CEBECİ ASKERİ ŞEHİTLİĞİNE KİMLER DEFNEDİLİR? Şehitliğe; Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup asker ve sivil kişilerden aşağıda belirtilen durumlarda olanlar defnedilir.
Allah yolunda savaşırken öldürülen ve hem dünya hem âhiret ahkâmı itibariyle şehit sayılanlar. Âhiret ahkâmı itibariyle şehit sayılan, ancak dünyada kendilerine şehit muamelesi yapılmayanlar. Sadece dünya ahkâmı itibariyle şehit sayılanlar.
'Allah yolunda ölenlerden başka şehit olanlar yedi çeşittir: Tâûndan ölen şehiddir, suda boğulan şehittir, zatülcenbden (akciğer zarı iltihabı-pleurisy) hastalığından ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, yangında ölen şehittir, yıkıntı altında kalarak ölen şehittir, hamilelikte ölen kadın şehittir.”
Dünyada ve ahirette şehit sayılan Mümin kimseler için şehîd-i kâmil terimi kullanılmaktadır. Şehîd-i kâmil olunabilmesi için 6 kriter gereklidir: - Müslüman olma, Akıllı olma, Buluğ çağa erme, Cünüp olmama, adetli ve nifas halinde olmama. şehit kimlere denir?
Sual: Kanser, verem, kolera, veba, bronşit, ishal gibi iç hastalıklarından ölen şehit midir? Evet şehit sevabına kavuşur. Sadece iç hastalıkları değil başka hastalıklardan ölenler de şehit olur. Mesela sara, bulaşıcı ve ateşli hastalıklardan ölenler de şehittir.
İlgili 40 soru bulundu
“Şehidin, akrabasından 70 kişiye şefaat etmesine izin verilecektir”. “Dünyadaki nimetlerin hepsi kendisine verilecek olsa da, cennete giren hiçbir kimse, dünyaya tekrar dönmek istemez. Şehit müstesna; çünkü o, gördüğü faziletten dolayı tekrar tekrar dünyaya dönüp 10 kere daha şehit olmak ister”.
MADDE 61. – Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.
Evet, şehitlerin günahları bağışlanır ve cennete girerler. Zira günahlar veya günahkar olmak, şehid olmaya engel değildir.
“Şehîd kimsenin ölüm anındaki duyduğu acı, çimdiklemeden dolayı duyduğu acı kadar basittir.” Hadisten kastedilen mana şöyledir: Allah Teâlâ şehidi korur. Bu nedenle şehit, öldürülmeden dolayı acı ve ızdırap duymaz.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş katıldığı bir programda şehitlikle ilgili sorulan soruya; ''Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehit denilmektedir.
ŞEHİT VE GAZİ AİLESİNE VERİLEN PARA NE KADAR? En son açıklanan enflasyon oranı ile beraber şehit ve gazi ailesine verilen para 1.500 liradan 2.600 liraya yükselmişti. TÜİK en son mayıs ayı tüketici enflasyonunu aylık %0,04 olarak açıkladı. Böylece 5 aylık enflasyon oranı ise 15,26 olarak belirlendi.
Şehit olan TSK personelinden silah taşıma ve bulundurma yetkisine haiz olanların şahsi tabancaları varislerine devredilebilir. Bu şekilde intikal eden ateşli silahların taşınması ve bulundurulmasına yetki veren kayıt ve belgeler her türlü resim, vergi ve harçtan muaftır.
Şehitlerin, kul hakları hariç tüm günahları affedilir. Peygamberlerden sonra en yüksek manevi makama sahiptirler. Cenazeleri yıkanmaksızın, elbiseleriyle defnedilmeleri gerekir, çünkü üzerlerindeki kanın onlar için ahirette madalya gibi olacağına inanılır.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
2023 öncesinde son yapılan düzenlemede şehit aileleri ve gazi maaşı 1500 TL'den 2600 TL'ye çıkarılmıştı. Son enflasyon oranları sonrasında 2023'te bu rakam 3250 TL seviyesine çıkarıldı.
Halihazırda 2 bin 961 TL olan şeref aylığının 8 bin 847 TL'ye çıkarılması amaçlandı, düzenlemenin yıllık maliyeti 2 milyar lira olarak hesaplandı.
Şehitlerimizin ailelerine kamuda 2 kişilik istihdam hakkı verilmektedir.
İmanı varsa, yani itikadı düzgün bir Müslümansa, günahları çok olsa da, savaşta ölsün, anarşide ölsün, görevde ölsün, kanser gibi hastalıklardan ölsün, şehit olur. Doğal âfetler sebebiyle, mesela depremde, yangında, sel felaketinde, çığ altında kalmakla, yıldırım düşmekle, tsunamide, denizde ölmüş olsa yine şehit olur.
- Biz şehitlerin cesedininin çürümediğini görebilir miyiz? Değerli kardeşimiz, "Şehitlerin cesedi çürümez." diye bir kaide bulunmamakla birlikte, bazı şehitlerin cesetlerinin çürümediği bilinmektedir.
Elbette Kuran'da şehitlik hakkında çok sayıda ayetin bulunması da şaşılacak bir durum değildir. Kuran'da yer alan şehitlik ve şehitler hakkındaki ayetlerden bazıları aşağıdadır: Bakar Suresi'nin 2 ve 154. ayetlerinde şöyle buyurulmuştur: "... Allah yolunda öldürülenlere ölü demeyiniz....
Karnındaki bir hastalıktan dolayı ölen kimse, denizde haram olmayan bir sefer ederken boğularak ölen kimse, duvar göçmesi gibi yıkıntı altında kalarak ölen kimse ve Allah yolunda şehit olan kimsedir ve bunların arasında en üstünüdür. Aynı şekilde savaş haricinde Allah yolunda ölen kimse şehittir.
Oksijen alamadığı için bilinci kapanıyor, ardından ölüyor. Yanma: Yanıklar, çok şiddetli acıya yol açıyor. Sinir uçlarının yanması ise bu acı hissini bir süre sonra ortadan kaldırıyor. Ardından kişi biraz his kaybına uğruyor.
Dökülen ilk kanı ile beraber bütün günahları affolunur. 2. Cennetteki makamı kendisine gösterilir. 3. Kabir azabından kurtulur.
Şehitlerin beden bütünlüğünün olmaması nedeniyle cenazelerin lehimlenerek kapatılmış tabut içerisinde defnedilmesi düşünülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri