Aşağıda Maliye Bakanlığınca yayımlanan Genel Tebliğ de ÖKC Yazar kasa POS cihazı kullanma mecburiyetinde bırakılanların faaliyeti hakkında bilgi verilmiştir. Bunun dışında Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerin ÖKC Yazar Kasa POS Kullanma Mecburiyeti Bulunmaktadır.
Kimler ödeme kaydedici cihazı kullanmak mecburiyetindedir? Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.
POS cihazı için öncelikle bankalara şubeden ya da internet bankacılığı üzerinden ön başvuru yaparsınız. Başvurunuz ardından bankanız, sizden vergi levhası, işletme ruhsatı, imza sirküleri, kimlik gibi ilgili evrakları talep eder.
Şahıs şirketleri pos alabilir. Pos almak isteyen işletmelerin ilk olarak çalıştıkları ya da çalışacakları bankalardan ticari hesap açtırması ve ardından pos cihazı başvurusu yapması gerekmektedir. Pos cihazı alındıktan sonra ödemeler ticari banka hesabınıza aktarılacaktır.
3100 sayılı Kanun mevzuatına göre; birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu bulunmayan perakende mal ve hizmet satışlarında ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kapsam. (POS -Point of Sale- cihazı) bulundurmaları zorunluluğu getirilmesi bu Tebliğin amaç ve kapsamını oluşturmaktadır. Bu taslak tebliğ kapsamında 1/4/2023 tarihinden itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Vergi Mükellefi Olmadan Sanal Pos Başvurusu Yapılabilir mi? Sanal pos başvurusunda bulunmak için vergi levhası sahibi olmanız gerekmektedir ve buna bağlı olarak vergi levhası olmadan sanal pos almak mümkün değildir.
POS makinesi başvurusu için sizden istenen belgeler, vergi levhası, başvuran kişinin kimliğinin aslı, imza beyannamesi, bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgesidir. Vergi levhası olmadan POS cihazı alınamaz. Satışlarınıza ilişkin karşılık olarak fatura ya da fiş olması gerekir.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
Yönetmelikte yer alan bilgilendirmelere göre, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren bilanço esası ile kayıt takibi yapan ticari işletmelerin POS cihazı bulundurmak zorunda olduğu bildirildi.
Bankalar ve diğer finansal hizmet sağlayıcılar bu anlamda işletmelere çeşitli POS cihazı türleri sunmaktadır. Kullanılan bu POS cihazları üzerinden POS komisyonları alınır. POS (Point of Sale) komisyon oranları, işletmelerin ve tüketicilerin günlük işlemlerini kolayca yapabilmelerine olanak tanımaktadır.
Üstelik POS hizmet ücreti de ödemiyor.
Ücretsiz POS hizmeti; Mobil, Yazarkasa POS (ÖKC), Sabit ve Cebe POS için geçerlidir. Kampanya kapsamında aylık toplam 10.000 TL ciroya kadar olan tek çekim işlemlere %0 komisyon uygulanacak; 10.000 TL'den sonraki işlemlerde ise bu oran %1,79 olacaktır.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
Evet, POS cihazının kullanılabilmesi için ADSL, VDSL ya da GPRS üzerinden internete bağlanmak gerekir.
Herkes POS cihazı alabilir mi? Bankalardan Pos cihazı alabilmek için şirket yani işletme olmak gerekir. Pos cihazı kişilere değil, işletmelere verilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
POS'um Cepte, Android işletim sistemine sahip cep telefonlarını temassız POS cihazına dönüştüren dijital POS ürünüdür. POS'um Cepte ile temassız özellikli kartlardan ve mobil temassız ödeme özellikli cep telefonlarından tek çekim veya taksitli işlemle ödeme alabilirsiniz.
Esnaf Muafiyeti belgesi Kapsamında tarafınıza Her hangi Bir Vergi levhası verilmez. Her Hangi Bir Fatura Defteri Basılmaz. Zorunlu Bağkur Primi şuan güncel durum ile İşletilmez. Vergi levhanız Olmadığı için Yazarkasa veya Pos Cihazı Alamazsınız.
kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Şahıs Olarak Sanal POS Cihazı Alınabilir mi? Şahıs olarak sanal pos cihazı almak mümkün değildir. Sanal pos hizmetinden faydalanmak isteyen kişilerin mutlaka bir şirketinin bulunması gerekir. Bununla beraber sanal pos hizmetini kullanmak istiyorsanız şahıs şirketi kurarak başvuru yapabilirsiniz.
Öncelikle işletmenizin hangi türde bir POS cihazına ihtiyaç duyduğunu belirlemeniz gerekir. Bu kararı verdikten sonra internet bankacılığı üzerinden ya da banka şubesine giderek POS için başvuru yapmalısınız. Başvuru sırasında banka sizden belirli belgeler talep edecektir.
Buna göre; basit usule tabi bir mükellef olarak istemeniz halinde ödeme kaydedici cihaz kullanılması mümkün bulunmakta olup, işyerinizde gerek pos cihazı gerekse ödeme kaydedici cihaz kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Kablosuz pos cihazlarının mantığı da diğerleri ile aynıdır fakat kablosuz pos cihazları, İnternete ihtiyaç duymaktadır. Yani İnternet bağlantısının olmadığı bir yerde pos cihazının çalışması mümkün olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri