Fetih hazırlıkları 1570'de tamamlandı.
Kıbrıs, Lala Mustafa Paşa komutasındaki ordu ve Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkması ve 4 Ağustos 1571'de Mağusa'nın Venedikli Mağusa Kale komutanı Bragadino'nun 5 maddelik bir antlaşmayla kaleyi teslim etmesiyle sonuçlanan bir ...
Ebüssuûd Efendi'nin (ö. 982/1574) Kur'ân-ı Kerîm tefsiri. Şeyhülislâm Ebüssuûd Efendi'nin (ö. 982/1574) Kanûnî Sultan Süleyman'a sunduğu fetvalarını bir araya getiren mecmua.
Papalık Devleti, Ceneviz ve İspanyol gemilerinin oluşturduğu Haçlı donanması, Venediklilere yardım için geldiler. Ancak Lefkoşa'nın düştüğü haberini aldıktan sonra geri döndüler. Daha sonra Girne, Gazimağusa da teker teker alındı. 1571 yılında II. Selim komutasındaki Osmanlı ordusu, Kıbrıs'ı fethetmiş oldu.
Kalenin durumunu İstanbul'a rapor eden Mustafa Paşa burayı 8 Rebîülâhir 978'de (9 Eylül 1570) ele geçirdi. Ardından Magosa kuşatıldı ve 9 Rebîülevvel 979'da (1 Ağustos 1571) alınıp Kıbrıs'ın fethi tamamlandı.
İlgili 36 soru bulundu
Kıbrıs Adası'nın Osmanlılarca fethinden beri, zamanın sadrazamı Sokollu Mehmet Paşa'nın, Venedik ile ilişkileri bozmamak adına, sefere karşı olduğu ileri sürülmektedir.
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
KIBRIS MESELESİNİN TARİHÇESİ, BM MÜZAKERELERİNİN BAŞLANGICI / T.C. Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
Kıbrıs'ın ilk beylerbeyi olan Muzaffer Paşanın 26 Ağustos 1571'de başka bir yere atanmasıyla, yerine Sinan Paşa beylerbeyi olur. 1573 yılında Sinan Paşa da bu görevden alınarak yerine Cafer Paşa atanır.
Osmanlı İmparatorluğu 1571'de Kıbrıs'ı fethederek 1489'dan beri süren Venedik hâkimiyetini sona erdirdi. Kıbrıs kuşatması bir sene sürdü. Osmanlıyı zafere ulaştıran, Kıbrıs'ın kaderini belirleyen ise Mağusa kuşatması oldu. Bu kuşatma ve Osmanlı-Venedik savaşı pek çok şehir haritasında resmedilmiştir.
Hanın kimin tarafından ne zaman yaptırıldığını doğrulayacak bir kitâbe yoktur. Çoğu kaynakta hanın 1572'de, Osmanlı yönetimindeki ilk Kıbrıs Beylerbeyi Muzaffer Paşa tarafından başka bir yapının üzerine inşa ettirildiği belirtilmektedir.
Âlî Mustafa Efendi ve Peçuylu İbrâhim'in İmâd'ı İmâdiye ile karıştırarak Ebüssuûd Efendi'yi Kürt asıllı göstermeleri de yanlıştır. Zira Ebüssuûd Efendi'nin ailesinin şimdi Irak topraklarında kalmış bulunan İmâdiyeli değil İskilip'e bağlı İmâdlı olduğu, çağdaşı bazı kaynaklar da dahil olmak üzere (mesela bk.
İlk şeyhülislam, Molla Fenârî olup, bu unvan kendisine 1424'te verilmiştir. Son Osmanlı Şeyhülislâmının Mustafa Sabri Efendi olduğu ile ilgili görüşler olsa da, şeyhülislamlık unvanını son taşıyan kişi, Mehmet Nuri Medeni Efendi'dir.
Kıbrıs Sözleşmesi, Kıbrıs Antlaşması veya Kıbrıs Konvansiyonu, 4 Haziran 1878 tarihinde imzalanan ve Berlin Antlaşması ile Birleşik Krallık'ın Osmanlı İmparatorluğu'na destek çıkması için Kıbrıs adasının yönetiminin geçici olarak Büyük Britanya'ya verilmesini öngören gizli antlaşma.
1533'de Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros'u devlet hizmetine çağırdı ve Barbaros'u Osmanlı donanmasına Kaptan-ı Derya atadı. Akdeniz'i Osmanlı egemenliğine geçiren Barbaros Hayreddin Paşa'nın savaş dehası ve denizcilik bilgisi en üst seviyedeydi. Onun sayesinde Osmanlı İmparatorluğu en parlak dönemini yaşadı.
Türkçede Kıbrıs, Arapçada Kubrus (Kubruş), Batı dillerinde “Cyprus, Cypre, Gipros, Cypren” olarak adlandırılan ada, Hitit kaynaklarında Alaşya (Alasya) ve Mısır kaynaklarında Asi olarak geçer. Asurlularda Yatnana veya Ya, İbranilerde Kittim denilen Kıbrıs, Kypros olarak ilk defa Homeros'ta geçer.
Halife Hz. Osman'dan Kıbrıs seferi için izin alan Şam Valisi Muaviye Kıbrıs'ı fethetmek için harekete geçmiş ve 649 yılında Kıbrıs fethedilmiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nın önünü açarak Kıbrıs halkını bir soykırımdan kurtaran dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı, ömrünü Türk dünyasının birliğine ve dirliğine adamış Alparslan Türkeş'i rahmetle ve minnetle andı.
Dönemin Başbakanı Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, İngiltere'den olumsuz yanıt gelmesinin ardından, garantörlük hakkını kullanarak ve adadaki Türklerin varlığının tehdit altında olduğunu da dikkate alarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekâtı'nın başlaması kararını aldı.
Kıbrıs Harekâtı (TSK kod adı: "Atilla Harekâtı", Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "Kıbrıs Barış Harekâtı", Yunanca: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο "Kıbrıs Türk İstilası"), 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit'in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât.
Harekatın ikinci kısmı ise; ''Ayşe Tatile Çıksın'' parolası ile tamamlanmıştır. Kıbrıs Barış Harekatı; 20 Temmuz 1974 ve 18 Ağustos 1974 tarihleri arasında devam ederek tam olarak 4 hafta ve 1 günde tamamlanmıştır.
Lala Mustafa Paşa İslâm'ın ilk dönemlerinden itibaren fethedilmek istenen Kıbrıs adasını 1571 tarihinde fethederek Kıbrıs Fâtihi unvanını almıştır.
Kıbrıs Antlaşması : 4 Haziran 1878'de Padişah Abdül Hamit'le İngiltere yönetimi arasında imzalanan ve aynı yıl 12 Temmuzda İngilizlerin Kıbrıs'ı işgal etmelerine yol açan "Kıbrıs Konvansiyonu" (Cyprus Convention) olarak anılan Savunma Antlaşmasının I. maddesi şöyle idi: "Batum, Ardahan, Kars veya bunlardan herhangi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri