Merhaba, Betonarme/Parametreler/Kiriş Parametrelerinde Gövde demiri için H değeri 60 cm olduğu için kirişlerde gövde donatısı atılıyor. Eğer 60 cm yüksekliğinde kirişlerde gövde donatısı istemiyorsanız bu değeri 61 cm yapın.
Kiriş yüksekliği 60 cm'yi geçtiği zaman çatlakları engellemek, burulma etkisini azaltmak amacıyla kirişin orta noktasından eni boyunca gövde donatısı yerleştirilir. Yönetmelikteki tanımına bakarsak; “gövde donatısının açıklık / yükseklik oranının 4'ten küçük olduğu kirişlerde kullanılması” uygun görülmüştür.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Betonarme yüksek kirişlerdeki esas donatı, eğilme etkileri altında çekme donatısı olarak çalıştığı gibi ayrıca kirişin kesme dayanımına da katkı sağlamaktadır. Gövde donatıları ise sehim ve çatlak genişliğini kısıtlama yönünde çalışmaktadır.
Kolon ve kirişlerin uzun doğrultusu boyunca yerleştirilmesi yapılan donatının adıdır. Yerleştirilen bölgede basınç ya da çekme bölgesi olarak da isimlendirilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Betonarme elemanlarda donatı oranı, donatıların en kesit alanlarının toplamının, betonun brüt en kesit alanına oranıdır.
Kiriş boyuna donatıları çapı 12 mm 'den küçük olmamalıdır. DTS=1, 1a, 2, 2a olan taşıyıcı sistemlerde kiriş mesnedindeki alt donatı, üst donatının %50 'sinden az olmamaktadır. Açıklık ve mesnetlerdeki çekme donatısı oranı TS 500'de verilen maksimum değerden ve % 2'den fazla olmayacaktır.
Özetle taşıma gücüne, asal çekme donatısının akmasıyla ulaşması, daha sünek davranış sağlanması ve kullanım yükleri aşamasındaki sehimlerin azaltılması istendiğinde, kesitin dayanımı yönünden gerekli olmasa bile, basınç bölgesinde basınç donatısı kullanılarak, kesitler çift donatılı olarak düzenlenebilir.
Kiriş donatıları montaj (üst demir), esas (alt demir), pilye ve etriye donatılarıyla yapılır. Kirişlerde çapı 12 mm(Ø12)'den aşağı donatı kullanılmaz. Statik hesap sonucu ihtiyaç olursa kiriş başlangıcına üstten L/4 kadar mesnet donatısı bağlanır.
Saplama olarak saplanan kirişin kuvvetini saplandığı kirişin üst kısmına aktarmak amacı ile askı donatısı kullanılır.Basitce düşünüldüğünde saplanan bölgede yapılacak bir etriye sıklaştırması dahi askı donatısı yerine geçebilecegi gibi özel olarak hazırlanmış ufak pliye tipi donatılarda askı donatısı olaarak ...
Donatı oranları için sınır değerlerin bu şekilde seçilmesinin nedeni, betonarme kolonlar için minimum donatı oranının %1, maksimum donatı oranının %4 olmasıdır [1, 29].
Kirişli döşeme: En az bir kenarı kirişe oturan 5–20 cm kalınlığında bir plaktır. Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde (odalarda) genelde tercih edilir. Kısa kenarı 6-7 m olabilir.
Tek doğrultuda kirişli döşeme sistemleri, aynı istikamette paralel veya radyal kirişleri birleştiren 15- 20 cm kalınlığında döşeme plaklarından oluşur. Tek doğrultulu kirişli sistem sayesinde yaklaşık 6 metrelik açıklığı tek plakla geçebiliriz.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Laminasyonlu ahşap kirişler (LAK), kulanım yerine ve amacına göre düz yada değişik formlarda uygulanabilmektedir. Kemer şeklinde yapılan taşıyıcı elemanlarda dayanak noktaları arasında 152,5 m açıklık, düz lamine elemanlarda ise 42,7 m açıklık yapılabilmektedir.
Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır. Bir betonarme kirişe her iki taraftan döşeme bağlanıyorsa, bu döşemelerden biri 12 cm diğeri 15cm ise bu kirişin yükseklikliği 15×3=45cm(en az) olmalıdır.
Mesnet donatıları, eşit ve/veya eşite yakın açıklıklarda, açıklığın 1/4' üne kadar uzatılmalıdır. Farklı açıklık durumunda ise mesnet donatıları, büyük açıklığın dörtte biri ölçüsünde her iki tarafa uzatılmalıdır. Kiriş genişliği 40 cm'yi aşarsa çift etriye uygulanmalıdır.
Kullanıcağımız kirişte döşeme kalınlığının minimum 3 katı olucaktır. örneğin 7m ye 7m lik 3 tarafı kirişe oturan bir döşemeniz var . h= (700/(15+20/1))*(1-(3/4)/4)=16,25 cm çıkıyor döşeme kalınlığımız minimum 17 cm oluyor. Burdanda 17*3=51 cm minimum kiriş derinliği geliyor.
Döşeme kalınlığı malzeme ve yük durumuna göre değişkenlik gösterir. Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır.
Türkiye'de üretilen donatı çubuklarının boyu genelde 12,00m'dir. Taşıyıcı elemanda kullanılan donatının boyu, bu boyu aşması durumunda eklenmesi gerekmektedir Ek yapılan toplam boya bindirme boyu denir (Şekil 11).
Gönye yapilmasinin amacı, kenetlenme boyu dedigimiz Lb boyunun saglanmasidir.
Kiriş donatıları montaj, esas (düz demir), pilye ve etriye donatılarıyla yapılır. Kirişlerde çapı 12 mm (Ø12) den aşağı donatı kullanılmaz. Kiriş başlangıcına üstten L/4 kadar mesnet donatısı bağlanır. Kirişler devam ediyorsa alt donatılar L/4 kadar diğer kirişe devam eder.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Kiriş mesnetlerinde kolon yüzeyinden itibaren kiriş yüksekliğinin iki katı uzunluktaki bölge, Sarılma Bölgesi olarak adlandırılır.
Etriyeler boyuna donatının burkulma boyunu kısaltır. Boyuna donatılara klavuzluk eder. Etriye, kesit içerisindeki boyuna donatılara klavuzluk ederek, kalıp içerisinde donatıların istenilen şekilde düzenlenmesini, inşaat demirinin dik ve düzgün bir şekilde tutulmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri