“Kim aşure günü (nafaka hususunda) ailesine geniş davranırsa Allah Teala da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsan eyler.” (Taberani, Evsat, IX, 121, Kebir, X, 77; Beyhaki, Şuab, III, 366.)
Bir hadiste şöyle buyurular: "Her kim Âşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenâb-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." (9) Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir.
İkramda bulunulmalı: Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun nzkına bereket ve genişlik ihsan eder.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Peygamber efendimiz, (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruyor. Bu gece, hepimize yeter de artar bile. Bu öyle bir ganimet ki, böyle beş parçaya bölmüyorlar, herkese ne verilirse aynısı ona da veriliyor.
İlgili 30 soru bulundu
el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.
Aşure Günü'nü hep oruçlu geçirmiştir. Oruçlu geçirirken de ümmetine de oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Aşure orucuyla ilgili Hz. Peygamber, Aşure Günü oruç tutan Hıristiyan ve Yahudilere benzememek için bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Muharrem ayı boyunca dağıtılan aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği ifade ediliyor. Ancak ülkemizde bu sayı oldukça yukarılara çıkabiliyor. Bereketin sembolü olan aşure tüm yurtta en az 7-8 eve dağıtılmasıyla biliniyor.
Temel olarak; su, buğday, arpa, nohut, fasulye, pirinç, toz şeker, ceviz, fındık, çam fıstığı, badem, kayısı, nar, susam, tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatların eklendiği aşure malzemelerinin eve alınmasının bereketi artıracağına inanılır.
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure günü bugün idrak ediliyor. O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
Rivayete göre Hazreti Nuh'un gemisindekiler tufandan kurtuldukları gün ambarda kalan az sayıda zahire ve yemişi çıkarıp birbirine katarak bu tatlıyı yapmışlar. Bu sebeple hemen her cemiyette birbirine benzer şekilde aşure yapılır. İçine en az yedi çeşit katmaya da itina edilir.
Aşure Günü'nde yapılacak ibadetleri:
Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz. Sıla-i rahim yapmalı. Bir başka deyişle salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.
Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Hadis-i Şerifinde "Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur" buyurmuştur. Muharrem ayında ve Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Yine Aşure gününde büyükleri ve yakın akrabaları, ziyaret etmek, onların gönüllerini hoşnut etmek doğru bir hareket olacaktır.
Muharrem ayının gelmesiyle beraber aşure günü alışveriş yapmak binlerce Müslümanın araştırma konusu haline geldi. Bu mübarek ayın onuncu gününde idrak edilen aşure gününde inanışa göre yapılan alışverişin kişinin rızkına ve geçimine bereket vereceği düşünülmektedir.
Aşure günü alışveriş yapmanın bereket getireceğine, o gün gusül abdesti alanların bir yıl boyunca hasta olmayacağına dair herhangi bir ayet, hadis, sahabe veya tabiin uygulaması bulunmamaktadır. Bunlar halk arasında yaygın; ama herhangi bir mesnedi olmayan inanışlardır. Herhangi bir dini değerleri yoktur.
İçine ceviz, fındık, çam fıstığı, badem, kayısı, nar, susam, tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar eklenir. Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, 10 Muharrem gününe denk gelen Aşure gününde eve fazla erzak almanın bereketini anlatıyor.
Aşure fakirlere, komşulara, arkadaşlara ve akrabalara dağıtılır.
İnanışlarımıza göre aşure yapmak, yemek ve özellikle de başkalarına dağıtmak, bereket dilemektir. Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
''Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh peygamber Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında, elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır.
[Deylemi] (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai] gibi hadisler de mevcuttur. Aşure Günü Kuran'da geçmez.
Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşure günü aynı zamanda Hicret ve Kerbelâ gibi İslam dünyasında ortak duyguları ve anlamlarını da barındırıyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri