Kent egy zeka testi, genellikle bir psikolog veya eğitim uzmanı tarafından yüz yüze uygulanır. Test, bireylerin cevapladığı sorulara göre değerlendirilerek, bireylerin zeka düzeylerinin belirlenmesine yardımcı olur. Test süresi genellikle birkaç saatten birkaç saate kadar değişebilir.
Uygulamada süre ve zaman sınırlaması yoktur. 6-14 yaş çocukları için ve zeka geriliğinden şüphelenilen yetişkinler için uygundur. 10 basit sorudan oluşan bu zeka testinin uygulaması ve değerlendirmesi oldukça basittir.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Üniversite hastaneleri ve bazı araştırma hastaneleri.
Kent egy zekâ testi (Kent egy intelligence test): Bu test, 6-14 yaş arası çocuklar ve zekâ geriliği şüphesi olan yetişkinler için uygundur. 1941'de Kent, Grace H. tara- fından geliştirilmiştir. Sözel performansa dayalı bir kâğıt kalem testidir. Sözel ifade, konuşma ve işitme problemi olmayan kişilere uygulanabilir.
Cattel tarafından geliştirilmiş olan Cattel Zeka Testi, Bağlan Torol tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 6- 14 yaş arası bireylere uygulanmaktadır. Performans ile zeka seviyesini ölçen bir testtir. 4 alt testten, dört ayrı puan elde edilerek kişinin zeka seviyesi hesaplanır.
İlgili 19 soru bulundu
Cattell Zeka Testi, bir kağıt kalem testidir ve gruplara uygulanabilir. Bireyin kendi kendine yanıtlayacağı, uygulaması kolay bir testtir. Testin puanlaması yanıt anahtarına göre yapılır ve her doğru yanıt bir puandır. Testten elde edilen toplam puan bireyin zeka yaşını gösterir.
WİSC-R, David Wechsler tarafından geliştirilmiş bir zeka testidir. Test bireysel uygulanır ve 6-16 yaş aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır. Test uygulaması yaklaşık olarak 60-90 dakika sürmektedir. Ayrıca uygulayıcının uzman olması gerekmektedir.
25-44 puan aralığı öğretilebilir zihin engelini. 45-75 puan aralığı eğitilebilir zihinsel engeli. 76-89 puan aralığı donuk zeka-sınır zeka. 90-110 puan aralığı normal zekayı
Zeka testi çeşitleri nelerdir? Ülkemizde güvenirliliği ve geçerliliği olan en yaygın zeka testleri Stanford-Binet, Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği IV ve Leiter Uluslararası Performans Testidir. Çocuk ve ergenlerin ( 6-16 yaş) bilişsel yetenek ve becerilerini değerlendirmek için kullanılan testlerin en güncelidir.
6-14 yaş aralığındaki bireylere uygulanan sözel bilgiye dayanan bir zeka testidir. Uygulanması ve yorumlanması oldukça ekonomiktir. Çoğunlukla Porteus Labirentleri Zeka Testi ile birlikte uygulanır ve her iki testten alınan zeka bölümlerinin aritmetik ortalaması kişinin zeka bölümünü verir.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
Bu değere ek olarak ülkenin PISA (2003-2015), TIMSS (1999, 2007-2015) ve PIRLS (2001) skor ortalamalarının karşılaştırılmalı değerlendirilmesiyle oluşturulmuş "SAS-IQ" (School Assessment Data) 86,94 olarak açıklanmıştır. İki değerin ortalaması olan 86,8 Türkiye'nin IQ değeri olarak verilmiştir.
Genellikle 5 yaş öncesine uygulanan gelişim testleri bir ebeveyn ile beraber yapılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan zeka testleri DENVER-2 Gelişim Testi ve Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) 'dir. Zeka testleri zihinsel performansı ölçmek için kullanılan ve sonucunda “zeka yaşı” elde edilen testlerdir.
Kaç yaşından itibaren zekâ testi test yaptırmak doğrudur? 2 yaş itibari ile zekâ testi yaptırılabilir. 2 yaş itibari ile yapılması uygun görülen zekâ testleri uygulamalarının, çocuğun dikkat ve uyum sürecine bağlı olarak 3 yaş 6 ay itibari ile daha verimli olacağı düşünülmektedir.
Rehberlik ve Araştırma Merkezleri: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri WISC-R Zeka Testi yapmaktadır.
Günümüzde zeka geriliği tanısı ortalama 10 – 14 yaşları arasında konur ve bu yaşlarda alınan geri dönüş, erken dönemlere nazaran daha azdır. Psiko – sosyal çalışmalar ile birlikte alınan özel eğitim, bireylerin farkındalıklarının en iyisini ortaya çıkarmasını mümkün kılar.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka. 90 ve üstü- Normal, parlak, üstün, dahi.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
ülke yönetmek ve güçlendirmek için zeka önemli bir kriter olduğundan dolayı yapılan ibretlik tespit.
130'un üstündeki IQ değerleri üstün zekâ, 70' in altındaki IQ değerleri ise geri zeka olarak nitelendirilir. En çok görülen IQ derecesi ortalamaya karşılık gelen 100'dür.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
CATTEL ZEKA TESTi
Özellikle dikkat ölçen bir testtir. Zeka testleri çocukların muhakeme, algılama, dikkat, kelime bilgisi, sözel ifade yetenekleri, hafıza yetenekleri,motor becerilerini, genel bilgileri ni , genel kavrayışlarını ölçen araçlar dır.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor.
Ülkemizde Anadolu-Sak Zeka Ölçeği “ASİS” adıyla oluşturulan kendi zeka testimizin 1.sınıflara uygulandığını biliyoruz. 2. ve 3. sınıflara ise geçmiş yıllarda kullanılan Winchester Zeka Testi, Wechsler Nonverbal Yetenek Testi ,KBIT-2 Kaufman Brief Intelligence Testi gibi testlerin kullanıldığı düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri