Alacaklı borcun muaccel olması halinde kefil tarafından yapılan ifayı kabul etmekle ve onu borçtan kurtarmakla yükümlüdür. Alacaklının ifayı kabul etmemesi ve teminatları ödemeyi devretmemesi halinde kefil borcundan kendiliğinden kurtulur.
Kefilin Borcunun Fer'i Nitelik Taşıması
TBK m 131/1: “Asıl borç ifa ya da diğer bir sebeple sona erdiği takdirde, rehin, kefalet, faiz ve ceza koşulu gibi buna bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur.” TBK m 598/1: “Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil de borcundan kurtulur.”
Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Kefil, borcu ve faizi tamamen veya kısmen ödediği takdirde, bunu asıl borçluya bildirmelidir. Alacaklıyı tatmin eden kefil kusurlu olarak, bunu asıl borçluya bildirmez ve asıl borçlu iyi niyetle tamamen veya kısmen ifada bulunursa kefil rücu hakkını kaybeder.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefil için İşlemler Ne Zaman Başlatılır? Ödenmeyen kredi borçlarındaki takip süreci, kefiller için de aynen geçerlidir. Zira kefil, kredi borcundan yasal olarak sorumludur. İki taksidin ödenmemesini takiben geçen ek sürenin, yani toplamda 90 günün ardından kefil için de yasal süreç başlatılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bunları bilerek imzalamış olmalıdır kefil. Evet tabi ki hapis kararı kesinleşince disiplin haczi icra edilecek, ancak söylediğiniz gibi parayı ödemekle borç ilişkisi de sona ereceğinden disiplin hapsi de sona erer. Ayrıca Borç ödenmediği sürece Alacaklının, borçlu aleyhine haciz yapma hakkı elbette devam eder.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
On yıllık sürenin dolmasıyla birlikte gerçek kişi kefilin sorumluluğu kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak süre dolmadan kefile karşı takip başlatılmış yahut dava açılmışsa sorumluluk süresinin dolması söz konusu takip veya davayı olumsuz etkilemeyecektir.
Bu düzenleme ile gerçek kişi kefiller için kefalet sözleşmesinin imza tarihinden 10 yılın sonuna kadarki süreçte kefildir. 10 yılın sonunda kefillik ortadan kalkmaktadır.
Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır. Kefil olan kişi, borç bakiyesine farklı kefillerin olduğuna güvenerek kefil olmuşsa, diğer kefilin kefilliğini bankanın kabul etmemesi veya kefilin kefillikten vazgeçmesi üzerine kişi de buna dayanarak kefillikten vazgeçebilir.
Kefile karşı icra takibi başlatıldıktan sonra ve ( iflasın açılışına ya da haciz yapılmışsa elde edilen tutarın bölüştürülmesine kadar) bunun her safhasında itiraz yapılabilir. Kefilin kendisine yöneltilmiş bir icra takibi bulunmuyorsa, borçlu adına takibin durdurulmasını isteme hakkı bulunmamaktadır.
Bu hükümlere göre de kefaletin yazılı şekilde olması ve kefalet taahhüdünün altında kefilin imzasının bulunması yeterlidir. İcra müdürü usulüne uygun icra kefaleti verildiğini ve asıl borçlu hakkında takibin kesinleştiği görür ise alacaklının talebi üzerine icra kefiline icra emri gönderir.
Kefile karşı icra takibi yapılmasını için öncelikle kefaletin müteselsil kefalet olması gerekir. Eğer Adi kefalet varsa önce asıl borçluya gidilmesi gerekir. Özellikle banka kredi borçlarında asıl borçlularla birlikte kefile de takip başlatıldığı görülmektedir. Bu haksız bir icra takibidir.
Kefil ile asıl borçlu arasında vekâlet, vekâletsiz iş görme gibi mevcut bir hukuki ilişkinin varlığı halinde kefil ister bu özel hukuki ilişkiye, ister kefalet sözleşmesi bakımından BK md. 496'da genel olarak düzenlenmiş kanuni halefi- yete dayanarak rücu edebilir.
Aynı kural, borçlu yönünden zamanaşımına uğramış bir borca kefil olan kişi hakkında da uygulanır". Genel olarak, kefalet sözleşmesinin, geçerli olması için, yazılı şekilde yapılmış olması, kefilin sorumlu olacağı azami miktarın ve kefalet tarihinin belirtilmesi gerekir.
Buna göre kefil, asıl borç ile borçlunun kusur ve temerrüdünün yasal sonuçlarından, dava ve takip masraflarından, rehinlerin tesliminin ve rehin haklarının devrinin sebep olduğu masraflar ile akdi faizden sorumludur.
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
Tüketici kredilerinde, bankalar asıl borçluya başvurmadan kefile başvuramaz. Bu nedenle de önce asıl borçlu hakkında hukuki süreç başlatılır. Borcun asıl borçlu tarafından ödenmemesi durumunda kefil hakkında da hukuki süreç başlatılabilir. Ayrıca kefilin de kredi notu düşer.
Kefillik yukarıda belirttiğimiz maddeden anlaşıldığı üzere, bir kimsenin, alacaklıya karşı borçlunun borcunu ifa etme sorumluluğunu üstlenmesidir. Kefil, kefalet sözleşmesi ile borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklıya karşı kişisel olarak sorumlu olmayı üstlenmektedir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Asıl borcun başlangıçta objektif olarak imkansız olması, kefalet borcunu da geçersiz hale getirir. Asıl borcun sonradan imkansız olması durumunda ise, bu durum kefile yüklenebilse bile kefalet borcunun sona erdiğini kabul etmek gerekir. Yasanın öngördüğü azami sorumluluk süresinin dolması da kefaleti sona erdirir.
496 Abs. 1 hükmüne göre, esas borçlunun ifada gecikmesi, müteselsil kefile başvuru- labilmesi açısından zorunludur. İfada geciken borçlunun, alacaklı tarafından ihtar edilmesi ve bu ihtarın sonuçsuz kalması durumundadır ki, alacaklı mü teselsil kefile başvurabilecektir.
Kefilin sorumluluğundan anlaşılan her zaman için sadece borçlunun ödemediği borç olarak anlaşılsa da kefilin, imzalanan kefalet sözleşmesinden ve kanundan kaynaklanan başkaca sorumlulukları da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri