Kedilerin uyurken titremesi kedi sahiplerinde endişeye neden olsa da genellikle bu oldukça normal bir durumdur. Kedilerde ortaya çıkan titreme, kedilerin vücut ısısını düzenleyerek rahatlamalarını sağlar. Titremek, kedilerin tüylerini düzgün bir biçimde taramalarına ve vücutlarının ısınmasına da yardımcı olur.
Kedilerin uyurken titremeleri hepimizin dikkatini çeken bir olaydır. Bize her ne kadar tuhaf gelse de aslında bu çok normal bir durumdur. Sebebi ise aynı bizler gibi kedilerin de uyurken rüya görmesidir. Rem denilen en derin uyku sırasında, kedilerde titreme, gözleri ve kulakları oynatma görülebilir.
Kedilerin titremesi, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Titreme, vücudun kasılması ve gevşemesiyle ortaya çıkan bir tepkidir ve kedinin fiziksel veya duygusal olarak hissettiği stres, korku veya rahatsızlık belirtileri olabilir.
Eğer kedinizin ateşi 41 dereceye ulaşırsa, hipertermi ortaya çıkar ve titreme meydana gelir. Titremenin neden kaynaklandığı araştırılırken, bu sırada kedinin ateşi kontrol edilebilir. Ateşin 39 ve üzeri olması durumunda da vakit kaybetmeden bir an önce veteriner gidilmesi gerekir.
Kedilerin istemsiz olarak titremesi çoğu zaman normal karşılanmaz. Özellikle kış mevsiminde kedilerin titremesi üşümesinden kaynaklanabilir. Fakat üşüme dışında görülen titremelerin altında yatan nedenlerin bakılması gerekir. Kedilerde kan şekerinin düşmesi hipoglisemi olarak adlandırılır.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer kediniz uykusunda titriyorsa bunun nedeni ateşinin yükselmesi olabilir. Titreme sebebinin yüksek ateşe bağlı olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekime danışmanızda fayda vardır. Kediler titremenin yanında kusma gibi belirtiler de gösteriyorsa titreme sebebi zehirlenme olabilir.
Kedilerde epilepsi önceden teşhis edilebilir hastalık sınıfında değildir. Fakat kedilerde epilepsi oluşmaya başlamadan önce kafa sallama, seğirme ve sürekli yalanma gibi bulgular bazen gözlemlenebilir. Epilepsi eğer genetik kaynaklı ise bu kediden yavru almamak daha doğru olacaktır.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Kediler Rüya Görürler Mi? Kesinlikle evet. Bilimsel olarak tam kanıtlanamasa da kedilerin derin uykularında mırıldanmaları, ayaklarını hareket ettirmeleri, kuyruklarını sallamaları, nefes alıp vermelerinin artması, bıyıklarını oynatmaları gibi bir çok davranış biçimi rüya gördüklerinin işaretidir.
Uyku esnasında kedi, rahatlamış bir aşamadadır ve rüya görme olasılığı mümkündür. Bazı kediler, rüya esnasında saldırganlara tepki olarak hırlayabilirler. Bu hırlama davranışı çoğunlukla geçici bir durumdur ve kedinin uykusuna pek etki etmez.
Kediniz ağrı ve acı çekiyorsa, stres ve endişe yaşıyorsa bu da titremesine neden olabilir. Kedinizin durumunu gözlemleyerek bir ağrısı olup olmadığını incelemeli, stres yaşamasına neden olan sorunu ortadan kaldırmalısınız.
Titreme, soğuk havalarda ya da ortamlarda vücut ısısını artırmak ve hipotermiyi önlemek için tetiklenebilen istemsiz bir tepkidir. Söz konusu soğuk hava olduğunda köpekler de insanlardan farklı değil. Hava soğuksa, tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve titrerler.
Sahiplerini olası bir tehlike durumunda korumak için tetikte bekleyen kediler, sahiplerine özel bir bağ ile bağlanır. Hayvanlar insan auralarını görebilir, bizleri taşıdığımız kötü ve negatif enerjilerden arındırmak isterler. Bu sebeple kediler sahiplerinin kucaklarında uyurlar.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Kediler Uyurken ya da Sevilirken Neden Hırlar? Kedilerin bu hareketi neden yaptığı tam olarak açıklanamamaktadır. Bu sesleri genellikle sevildiklerinde ve mutlu olduklarında çıkarsalar da hasta olduklarında ya da acı çektiklerinde de bu sesi çıkardığına şahit olabilirsiniz.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Uyuyan bir kedi uyandırılır mı? Evet, uyuyan bir kedi uyandırılabilir. Ancak, kedinin uyku düzeni ve ruh hali göz önünde bulundurulmalıdır.
Patileriyle yüzünü kapadıysa: Ya odadaki ışık gözlerini rahatsız ediyor ya da üşüyen burnunu ısıtmaya çalışıyor. Kafalarını örttülerse rahatsız edilmek istemiyorlar demektir.
*Kediniz üşüdüğü zamanlarda genellikle daha sıkı sarılır, bacaklarını vücudu altına çeker ve kendini küçük hale getirir. Kıvrılmış bir şekilde uyumak ya da sıcak noktalara yönelmek üşüdüğü anlamına gelebilir.
Uykuya Dalmanızı Sağlar
Uyku bozukluğunuz varsa, yatakta yanınızda bir kedi olması daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir. Ayrıca stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilirler, böylece daha sakin ve daha az endişeli hissetmenize yardımcı olabilirler.
Kediler yüksek yerlerde uyumayı severler.
Kedinizi yatağa almaya başladığınız zaman, yatağın neresinde yatmasını istiyorsanız, o kısmı yumuşak bir yastık, pike gibi materyallerle çekici hale getirebilirsiniz.
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da gözlemlenen epilepsi kedilerde de görülmektedir.
Köpekler gibi kediler de kulak enfeksiyonu olur. Hatta kedilerde kafa sallamanın en sık karşılaşılan nedeni kulak enfeksiyonudur. Kedinin sürekli kafa sallaması sonucu veteriner hekime gittiğinizde genellikle ilk kontrol edeceği yer kedinin kulağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri