Kibritçi Kız, dünyaca ünlü Danimarkalı yazar
Kibritçi Kız (Danca: Den Lille Pige med Svovlstikkerne), 1845 yılında Danimarkalı Hans Christian Andersen tarafından yazılmış bir masaldır.
Kibritçi Kız Dünya Çocuk Klasikleri (7-12 Yaş)
Usta masalcı Andersen, sıradan olayları sıra dışı bir üslupla anlatıyor: Buz gibi havada kibrit satarak para kazanmaya çalışan Kibritçi Kız, kendisine dayatılan şeyleri yapmayı reddeden Cesur Kurşun Asker, değeri bir türlü anlaşılmayan Çirkin Ördek Yavrusu…
Yapılan inceleme çalışması sonucunda masal olduğu düşünülen “Kibritçi Kız” türü eserlerin aslında ne edebi ne de halk masalı türüne girmediği, tamamen ayrı bir edebiyat türü olarak gelişen Noel hikâyeleri sınıfına girdiği görülebilir.
İlgili 16 soru bulundu
En çok çevrilen Andersen masallarının Kibritçi Kız, Küçük Denizkızı, Parmak Kız, Karlar Kraliçesi ve Çirkin Ördek Yavrusu olduğu söylenebilir (Sezer, 2005).
Türkiye Türkçesindeki eş anlamlıları alışkan, çalma, kükürt ve odluçöp kelimeleridir. Türk lehçelerinde kibrit, alışqan (Azerbaycan); siriñke, kükirt (Kazak); şireñke, kükürt (Kırgız); gugurt (Özbek); şırpı, kükirt (Tatar); kükürt, otluçöp (Türkmen); serengge, gugut (Uygur) sözcükleri kibrit anlamında kullanılmaktadır.
Sözlü edebiyata dayalı masalın bilinen ilk yayımlanmış versiyonu, Fransız masalcı Charles Perrault'nun 1697 yılında basılmış Kaz Ana'nın Masalları kitabında yer alır.
Topal kurşun asker prensese aşık olmuş. Ağzını bıçak açmaz, bir söz söylemez hale gelmiş. Tek isteği prensesin yanına gitmek, ona kavuşmakmış, başka hiçbir şeyi gözü görmez olmuş. Ertesi gün oyuncakların sahibi olan küçük çocuk, bizim küçük kurşun askeri kutusundan çıkarıp oynamaya başlamış.
Kurşun Asker - Hans Christian Andersen.
Yazar: Hans Christian Andersen.
Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlük'ünde "Genellikle halkın yarattığı, hayale dayanan, sözlü gelenekte yaşayan, çoğunlukla insanlar, hayvanlar ile cadı, cin, dev, peri vb. varlıkların başından geçen olağanüstü olayları anlatan edebî tür." olarak geçer.
Hayvanlar insanlaştırıldığı için olağanüstü varlıklara yer verilmez. Hayvan masalları fabl olarak da adlandırılır.
Kibrit TDK Doğru Yazılışı Nedir? Kibrit kelimesi TDK sözlük içerisinde de kesin olarak "kibrit" şeklinde yazılmaktadır. Kibrit kelimesi bazı kişilerin telaffuzuna bağlı olarak "kiprit" şeklinde anlaşılmaktadır. Fakat kelimenin asıl doğrusu kibrit şeklindedir.
kirpik✅ (Doğru kullanım)
cimri, pinti, eli sıkı. kemal tahir'in eserinde (aşk çetesi, ithaki, istanbul 2005, s.33) “oğlan iyidir, hoştur ama biraz kibritçidir. bunca yıllık ahbabıyım, bir gün olsun, gel bu akşam bendensin, kafayı çekelim, dememiştir.” şeklinde geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri