Sözü edilen maddeye göre, «448, 449, 450, 456, 457 inci maddelerde beyan olunan fiilleri birkaç kişi bir likte yapmış olup ta failin kim olduğu belli olamazsa bunlardan her birisi hakkında fiil için tayin edilmiş olan ceza üçte birden yarıya kadar indirilerek hüküm olunur.
Doğrudan (müstakil) faillik, kanunda tanımlanan haksızlığın kişi- nin davranışlarıyla tek başına gerçekleştirmesi, suçun tüm unsurları- nın tek başına gerçekleştirilmesidir.
Olası kastta teşebbüs olmaz, çünkü teşebbüsün olabilmesi için failin, sadece harekete değil neticeye dönük isteğinin tespiti ve buna ilişkin icra hareketinin varlığı gerekir ki, olası kastta böyle bir varlık ve tespit bulunmadığından, kast derecesinde sübjektif unsurunun net olarak olduğunun tespit edilemediği olası ...
Olası kast, suçun kanuni tanımındaki unsurlarının gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen sonuçlarını kabullenerek adeta “olursa olsun” düşüncesi ile hareket ederek fiilin işlenmesidir. Bilinçli taksir ise öngördüğü neticeyi dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı için fiilin işlenmesidir.
Suça teşebbüs bakımından failin iradesinin doğrudan doğruya suça, sonuca yönelmesi aranmaktadır. Nitekim, TCK'nun 35. maddesinde, teşebbüsün varlığı için, suçun icrasına doğrudan doğruya başlanmış olması aranmaktadır. Bu kural ile olası kastın bağdaştırılması mümkün değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
“Suçların içtimaı” başlıklı bölüm altında düzenlenen “Zincirleme Suç”tan anlaşılması gereken, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi ya da aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesidir.
Bu yüzden hukuka özel aykırılık halleri kanunda açıkça belirtilen suçlar olası kastla işlenemez. Örneğin: Tck.m.109 Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma , Tck.m.124 Haberleşmenin engellemesi Tck.m.136 Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme…
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Olası kast ile işlenen fiillerde fail; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir (TCK m.21/2).
Azmettirmenin Manevi Unsuru
Azmettirme kasten yapılabilir. Azmettirmede asıl olan bir suçu başka bir kişiye işletme isteğidir. Azmettiren azmettirilen tarafından işlenecek olan fiilin suç olduğunu bilmeli veya en azından öngörebilmelidir. Azmettirmenin olası kastla işlenmesi mümkündür.
Bu nedenle fail veya avukatı tarafından ileri sürülmedikçe, kural olarak mahkeme tarafından failin suçun maddi unsurlarında hataya düşüp düşmediği kendiliğinden araştırılamaz. Ceza kanununda bir suçun temel şeklinin maddi unsurlarında hata halinde, failin hatası esaslı hata mahiyetinde ise kastı ortadan kaldırır.
Olası kast doğrudan kastın aksine, kastla işlenen suçlarda cezayı hafifletici bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır ve TCK madde 61/2'de düzenlendiği üzere ceza hesaplanırken temel ceza belirlendikten sonra uygulanan ilk indirim nedenidir.
TÜRK CEZA KANUNU MADDE 82 KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”
işlenemez Suç'a doktrinde, Muhal Suç veya Elverişsiz Teşebbüs de denilmektedir. İşlenemez Suç'u tarif etmek istersek; "Suçu işlemek için yapılan hareketin veya kullanılan aracın veya suç konusunun elverişsizliğinden dolayı boşa giden, suçu meydana getirmeyen bir teşebbüstür" diyebiliriz*1*.
Müşterek faillik, suçun kanunda belirtilen unsurlarının işlenme- sine doğrudan doğruya katkı sağlanması / ortak olunması anlamına gelir. Bu husus, 37. maddenin 1. fıkrasında, 'Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur' şeklinde düzenlenmiştir.
Yüz kızartıcı suç Türk Ceza Hukuku içerisinde yer almamasına rağmen 1982 Anayasası'nda özel maddelerle ifade edilen suçlara denir. Suçun Ceza Hukuku'nda bir bağlayıcılığı yoktur ancak özel kanun maddelerine bağlı olarak suçu işleyen kişilere çeşitli yaptırımların uygulandığı görülür.
(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.
Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
Taksirle adam öldürme suçu, kişinin yapmış olduğu hareketin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle birinin ölümüne neden olmasıdır. Taksirle öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu (TCK)'nda Kişiye Karşı İşlenen Suçlar kısmında, Hayata Karşı Suçlar bölümünde 85. maddede yer almaktadır.
b) Bilinçli Taksir Nedir? Bilinçli taksir,failin “öngördüğü” bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan ya da şans, kişisel yetenek gibi etkenlere güvenerek hareket etmesi sonucuişlemesidir. Bilinçli taksire örnek olarak sollama yasağı bulunan yolda sollamayaparak ölüme sebep olan kişi verilebilir.
Bilinçli taksirle adam öldürme suçunun cezası ise yukarıdaki maddeye göre belirlenen cezanın 1/3'ten 1/2 oranına kadar arttırılmasıyla tespit edilir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 3 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 4 yıl ile 4,5 yıl arası ceza alabilir.
Mükerrer, TDK sözlüklerinde; “Tekrarlanmış, yinelenmiş” demektir. Mükerrer suç ise tekrar edilen, yinelenen suç anlamına gelmektedir. Buradan hareketle, tekrarlanan ve süreklilik kazanan suçlar için “mükerrer suç” deyimi kullanılır.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri