3. Kemik sağlığı için nasıl beslenmeli? D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kalsiyum almak
Bu nedenle, beslenmenizde kalsiyum içeren besinlere yer vererek kemik ve eklemlerinizi güçlendirebilirsiniz. Peki, kalsiyum bakımından zengin yiyecekler nelerdir? Süt, yoğurt, peynir vb. süt ürünleri; lahana, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, brokoli; kalsiyum zengini besinlere örnek olarak verilebilir.
Kaslar kemikleri yerinde tutar ve kemiklerin hareketinde de rol oynar. Harekete izin vermek için farklı kemikler, eklemlerle bağlanır. Kıkırdak, kemik uçlarının doğrudan birbirine sürtünmesini önler.
Günde 2 su bardağı süt ve süt ürünü tüketin. Çocukluk çağından başlayarak özellikle kadınlarda yeterli kalsiyum alımı çok önemlidir. Kalsiyum kemiklerin en önemli yapı taşıdır. Kalsiyum alımı için günde en az iki su bardağı kadar süt ve süt ürünü tüketilmesi gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Yaşın ilerlemesi, menopoz, kalsiyum ve D vitamini eksikliği, kronik hastalıklar, kalıtım, hareketsiz yaşam gibi faktörler kemik erimesinin nedenleri olarak gösterilmektedir. Kemik erimesi tedavisinde kemik kütlesini korumak, ağrıyı gidermek ve kırık oluşumunu engellemek amaçlanmaktadır.
Osteomalazi hastalığı, vücuttaki aşırı D vitamini eksikliği sebebiyle meydana gelir. Özellikle yetişkin ve kadınlarda görülen, kalsiyumu emmeye destek olan D vitamini düzeyinin yetersiz olması sonucu yaşanan osteomalazi, kemik dokusunun zayıflaması ve kemiklerin daha kolay kırılmasına sebebiyet verir.
Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüş tercih edin.
Yürüme, yüzme, bisiklete binme, kuvvet antrenmanı ve esneme gibi egzersizler eklemlerinizin hareketli kalmasına yardımcı olur. Bu egzersizlerden herhangi birini yaparken, eklemlerinizi esnetip ısınmayı unutmayın. Güçlü kaslar ve kemikler eklemleriniz için destek ve stabilite sağlar.
Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak hastalıklara karşı savunma sistemimizi güçlendirir. Doğal olarak kolajen içeren kemik suyu, hücrelerin yenilenmesini sağlar, kas ve kemik sistemini güçlendirir, hücreleri yaşlanmaya karşı korur” diye konuştu.
Magnezyum (Mg), kalp ritmini ve kan basıncını düzenleyen, kemiklerin güçlü kalmasını sağlayarak vücudun işlevleri için kullanılan önemli bir mineraldir.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
Kemiklerimiz kalsiyum deposudur ve sürekli olarak yenilenirler. Özellikle kırık riskinin azalması, osteoporozun önlenmesi ve kas ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D ve omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Yüzme kas, eklem ve dokuların iş birliği içinde çalışmasını sağlayarak omurga üzerindeki baskıyı da azaltmaktadır. Ayrıca rehabilite ve mobilize edici etkisiyle kemikleri ve eklemleri rahatlatır. Bu da gün içinde daha rahat hareket edebilmeyi beraberinde getirir.
Bu koşulların her ikisi de, normal yükü hareket ettiremeyen zayıf kaslara neden olur. Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir.
Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.
Üzüm pekmezi, içeriğindeki bileşenler sayesinde kanserden kemik erimesine kadar pek çok sağlık sorununa karşı katkıda bulunabilir.
B12 vitamini eksikliği, sinirlerin işlevini etkileyebilir ve karıncalanma, uyuşma ve denge sorunları gibi semptomlara neden olabilir. B12 vitamini eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir. B12 vitamini eksikliği, kemiklerin zayıflamasına ve kemik kırıklarına yol açabilen osteoporoz riskini artırabilir.
B12 vitamini (kobalamin), vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur.
Kemiklerin yapı taşlarından olan kollajen üretimini arttıran C vitamini, yeterli ölçüde alınmadığı zaman kemikler dayanıksız hale geliyor. C vitamini turunçgiller, kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar, biber gibi gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri