişah fermanı gönderildi ve İngiliz subaylar bu fermandan birer örnek ile adaya çıktılar ve Kıbrıs'ta 308 yıl süren Türk egemenliği tamamen bitti.
Osmanh Devleti'nin tam güvenliği bakımından Ada'nın ele geeiril- Page 5 mesi, jeopolitik ve stratejik bir zorunluktu. Bu zorunlük, IL Selim'i Kıbrıs'ın fethi için hareke te geçirmiştir.
Dönemin Başbakanı Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, İngiltere'den olumsuz yanıt gelmesinin ardından, garantörlük hakkını kullanarak ve adadaki Türklerin varlığının tehdit altında olduğunu da dikkate alarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekâtı'nın başlaması kararını aldı.
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
Osmanlı ordusu Lala Mustafa Paşa kumandası altında 1570 yılının Mart ve Mayıs aylarında Kıbrıs adasının zorlu fethine başlamıştır. Osmanlı askeri 2 Temmuz'da Limasol kalesi önüne ulaşır.
ABDÜLHAMİD KIBRIS'I SATTI MI? Sultan Abdülhamid hakkındaki en çirkin iftiralardan birisi de, Kıbrıs Adası'nı İngiltere'ye sattığı iddiasıdır. Sultan Abdülhamid Kıbrıs Adası'nı İngilizlere satmamıştır. Bu da, 'En Büyük Toprakları O'nun Zamanında Kaybettik' yalanı gibi, büyük bir iftiradır.
Ancak Kıbrıs'ı İskenderun'a bağlayan kara parçasının Kuzey yarım küredeki dağ buzulların evresine sular altında kalması ile ve ara yerdeki başlarının çökmesi sonucu Kıbrıs bir ada olarak son şeklini almış oldu.
93 Harbi'nde Rus İmparatorluğu karşısında yenilen Osmanlı, Ruslara karşı fazla ödün vermemek amacıyla, Birleşik Krallık'ın isteği üzerine Berlin Antlaşması kapsamında 92.799 sterlin karşılığında adayı 4 Haziran 1878 tarihinden itibaren imzalanan Kıbrıs Sözleşmesi ile kiralandı.
93 Harbi sırasında Rus İmparatorluğu karşısında yenilen Osmanlı İmparatorluğu, Ruslara karşı ödün vermemek amacıyla, Birleşik Krallık'ın isteği üzerine ada 92.799 sterline 4 Haziran 1878 tarihinde imzalanan Kıbrıs Sözleşmesi ile kiralandı.
Milletler Topluluğu Vatandaşlığı
Kıbrıs vatandaşları da İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşıdır .
Biz Kıbrıs'ı 24 Mayıs 1878. 4 Haziran 1878'de Sultan Abdülhamid'in talimatıyla İngiltere'ye verdik. İlk defa Sultan Vahdettin'den önce İngilizlere sığınan Osmanlı padişahı Sultan Abdülhamid'dir.
Harekatın ikinci kısmı ise; ''Ayşe Tatile Çıksın'' parolası ile tamamlanmıştır. Kıbrıs Barış Harekatı; 20 Temmuz 1974 ve 18 Ağustos 1974 tarihleri arasında devam ederek tam olarak 4 hafta ve 1 günde tamamlanmıştır.
Kıbrıs Türkleri genel olarak 1.672 ölü ve binlerce yaralı vermiştir. Rumlar ve Yunanlar ise 4 bin ölü ve 12 bin yaralı vermiştir. Savaşın dışında olmasına rağmen BM Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Fin, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı.
Kıbrıs Adası'nın Osmanlılarca fethinden beri, zamanın sadrazamı Sokollu Mehmet Paşa'nın, Venedik ile ilişkileri bozmamak adına, sefere karşı olduğu ileri sürülmektedir.
Fethin ardından Karaman'dan adaya göç ettirilen Türkler, adanın ilk Türk sakinleridir. Bugün adada yaşayan Kıbrıs Türkleri'nin (Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nden gelenler hariç) soyu bu Osmanlı idaresinde adaya gönderilen Türklerden gelmektedir.
Üç yılı aşkın süren ambargonun sona erdirilmesi Türkiye'nin savunma sistemleri gereksinimini ortadan kaldırmadığı gibi, ülke ekonomisinin de zamanla dibe vurmasına neden oldu.
Kıbrıs'ın ele geçirilmesiyle Osmanlı Devleti, Doğu Akdeniz'e tamamen hâkim olmuştur. Kıbrıs'ın Osmanlı İmparatorluğu'nda denizci olan Piri Reis tarafından Kitab-ı Bahriye adlı eserinde yer verdiği tarihi haritası. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girmiştir.
Lala Mustafa Paşa komutanlığındaki 50 bin piyade, 6 bin yeniçeri ve süvariden oluşan 200 gemilik Osmanlı donanması, 15 Mayıs 1570'te Kıbrıs'ı fethetmek üzere yola çıktı. Osmanlı donanması, temmuz başında nihayet Kıbrıs'a ulaştı. İlk olarak Lefteri Kalesi, 9 Temmuz'da da kuzeydeki Girne Kalesi alındı.
En parlak döneminde yani XVI-XVII. yüzyıllarda Osmanlı imparatorluğu tarihi, her şeyden önce Akdeniz'e ve Orta Avrupa'ya doğru kaymış bulunmaktadır: Batılılarla savaşlar, diplomatik ilişkiler, ticari bağlar seyahatnamelerde, yıllıklarda ve hattâ dönemin tarih kitaplarında oldukça büyük bir yer tutmaktadır.
Halife Hz. Osman'dan Kıbrıs seferi için izin alan Şam Valisi Muaviye Kıbrıs'ı fethetmek için harekete geçmiş ve 649 yılında Kıbrıs fethedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri