Özel tekneler gün boyunca kule ile kıyı arasında gidip gelmektedir. Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek restoran haline dönüştürülmüştür. 2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları Mayıs 2023'te sona ermiştir.
İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi, 20 ay süren restorasyonun ardından kapılarını açıyor. Tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı. Bu akşam Kız Kulesi'nde ışık ve ses gösterileri yapılacak.
Evliya Çelebi, Kız Kulesi'nin dört köşe 80 arşın (takriben 5.5 m.) yüksekliğinde bir kale ve çevresinin ise 200 adım olduğunu, içinde dizdarı, 100 muhafızı, cephaneliği ve topları ve kulenin iki tarafa nazır bir demir kapısının bulunduğunu yazmaktadır. Yazara göre kule, sahilden bir ok menzili kadar uzaklıktadır.
Kız Kulesi Hakkında Kısa Bilgi
Kız Kulesi'nin tarihi milattan önceki zamanlara kadar uzanıyor. Tarihi kanıtlara baktığımızda kuleden ilk olarak MÖ 410 yılında söz edildiğini görüyoruz. Atinalı Alkibiades tarafından inşa edilen kule, Boğaz'dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş.
Kız Kulesinin yüksekliği tam olarak 80 arşın olarak bilinmektedir. Kız Kulesinin iki taraftan da kapısı bulunmaktadır. Kız Kulesinin yüzey alanı ise iki yüz adımdan oluşmaktadır. Kız Kulesi sanatsal özelliklere dayanarak yapılmış yüksek bir kuledir.
İlgili 43 soru bulundu
DURUM: AÇIK ÜCRET 550 TL, TAŞIMA ÜCRETİ 50 TL'dir. Not 1: MÜZEKART GEÇERLİDİR.
Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL. Toplam Giriş Ücreti: 600 TL.
İstanbul Salacak açıklarındaki ada'nın üzerine inşa edilmiş olan kız kulesi efsanelere konu olmaktadır. Kız kulesi efsanesi hikayeleri bir yana muhteşem boğaz manzarasıyla başlı başına efsanedir.
Ahunbay, "1944'te yaşanan bir yangından sonra kulenin üst kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış. Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944'ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti" diye konuştu.
İBB Sözcüsü Murat Ongun; "Mülkiyeti İBB'de bulunan" ibaresi ile Kız Kulesi'nin mülkiyetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçtiğini duyuran Demirören Haber Ajansı'na yanıt verdi. Hamoğlu Holding'in işlettiği Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti.
İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon süreci tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarıyla kulenin iç bölümüyle birlikte, dış cephesi, iskelesi ve çevresi de düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde gerçekleştirilmiş ve 11 Mayıs 2023 tarihinde tamamlanarak, Kız Kulesi yeni yüzüyle ziyarete açılmıştır. Söz konusu çalışmalar; yapıya sonradan eklenen ve yapının özgün karakterine uygun olmayan eklerinden arındırmayı ve özgün detaylarına yeniden kavuşturmayı amaçlamıştır.
Fakat Eylül 2021'de kulenin depreme dayanıksızlığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kuleyi restore etme çalışmaları yeniden başladı. Betonarme kısımları sökülerek kulenin özgün malzemesi ahşap ile yeniden yapılacak.
İstanbul'un ikonik yapılarından olan ve tarihi M.Ö. 410 yılına kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Eylül 2021'de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs'ta anıt müze olarak ziyarete açılıyor.
Kehanete göre; Kral'a çok sevdiği kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Kral bu kehanet üzerine, denizin ortasında bir kule yaptırır ve prensesi buraya yerleştirir. Ancak kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesinin ölümüne neden olur.
Çizimlerde bir yanlışlık olduğunu düşünse de biraz araştırma sonrasında Kız Kulesi altında gizli bir geçit olduğunu öğrenir.
Kız Kulesi Restaurant menüsüne göz at ve restoranın en popüler yemeklerini keşfet! Kız Kulesi Restaurant mekanında yer ayırttığında seni bekleyen atıştırmalıklardan tatlılara birçok lezzeti incele. Lezzetlerin yanı sıra seni bekleyen fiyatlara da bakabileceğini unutma.
Kız Kulesi'ne Üsküdar-Salacak'tan ve Galataport İstanbul'dan kalkan özel tekneler ile ulaşabilirsiniz. - Üsküdar-Salacak 'ta bulunan tekneler, Kız Kulesi bilet gişesi önünden, haftanın her günü 09:00 - 19:00 saatleri arasında kalkacaktır.
Kız Kulesi, Üsküdar Salacak açıklarında küçük bir ada üzerinde konumlanmış şehrin tüm tabi manzarasını gözler önüne seren tarihi bir yapıdır. Kız kulesi yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak noktalarından biridir.
Giriş: Kız Kulesi Müzesi her gün 09:00-20:00 saatleri arasında açıktır. Biletler: Biletler Kız Kulesi Müzesi'ne giriş ücreti 400 TL'dir. Ayrıca ulaşım için 50 TL ücret alınmaktadır.
Müze kartın da geçerli olduğu bir işletme olacak, diğer müzelerimiz gibi. Yani Türk vatandaşları 60 lira gibi sembolik ücret ödeyecek. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ise ücretsiz zaten. Vatandaşlar rahat bir şekilde gezip görebilecek.
KIZ KULESİ GİRİŞ ÜCRETİ 2023
Efes Antik Kenti giriş ücreti 550 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri