Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; “Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir” buyuruluyor. İbni Abbar (R.A) rivayet ettiği bir hadisi şerifte Resullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: 'Recebin ilk gününün orucu üç senenin, üçüncü gününki ise, bir senenin keffaretidir.
Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. günün orucunun sevabı çok büyüktür. İlk Perşembe (26 Ocak 2023) günü yani Regaip Kandilinde ve 13, 14 ve 15. Gün ile birlikte son üç gün tutulacak oruçlar da faziletlidir.
Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. günün orucunun sevabı çok büyüktür. İlk Perşembe (26 Ocak 2023) günü yani Regaip Kandilinde oruç tutmak büyük sevaptır. 4 Şubat 2023 Cumartesi Recep'in 13. günüdür, 5 Şubat 2023 Pazar Recep'in 14. Günüdür ve 6 Şubat 2023 Pazartesi Recep'in 15. günüdür.
Peygamber Efendimiz, Recep ayında oruç tutmakla ilgili şöyle buyurmuştur: "Kim bu ayda bir gün oruç tutarsa Kıyametin zorluklarından güvende olur." Receb ayında işlenen ibadet, edilen iyilik, yapılan hizmetlerin manevî ecri ve sevabı bire yüz verilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; “Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir” buyuruluyor. İbni Abbar (R.A) rivayet ettiği bir hadisi şerifte Resullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: 'Recebin ilk gününün orucu üç senenin, üçüncü gününki ise, bir senenin keffaretidir.
Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur.
- Tek başına cuma günü yahut tek başına cumartesi günü de oruç tutmak (tenzihen) mekruhtur.
Buna göre üç aylar, 12 Ocak Cuma günü 1 Recep ile başlıyor.
Diyanet bilgisine göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde nafile oruç tutabiliyor. Diyanet bilgisine göre, bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterli oluyor. Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır.
Diğer aylarda nasılsa, Receb ayında da ayın ortasında veya belli günlerinde, yahut üçer gün ara vermek suretiyle oruç tutulması tavsiye edilmektedir. Görüldüğü gibi Receb ayında tamamen oruçlu geçirme hususunda bir hadis ve rivayet yoktur.
Üç aylar orucunun başlangıç tarihi bulunmayıp, kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Ancak Hazreti Peygamber'in Ramazan ayı dışındaki hiçbir ayda, ayın tamamı boyunca oruç tutmadığı bilinmektedir.
Sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı diye kafası karışanlar olabilir, sahurun da oruç tutarken farz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu soruların cevabı hayırdır. Yani gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu diyenler sahursuz da oruç ibadetini yapabilirler.
Değerli kardeşimiz, Farz ve vacip oruçları, sadece cuma günü veya cumartesi günü tek gün olarak tutmak mekruh olmaz. Bu nedenle kaza borcu olanların veya adağı bulunanların, haftanın istediği günü oruçlarını tutmalarının bir sakıncası olmaz.
Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan üç aylar 23 Ocak Pazartesi günü başlayacak, Recep ayının ilk manevi günü olan Regaip Kandili ise 26 Ocak Perşembe gecesi gerçekleşecek. Üç aylar içerisinde Recep ve Şaban aylarında nafile orucu tutulabilirken, Ramazan ayında oruç tutmak farz olarak gösterilir.
Regaip Kandili Orucu Ne Zaman, Hangi Gün Tutulur? Regaip kandili orucu ne zaman tutulur diyenler Recep ayının ilk Cuma gününü beklemek zorundadır. Regaip kandili orucu, Recep ayının ilk Cuma günü için tutulur.
Recep ayında tutulması tavsiye edilen ilk 3 gün oruç 23 Ocak, 24 Ocak ve 25 Ocak tarihlerindedir. Bu nafile oruçlardan en önemli olanı Recebin ilk gün orucudur. Recep ayının ilk gün orucu 23 Ocak Pazartesi günü tutulmaktadır. Yani sahura 22 Ocak Pazarı 23 Ocak Pazartesiye bağlayan gece kalkılacaktır.
Günahlardan arınmak için en uygun aylardan birisi de Recep ayıdır. Recep ayında kılınan nafile namazlara Recep ayı namazı denilir. Bu namazlar, Recep ayının ilk gecesinde 20 rekat ve ay içerisine yayılan 30 rekat nafile namazlardır, ikişer rekat olarak kılınır.
Buna göre; Ramazan ayının ilk günü 23 Mart 2023 tarihine denk geliyor. İlk oruca ise 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece kalkılacak. Ramazan ayı arefe günü 20 Nisan 2023 tarihine denk geliyor. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar 20 Nisan 2023 Perşembe günü son oruçlarını tutacak.
Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
“Peygamber Efendimiz'in doğduğu gün bayramdır. Müslüman alemi bu bayram gününde sevdikleriyle bir arada olup sohbetlerde bulunur ve Peygamberimiz'i anarsa alacağı sevap artar.” Mevlid kandilinde oruç tutmak ya da tutmamak size bırakılan bir tercihtir.
Cuma günü oruç tutmak tenzihen mekruh görülmüştür. Ancak Arefe veya kandil gibi mübarek günler cuma gününe denk geldiği takdirde, tutulmasının bir mahzuru yoktur.
Bu itibarla, Receb ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nâfile oruç tutabilir.
Recep ayında ilk gün oruç tutarken “Niyet ettim Allah rızası için Recep ayı ilk gün orucumu tutmaya, Allah'ım orucu hakkıyla tutabilmem için yardım eyle, orucumu kabul eyle.” şeklinde niyet edebilirsiniz.
Regaip kandili orucunun sevabını almak için bu şekilde 2 gün olarak tutulması tavsiye edilmiştir. Regaip Kandili oruç günleri: 26-27 Ocak 2023 : Perşembe ve Cuma günü iki gün birlikte oruç tutulabilir. 27-28 Ocak 2023 : Cuma ve Cumartesi günü iki gün birlikte oruç tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri