Kedilerin Nefes Nefese Kalması Koşma, kovalama, zıplama gibi hareketler kediyi yoracak kadar uzun süre yapılırsa kedinizin nefes nefese kalarak ağzı açık şekilde nefes alması olasıdır. Bu durumda kediler ağızlarını açarak daha çok nefes almak için çalışırlar.
Veterinerler, kedilerin yoğun egzersiz sonrası yorulduklarında, aşırı sıcak hissettiklerinde, stresli olduklarında ve bazen de hasta olduklarında bu şekilde ağızları açık ve sesli nefes alabildiklerini belirtiyor.
Kediler genelde araba ve uçak seyahatlerinde normalden daha fazla miyavlayar, dillerini dışarı çıkarır ve hızlı nefes alıp verirler. Bunu yapma sebepleri vücut ısılarının yükseldiği (strese bağlı veya sıcaklıkla ilgili olabilir) anlamına gelir ve bunu kendi vücut ısılarını düşürmek amacıyla yaparlar.
Halsizlik ve keyifsizlik: Kediler hasta olduklarında veya bir ağrı hissettiklerinde halsiz ve keyifsiz olurlar. Kaçma, saklanma ve sevilmek istememe gibi davranışlar sergileyebilirler. İştahsızlık, iştah artışı: Besin kediler için oldukça önemlidir. Eğer yemek yemiyorsa, size bir sorun var mesajı veriyordur.
Kedilerin yaradılışında koruma içgüdüleri olduğu için kendileri neyden endişeleniyorsa sahiplerinin de aynı şeyden endişelendiğini düşünüp onları korumaya alırlar. Kediler sahibini korumak için tuvaletin önünde dururlar.
İlgili 29 soru bulundu
Unutmayın: Bir kedi kakasını örtmüyorsa, kaba olmaya veya size kızgın olduğunu göstermeye çalışmaz. Bir kedi tipik olarak stres, ağrı veya kum kabı sorunları nedeniyle kakasını örtmez.
Kedinizin rahatsızlanması, bir odada kapalı kalması veya aniden korkuya neden olacak bir durumla karşılaşması evin içine dışkılama sebeplerinin başında gelir. Fakat bu hoş olmayan davranış birden fazla yaşanırsa ve sürekli olarak devam ederse, kedinin sağlık ve refah durumu incelenmelidir.
Acıtacağı beklentisi ile, artık yatağa veya koltuklara zıplamayabilir. Ruh hali ve mizacı değişir, daha sinirli olur. Sık sık rahatsız edici miyavlama, inleme, tıslama, hırlama gibi sesler çıkarır. İnsanlarda uzaklaşır veya dokunulduğunda agresif davranarak dokunulmaktan kaçınabilir.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Belirtiler, enfeksiyonun nedenine ve yerleştiği solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterse de kedi gribi belirtileri genel olarak hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı ya da iştahta azalma, burun veya ağız ülserleri, seste boğuklaşma vb. semptomlar şeklinde ...
Nefes almada güçlük, nefes darlığı ve ağız açık nefes alma, öksürük ve solunum sıkıntısı, kedi astımı ve bronşitin en yaygın belirtileridir. Kedilerde nispeten az öksürük nedeni olduğu için öksürük önemli bir bulgudur. Öksüren kediler boynu uzatılmış bir çömelme pozisyonu alırlar.
Çoğu memelinin aksine, kediler sadece burunlarından nefes alır. Kedilerin solunum sistemi, 'alt' ve 'üst' olarak iki ayrı kısımdan oluşur. Yani kedilerin ağzı, solunum sisteminin bir parçası bile değildir. Diğer belirtiler ise keyifsiz hissetme, ateş ve burun akıntısı olarak sıralanabilir.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Kedilerde kalp hastalığı şüphesi olduğunda fiziksel muayene, ultrason, kan basıncı ölçümü, EKG, X-Ray ve kan tahlili gibi tetkikler istenerek teşhis süreci başlatılır. Teşhis doğrultusunda da kedilerde kalp hastalığı tedavisi planlanır.
Yemek yememek. Nefes alırken baş ve boynun öne doğru uzanması Kediler stres altında olmadığı sürece burnundan nefes alıp verirler. Kediniz stresli olmadığı halde burun deliklerinden değil de ağız açık bir şekilde nefes alıp veriyorsa solunum zorluğundan şüphelenebilirsiniz.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Bir kedinin karnındaki ve kuyruğundaki kıl kökleri dokunmaya karşı çok hassastır. National Geographic uzmanları, bu nedenle, kedilerin karınlarını sevmenizi genellikle aşırı uyarıcı ve onları rahatsız edici olarak aktarıyor. Kediler içgüdüleriyle yaşarlar.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri