MUMBAR HAYVANIN NERESİDİR? Mumbar kelimesi Farsça'da 'bün' dışkı sözcüğünden 'bünbar' ve 'mübar' kalın bağırsak sözcüklerinden türemiştir. TDK'ya göre ise sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsaklarıdır.
Mumbar, dolması yapılan koyunun bağırsağıdır. Koyunun kalın bağırsağının dolma harcı ile doldurulması ile elde edilir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde hazırlanır.
Mumbar dolması ya da bumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır.
Kibe Mumbar, kuzuların midelerinden çıkan bağırsak ve işkembe dolmasıdır. Dolgusunda kuzu eti, pirinç, soğan ve biber salçasını bulunur. Ancak malzemeleri bunlarla sınırlı değildir.
Bumbar olarak da bilinen mumbar büyük ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağına denilmektedir. Bu bağırsağı güzel bir şekilde dezenfekte ettikten sonra içerisine kıyma, pirinç, bulgur gibi malzemelerden iç harç hazırlayıp mumbarın içerisine doldurmaya ise mumbar dolması denmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Boğadan Dolmalık Mumbar, salamuralanmış dana bağırsağıdır. Geleneksel Türk mutfağının imza lezzetlerinden biridir. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinin yıldızı olan Mumbar dolumunda kullanılır.
Eti yenen hayvanların, şartınca temizlenmiş şırdan, işkembe ve mumbarlarını yemek caizdir. Konservelerdeki ton balığını yemek de caizdir.
Sulu dolu kapta bağırsakları bekletin. Ardından bağırsakların içini hortum tutarak yıkayın. Limon tuzu ve sirkeyle iyice ovun. Tüm kötü kokuları giderine kadar ve temiz olana kadar yıkayın ardından bol su ile yıkayıp pişirmeye hazırlayın.
Kibe (İşkembe Dolması)
İşkembe, genellikle çorbası ile bilinen bir yemek olsada dolması da oldukça lezzetlidir. Lezzetinin yanı sıra sağlık deposu olan bu işkembe dolması tarifi için malzemeleriniz hazırsa tarifin detayları aşağıda. Alternatif bir lezzet için işkembe çorbası tarifine göz atabilirsiniz.
İşkembe Dolması ( Kibe, Mardin ) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda.
Mumbar, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır.
Şırdan dolması, kısaca şırdan, gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümü olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi suretiyle hazırlanan Türk mutfağına özgü bir sakatat yiyeceğidir.
Mumbarı pişireceğimiz kapta sarımsakları, salça, kimyon, karabiber, tuzu karıştırıp mumbarları koyuyoruz. Üzerine mumbarı geçmeyecek kadar kaynamış su koyup ocağa alıyoruz. Ben düdüklü de altı kısık şekilde 45 dakikada pişirdim. Normal tencerede de pişer ama en az bir buçuk saat kadar sürebilir.
Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, X, 12).
Karıştırma kabına pirinç, domates salçası, kıyılmış maydanoz, soğan, karabiber, nane, zeytinyağı, tereyağı, kıymayı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Şimdi mumbarları doldurmaya geçebiliriz. Mumbarları doldururken uç kısmını mumbarın iç kısmına büküp iç haricini dolduruyoruz.
Sakatat tarifleri, Türk mutfağında asırlardır var olmaya devam ediyor. İşkembe ve şırdan dolması gibi mumbar dolması da sakatatın kullanıldığı en önemli yöresel yemeklerden. Türkiye'nin birçok ilinde çok sık karşımıza çıkan mumbar dolması, Farsça kalın bağırsak anlamına geliyor.
Mardin Kibe
Mardin mutfağının en özel yemeklerinden biri de Coğrafi İşaret Tescilli “İşkembe Dolması” olarak da bilinen Kibedir. Lezzetinin sırrı kuzu veya oğlak işkembesi kullanılarak yapılmasının yanı sıra kullanılan et, pirinç ve baharatların dengesinden de kaynaklanıyor.
İşkembe Dolması ( Kibe ) Tarifi - En Lezzetli İşkembe dolması - YouTube.
Mumbar dolması genellikle Adana, Diyabakır, Batman, Mardin, Siirt ve Gaziantep gibi yörelerimizde yapılır ve tüketilir. Bu bölgelerimizde çeşitli sakatatlar da severek tüketilir. Ciğer gibi, böbrek ya da kelle paça gibi. İşte mumbar dolması da hayvanın bağırsaklarından yapılır.
Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da çok sevilen mumbar, halk arasında 'bumbar' ismiyle de bilinir. Özellikle Kurban Bayramında yapılan bu yemek, zahmetli olduğu için ustalık becerisi gerektirir. Pişirme işleminden sonra tereyağı veya sade yağda kızartılarak dışı daha gevrek bir hale getirilir.
Doğradığımız işkembeyi yarım saat sirkeli suda bekletiyoruz daha sonra tekrar yıkayıp bir gece boyunca yoğurtla dinlendiriyoruz bu tekniği yaptığımızda işkembe pişerken kokmuyor. Yoğurtla dinlendirdiğimiz işkembeyi pişirmeden önce tekrar yıkıyoruz ama tamamen arınmasına gerek yok.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/553; el-Fetâva'l-Hindiyye, 6/445).
sorusuna internet sitesinden cevap verdi: "Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur.
Sakatat sevenlerin sıklıkla tükettiği mumbar lezzeti ve farklı görüntüsü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kokoreç ve şırdan ile benzer özelliklere sahip olan mumbar iki ürünün karışımı gibi duruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri