Ev kedileri günde ortalama 15 saat uyur, hatta bazı kediler günün tam 20 saatini uyuyarak geçirebilirler. Yavru ve yaşlı kediler, yetişkinlere oranla biraz daha fazla uyurlar. Ancak kediniz uykuda göründüğü her an derin uyuma halinde değildir. Kediler genellikle kısa dilimler halinde kestirirler.
Kediler günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uzunca bir süre uykuya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin gün içinde uykuya ayırdıkları zaman, yaş ve aktiviteye bağlı olarak 14 ile 18 saat arasında değişmektedir.
Kediler çoğunlukla gündüzleri pasif haldedir ve günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Tüm gün uyuyan bir kedi bütün enerjisini geceye depolamış olur. Böylelikle geceleri aktif bir halde olurlar ve sahiplerini gece boyunca uyandırabilirler.
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir. Ancak genel olarak kedilerin yumuşak alanları sevdiği ve bu alanlarda uyumayı tercih ettikleri bilinir.
*Tüm kedi türlerinin güneşin battığı ve etraftaki canlıların uykuya çekildiği vakitlerde aktifleştiği bilinir. Bunun nedeni kedilerin noktürnal canlılar olmasıdır. Yani kediler de hamsterlar gibi geceleri aktif, gündüzleri dinlenen hayvanlardır.
İlgili 29 soru bulundu
Ev kedileri günde ortalama 15 saat uyur, hatta bazı kediler günün tam 20 saatini uyuyarak geçirebilirler. Yavru ve yaşlı kediler, yetişkinlere oranla biraz daha fazla uyurlar. Ancak kediniz uykuda göründüğü her an derin uyuma halinde değildir. Kediler genellikle kısa dilimler halinde kestirirler.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Kedilerin Karnını Göstermesi
Cevabınız evet ise bu, kedinizin size karşı ne kadar güvendiğinin ve sizi ne kadar sevdiğinin en güzel göstergesidir. Kedinizin en savunmasız noktalarından biri olan yumuşak karınlarını okşamanızı istemesi. size duyduğu sevgiyi gösteren en temel davranışlardan biridir.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Aslında kedilerin gözleri karanlıkta parlamaz, gözlerine ışık vurunca parlar. Buna sebep olan etmen hayvanın gözünde ışığı yansıtan bir katman olmasıdır. Bu katmana tapetum lucidum denir ve görevi de ışığın düşük olduğu durumlarda hayvanın etrafını daha iyi görmesini sağlamaktır.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Dolayısıyla sahiplerini anneleri gibi benimser ve onlara güvenirler. Sizin uyanık olduğunuz ya da evde olmadığınız gündüz vakitlerinde eşyalarınız üzerinde uyumaları da kokunuzu alarak güvende olduklarını bilmek istemelerinden kaynaklıdır.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Bizlere oranla çok daha fazla uyusalar da kedilerin bizimkine benzer uyku evreleri bulunur. Yoğun bir enerji patlaması yaşarlar, sonra genellikle çok hızlı bir şekilde uykuya dalarlar. Önce yavaş dalga uykusuna ve sonra da REM fazına geçerler. Kediler de tıpkı insanlarda olduğu gibi REM uykusunda rüya görürler.
Yavru kedilere göre yetişkin kedilerin ise uyku süreler 12 ile 16 saat aralığına düşmektedir. Bu süreler genelleme niteliği taşımaktadır. Yetişkin kedilerin yavruluk dönemindeki kadar uyuması da beklenenden az uyuması da mümkün olmaktadır. Kedilerin yaşlılık dönemleri ise daha çok uyudukları dönemlerdir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Yumuşak bir ortam: Kedinizin uykusunu rahatlatacak olan sakin bir ortama ihtiyacı vardır. Sessiz, sakin ve ferah bir odada kedinizi uyutmak için ideal bir yerdir. Ayrıca, kedilerin uykuya daldıklarında onları rahatsız edebilecek herhangi bir ışık varsa bunu kapatmanız gerekir.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Kediler insanlarla uyumayı daha doğrusu bağları olan kişilerle uyumayı severler. Uyurken oldukça savunmasız kaldıkları için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kendilerini güvende hissettikleri kişilerin yanında uyumaya meyilli olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri