Büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı ilan etmeye büyükşehir belediyeleri yetkilidir.
CEVAP: Kanunda Belediyeler “İdare “ tanımı altında yer almakta olup, gerek riskli alan tespitlerinin gerekse riskli yapı tespitlerinin yapılmasında Bakanlık veya İdare yetkilidir.
Türkiye'nin yapı stokunun yenilenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösterecek olan 'Kentsel Dönüşüm Başkanlığı', Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın imzasıyla resmen kuruldu.
ile İstanbul, İzmir ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuracaktır.
Toplantıda SPK lisanslı değerleme kuruluşunun tespit ettiği arsa payları esas alınarak oybirliği ile anlaşmaya çalışılır. Toplantıda oybirliği ile anlaşmaya varılamaz ise, yapılacak kentsel dönüşüm uygulamasına arsa payları itibariyle en az 3'te 2 çoğunluk ile karar verilir, bir tutanak ile imza altına alınır.
İlgili 41 soru bulundu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Riskli Yapı Tespit Raporu alınması, Bakanlık onayı, Bina ortak karar protokolü yaklaşık süreci 2 ay, inşaat izni ve binanın yapılması ise yaklaşık olarak 18 ay sürmektedir.
Verilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanmaması ve yapının ruhsata uygun hale getirilmemesi durumunda ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Kentsel dönüşüm kapsamında işyerinin küçük, arsa m2'si büyük olması nedeniyle, kentsel dönüşümden faydalanabilmek için m2 sınırlaması var mıdır ? Cevap: 6306 Sayılı Kanun kapsamında herhangi bir metrekare sınırlaması yoktur. Yapının riskli çıkması sonucu, kentsel dönüşümün getirdiği haklardan faydalanabilir.
Binalarınızın veya iş yerinizin kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığını online olarak öğrenebilirsiniz. Bunun için belediyelere, bakanlık il müdürlüklerine başvuruda bulunabilir, e-devlet uygulaması üzerinden de öğrenebilirsiniz.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşümde 5 Katlı Binaya 3 Kat Veriliyor.
Müstakil binası olan vatandaşlar, mevcut binalarının Risk Analiz Raporlarını yaptırarak, çıkan rapor sonucunda eğer bina riskli ise, Risk Analiz Raporunu Bakanlığa onaylatarak ve tapuya işleterek Kentsel Dönüşüm kapsamında binalarını yenileyebilirler.
TOKİ projelerinden ev verilerek, kentsel dönüşüm kapsamında olan daireler yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir.
Riskli Yapı Tespitini Kim Yapar? 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği madde 6 gereğince riskli yapılar, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlarca tespit edilir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000 TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir.
Kentsel dönüşümle ilgili destek paketi açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, finansman paketi kapsamında kişi başı kredi üst limiti 600 bin liradan 1 milyon 250 bin TL'ye çıkarıldı. Finansman maliyetinin 840 baz puana kadar kısmını Hazine karşılayacak.
Test sonucuna göre binanın halk dilindeki şekliyle "çürük" çıktığı tespit edilirse kentsel dönüşüm kapsamına alınıyor. Bu kapsamda yapının yıkılarak yeniden yapılması ve üç ay içinde tahliye kararı çıkartılıyor.
Yıkım kararları, yapı tatil tutanağına dayalı olarak ruhsata uygun hale getirilmediği hallerde belediye encümeni veya il idare kurulu tarafından onaylanmak suretiyle ve kolluk kuvvetlerince tatbik edilir.
Mevcut yasaya göre, kentsel dönüşüm kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor. Teklifle bu oran salt çoğunluğa düşürülecek; kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilecek.
Kentsel Dönüşümde Bina Yıkımını Durdurma
Yıkım kararına karşı, malik ve bina üzerinde şahsi hak sahipleri ve ayni hak sahiplerinin itiraz etmesinde sorun yoktur. Kentsel dönüşümde projeye itiraz yıkım süresini etkilemese bile, yıkım kararının itirazının reddedilmesi gerekmektedir.
Binaları kentsel dönüşüm alanı içinde kalıp orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tespit edilen bina/konut sahipleri Kentsel Dönüşüm Kanun'undan yararlanabilmektedirler.
Çürük Raporu Alan Bina Ne Zaman Yıkılır? Çürük raporu sonrasında yıkım 60 gün içerisinde gerçekleşir. Çürük raporu ya da resmi şekilde riskli yapı tespit raporu alındığı takdirde bina içerisinde yaşam söz konusu olamaz. Dolayısıyla binaların yıkılarak imha edilmesi ve gerekiyorsa yerine yenilerinin yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri