Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Elazığ'ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 1.330 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 10. Elazığ'ın ise en büyük enerji santralidir.
Fırat Havzasında enerji üretimi ve sulama amacıyla kurulan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatına 1983 yılında başlanmış ve Santralin ilk ünitesi 1992 yılında işletmeye alınmıştır. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatı Türk firması, işçi ve mühendisleri tarafından yapılmıştır.
Ülkemizin ilk dev barajı olan ve 210 metre yüksekliği ile dünyadaki sayılı barajlardan biri olan Keban Barajı'nın temeli 12 Haziran 1966 yılında dönemin başbakanı ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.
Hirfanlı Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Kırşehir'in, Kızılırmak üzerinde bulunmaktadır. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 128 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 117. Kırşehir'in ise 2. büyük enerji santralidir.
Gölün Murat, Munzur, Perisu ve Karasu nehirlerinden gelen suyla beslendiğini aktaran Kaya, "Keban Barajı ve HES 2022'de 3 milyar 875 milyon 120 bin 500 kilovatsaat enerji üretti.
İlgili 44 soru bulundu
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Elektrik enerjisi üretmek amacıyla 1974 yılında yapılmıştır. Maksimum seviye 845, minimum işletme kotu 813 m., normal göl hacmi 31, ölü göl hacmi 14, faydalı su miktarı 16.9 milyar m3'tür. Baraj çıkışında Fırat nehrinin yatağı 692 m.'dir.
Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Artvin'in Merkez ilçesinde Çoruh Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 669,60 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 34. Artvin'in ise en büyük enerji santralidir.
Ayrıca baraj ulasım yolu, geçici mansap köprüsü, projedeki diğer köprüler ve malzeme tasıma yolları kapsama dahildir. Baraj ve tesisleri ile her türlü yol ve rezervuar alanına ait kamulastırma haritalarının yapımı da Yüksel İnşaat'ın üstlendiği işler arasındadır.
İlk sırada Atatürk Barajı var
Atatürk Barajı'nı, 5 milyar 795 milyon kilovatsaatlik üretimle Karakaya ve 4 milyar 965 milyon kilovatsaatlik üretimle Keban Barajı izledi. Geçen yıl üretimin bir önceki yıla kıyasla en fazla arttığı baraj ise Karakaya HES oldu.
Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 1974'ten bu yana 46 yıldır kesintisiz sürdürdüğü enerji üretimiyle ekonomiye yaklaşık 27 milyar dolar katkı sağladı.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır.
Yıllık ortalama su akışı 26 654 milyar m3 tür. Toplam su depolama hacmi 48,7 milyar m3 tür. Her bir grupta; gücü 300 Megawatt olan 8 adet türbün jeneratör bulunmaktadır. 25 Temmuz 1992'de bu 8 üniteden ikisi hizmete açılmıştır.
Barajın 4 yıllık inşaat sürecinde 5 bin 251 işçi çalışırken bu işçilerin büyük bir bölümü ailesiyle bu bölgeye taşınmış.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
670 MW kurulu güce sahip ve 247 m yüksekliğindeki Deriner Barajı Doğu Karadeniz bölgesindeki Çoruh Nehri üzerinde bulunmakta olup yükseklik olarak Türkiye'nin birinci, dünyanın ise beşinci barajıdır. Bir Türk-İsviçre-Rus konsorsiyumu tarafından inşa edilen barajın inşaasına 1998 yılında başlanmıştır.
Yusufeli'nde yapılan barajın su toplamaya başlamasıyla ilçe sular altında kaldı. Baraj sularının yükselmesiyle çoğu yer dipte kalırken ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Gerçek - Artvin'de Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı.
Kesin proje aşamasında bu ça- lışmaları DSİ. adına Acres - Syndibel - Su yapı (1970) mühendislik firması yapmış ve baraj yerinin yüzey ve yeraltı jeolojisini açıklamıştır.
Limak Şirketler Grubu tarafından Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçe sınırları içerisinde inşa edilen Çetin Barajı ve HES, 420 megavat kapasitesiyle Avrupa'nın RCC tipinde en büyük barajı olma özelliğini taşıyor.
İhale, 4 milyar 772 milyon TL'ye Beşli Çete içerisinde yer alan Limak İnşaat ile MNG Holding'e bağlı Mapa İnşaat'a verildi. Limak Holding'in baraj ve barajlar üzerine kurduğu HES'ler, doğa tahribatına, tarihi dokunun zedelenmesine ve yok olmasına sebep olmuş, bu durum büyük tepki toplamıştı.
Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Elazığ'ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 1.330 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 10. Elazığ'ın ise en büyük enerji santralidir.
2-Keban Barajı: Ülkemizin en büyük ikinci barajı olma özelliği yine ülkemizin en çok bilinen barajlarından bir tanesi olan Keban Barajı'dır. Keban barajının kapladığı alan yaklaşık olarak 675 kilometrekaredir.
Keban Baraj gölü, bu yıl görülen kuraklık ve Karayolları'nın Baraj Gölü üzerinde 2'nci köprü yapma çalışmasını başlatması nedeniyle enerji üretiminin artırılması ile kurudu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri