Teknik öğretmen, üniversitelerin Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına verilen mesleki unvandır. Teknik Eğitim Fakülteleri; Metal Eğitimi, Makine Eğitimi, Mobilya Dekorasyon Eğitimi gibi birçok farklı lisans programında eğitim vermektedir.
Teknik Öğretmen olabilmek için üniversitelerin teknik eğitim fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Teknik öğretmen; eğitim kurumlarında öğrencilere teknik dersleri, üretim tekniklerini, imal yöntemlerini ve teknik iş kapsamını öğretir. Öğrencileri teknik mesleklere hazırlar.
Bu unvanı alan öğretmenler devlete bağlı eğitim verilen teknik liselerde branşlara göre öğretmen olarak çalışabilirler. Bu branşlar arasında elektrik, elektronik, metal, mobilya dekorasyon ve makine branşları vardır.
ÖĞRETİM DİLİ VE SÜRESİ
Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinin bölümlerinde eğitim ve öğretim süresi 4 yıl (8 yarıyıl)'dır. Dört yıllık eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması ve 3795 sayılı kanuna göreTeknik Öğretmen unvanı verilir. Fakültede öğretim dili Türkçe'dir.
Maaşını kontrol et
Mesleki eğitim öğretmenleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.994 ile ₺4.093 arasında maaş alıyor. Mesleki eğitim öğretmenleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.994 ile ₺3.550 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺2.368 ile ₺3.919 arasında olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Teknik Öğretmen Ne Demek? Teknik öğretmen, üniversitelerin Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına verilen mesleki unvandır. Teknik Eğitim Fakülteleri; Metal Eğitimi, Makine Eğitimi, Mobilya Dekorasyon Eğitimi gibi birçok farklı lisans programında eğitim vermektedir.
Branş Öğretmeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 463 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Branş Öğretmeni maaşları 14030 TL'dir. En düşük Branş Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Branş Öğretmeni maaşı 25190 TL'dir.
Söz konusu hüküm izahatlar çerçevesinde; 4 yıl süreli Teknik Eğitim Fakültesi mezunu memuriyete 9'uncu derecenin 1'inci kademesine anılan 36 maddenin A/2 bendi uyarınca 1 derece ilave edilerek 8'inci derecenin 1'inci kademesinden memuriyete başlatılması gerekmektedir.
DPB konuya ilişkin verdiği bir mütalaada, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının konuya ilişkin görüşlerini de göz önünde bulundurarak, Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olanların tekniker unvanı ile istihdam edilmelerinin mümkün olduğunu belirtmiştir.
Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir.
Sınıf Öğretmenliği Bölümü eşit ağırlık (TM) puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Öğretmenlik mesleğine atanmada yaş sınırlaması kaldırılmıştır. Kadrolu veya sözleşmeli öğretmen olarak atanacaklardan 45 yaşında olanlar öğretmen olarak atanabilirler.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Yönergesi'nin 4. ve 7. maddesi gereği;Pedagojik Formasyon Sertifika Programı sadece "Lisans Programı Mezunları" nın başvurabileceği bir program olup, kesin kayıt listesinde ASIL görünen fakat önlisans mezunu olan adayların sertifika programına ...
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi. 1. 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere eğitim-öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir.
1-Kararın 5. Maddesine göre genel bilgi ve meslek dersi öğretmeninin aylık karşılığı ders görevi 15, sınıf öğretmeninin ise 18 saattir. 2-Kararın 6. Maddesine göre genel bilgi ve meslek dersi öğretmeninin azami girebileceği ek ders saati sayısı 15, sınıf öğretmeninin ise 12'dir.
Tekniker kime denir, sorusu ise şöyle cevaplanabilir: Tekniker unvan teknisyen yerine de kullanılıp ayrıca işin onarım, kurulum, faaliyet gibi kısımlarında rol alan kişilere verilmektedir.
3795 sayılı Kanun ve 3418 sayılı Kanun dikkate alındığında tekniker ile mühendis unvanı farklı unvanlar olup aralarında alt unvan üst unvan ilişkisi bulunmamaktadır.
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, varolan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
Dört yıllık üniversiteden mezun olanlar, 9. derece ve 1. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir. Beş yıllık üniversiteden mezunlar, 9. derece ve 3. kademeden göreve başlar.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
eleman.net verilerine göre, Okul Müdürü 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Okul Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.488 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.660 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.992 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri