Bir insanın işsiz sayılabilmesi için aktif bir iş gücüne sahip olması, iş araması ve iş aramaya gönüllü olması gerekmektedir. Ancak her insan işsiz sayılmaz; öğrenciler, yaş sınırlaması bulunan bireyler, engelliler gibi iş gücü içinde bulunmayan kişiler işsiz kategorisine girmez.
Anketin referans haftasında fiili olarak 40 saatten daha az süre çalışmış olup, daha fazla süre çalışmak istediğini belirten ve mümkün olduğu takdirde daha fazla çalışmaya başlayabilecek olan bu kişiler, “zamana bağlı eksik istihdam” tanımı ile çalışan nüfus içinde kabul ediliyor, işsiz sayılmıyor.
İşgücüne dahil olmayanlar; çeşitli nedenlerle bir iş aramayan, önceden iş arayıp uygun iş bulamayan, iş bulma ümidini yitiren ve mevsimlik işçi, öğrenci, emekli ya da çalışamayacak durumda olanlar gibi kategorilerdeki insanları içermektedir.
15 ve daha yukarı yaştaki bir kişinin işsiz sayılabilmesi için: (1) Son 4 hafta içinde bir gün dahi ücretli ya da ücretsiz hiçbir işte çalışmamış olması, (2) Son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış olması, (3) 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olması gerekiyor.
Tanımlar. Bir ekonomide işsiz miktarı, söz konusu ekonomide işi olmayan ve cari ücret düzeyinde çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin miktarıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Gerek “ev işleriyle meşgul” olanlar gerekse “iş bulma ümidi olmayanlar” TÜİK'e göre işsiz olarak sayılmıyor.
"4 milyon civarındaki açık öğretimdeki öğrenciler arasında çalışanlar da var elbet ama genel olarak açık öğretim istihdam göstergeleri arasında kabul edilmiyor. Yani çalışsa da çalışmasa da bu kişiler öğrenci statüsünde ve işsizlik göstergelerinde yok!
Kurumsal olmayan nüfus: Okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, özel nitelikteki hastane, hapishane, kışla ya da orduevinde ikamet edenler dışında kalan nüfustur.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
İşgücü, istihdamda olanlar ile işsizlerin toplamı olarak ifade edilmektedir (www.tuik.gov.tr).
TÜİK Kurumsal. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %10,2 seviyesinde gerçekleşti.
Araştırmaya Katılmak Zorunda mıyım ? 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 54. maddesi uyarınca, istenilen bilgilerin belirlenen şekilde, zamanında, eksiksiz ve doğru bir biçimde verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır.
Sigortalı İşsizlerin, İşsizlik Ödeneği Alırken Sağlık Hizmetlerinden Yararlanması Mümkün müdür? 5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.
Türkiye'de işgücünün işe katılım oranı; işgücü sınıfındaki nüfusun (Tuik 15 yaş üstü nüfusu bu grupta ele almaktadır), çalışan nüfusa oranlanmasıyla elde edilmektedir. İşgücüne katılım oranı, işgücünü oluşturan kişi sayısının çalışma çağındaki nüfusa oranıdır.
İşsizlik maaşı hesaplanırken günlük işsizlik ödeneği, sigortalı çalışanın son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Hesaplama yaparken çalışanın günlük ortalama brüt kazancının %40'ı ele alınır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı aylık asgari ücretin yüzde 80'ini geçemez.
Bu tanıma göre; okul, yurt, otel, huzurevi ve hastane gibi yerlerde ikamet edenler kurumsal nüfus içerisinde değerlendirilmekte ve bu kişiler Hanehalkı İşgücü Anketi kapsamı dışında tutulmaktadır.
Aktif nüfus, çalışan nüfus veya faal nüfus olarak da adlandırılır. 15 – 64 yaş arasındaki nüfusa çalışma çağındaki nüfus denilmektedir. Bu nüfusun hepsi bir işte çalışmaktadır. Çalışabilecek yaştaki nüfus içinde, çalışan nüfus oranı ne kadar çoksa, işsizlik oranı o kadar azdır.
İstihdam: Aşağıda yer alan işbaşında olanlar ve işbaşında olmayanlar grubuna dahil olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus, istihdam edilen nüfustur.
Lisans seviyesinde ortalama ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu bölümler, dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), özel eğitim öğretmenliği (4 ay), tıp (4,2 ay), eczacılık (6 ay) ile ebelik (6,8 ay) oldu.
Çalışma ekonomisi literatüründe açık işsizlik genellikle arızi, yapısal, teknolojik, konjonktürel ve mevsimsel işsizlik olarak beşe ayrılmaktadır.
İradi işsizlik, gönüllü olarak çalışmama halini ifade eder. İş aramamak, aramaktan vazgeçmek, ümidi kırılmak gibi davranışların sonucu olarak ça- lışma hayatına katılmama kararının sonucudur. İradi işsizliğin oluşmasında en önemli etken çalışmama tercihine gösterilen tahammül gücüdür.
Türkiye'de üniversite mezunlarının %12,4'ü işsiz. Son beş yıldır en yüksek işsizlik oranına sahip olan bölüm ise Sosyal Hizmetler.
Toplam 46.378 diş hekiminden 33.410'u Türk Diş Hekimleri Birliği Odasına kayıtlıdır. Çalışmayan diş hekimi sayısı(sigortasız olduğu tespit edilen) 3.883'tür.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri