Buna göre Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler ile Türkiye'de yerleşik tüzel kişiler bundan böyle, aksi yönde bir düzenleme yapılıncaya kadar, sadece 30.06.2023 tarihinde bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar KKM hesaplarına dönüştürebilecekler ya da dolacak vadelerini uzatabilecekler.
Son dakika haberi! Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yeni bir karar alındı. Kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanabilir kurumlar vergisi istisnasında süre 30 Haziran 2024'e kadar uzatılıyor. Süre 31 Aralık 2023'te bitiyordu.
Vergi Sirküleri 71 : Kur Korumalı Mevduat Hesapları 31.12.2023 Sonuna Kadar Açılabilecektir.
Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023'ten 1 Ocak 2024'e uzattı.
KKM'de Bir Dönem Resmen Sona Erdi - YouTube.
İlgili 26 soru bulundu
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda.
Böylece 31 Aralık 2023 tarihine kadar açılan hesaplar da kur korumalı mevduat desteklerinden yararlanabilecek.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır.
Gerçek ve tüzel kişi müşterilerine kur korumalı mevduat hesabından faydalanma fırsatı veren kurumların arasında şu bankalar yer alır: Ziraat Bankası Yapı Kredi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çok önemli bir karara imza attı. Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) 3.36 trilyon liraya dayanan hesaplar için getirilen bütün düzenlemeler liralaşma stratejisi kapsamında geri kaldırıldı.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı ve vade sınırı kaldırıldı. KKM faizi yüzde 25'lere kadar yükselirken TL mevduat faiz oranları da yüzde 31'e kadar çıktı.
Vade başı tarihinde Bankaca belirlenen faiz oranı uygulanacaktır. Hesaptan kısmı çekim işlemi yapılamayacaktır. Ürüne özel uygulanacak stopaj oranı sıfır (0) olacaktır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılış işlemlerinizi tam mesai günlerinde saat 11:00-17:00 arasında gerçekleştirebilirsiniz.
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
İş günleri dışında yapılacak işlemlerde ise son iş günü Merkez Bankası tarafından açıklanan saat 11:00 döviz alış kuru kullanılmaktadır. Kur korumalı TL katılma hesapları, mevzuattaki kriterleri sağlamak şartıyla 31.12.2023 tarihine kadar devam edecektir. Vade sonu beklenmeden yeni hesap açılabilmektedir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
31 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7016 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Kur Korumalı Mevduat hesabı tek seferlik mi açılır? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı açılışıyla ilgili bir sınır bulunmamaktadır. Hesap birden fazla açılabilir.
Türkiye, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle 20 Aralık 2021 gecesi tanıştı. Sistemin hayata geçirileceğinin açıklanmasının hemen ardından, Türk lirası döviz kuruna karşı %40 değer kazanmıştı. Aralık 2021'de yaklaşık 16 liradan 11 liraya düşen dolar, neredeyse iki yıl sonra bugün 30 liraya yaklaştı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
Yine bir sene önce dolar kuru 17,42 TL iken Temmuz 2023'te 26,47'ye kadar çıktı. Toplam gider hesaplanırken bunların da dikkate alınması gerekiyor. TCMB'nin aylık kur ortalaması üzerinden her ayki KKM gideri hesaplandığında bu 17 aydaki maliyet 7,89 milyar dolar oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri