KKM'nin maliyeti ne oldu: Bu parayla kaç konut alınırdı, kaç kişiye asgari ücret ödenirdi? Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki paranın toplamı her hafta giderek büyüyor. 18 Ağustos 2023 itibariyle KKM hesaplarındaki para 3,4 trilyon lirayı aştı. Bunun dolar karşılığı ise 126,4 milyar Amerikan doları oldu.
Bankaların da KKM hesapları için Merkez Bankası'na yatırması gereken zorunlu karşılıklar yükseltiliyor. Veri eksikliği nedeniyle kesin tutar bilinmese de, KKM toplam hacmi Ağustos 2023'te 140 milyar dolara ulaşmıştı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış 3 ayda 569 milyar TL'ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 10 Kasım haftası itibarıyla KKM toplamı 2 trilyon 838 milyar TL oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre KKM 27 Ekim itibariyle 3 trilyon 7,9 milyon liraya geriledi, TL mevduat 8 trilyon 241,2 milyar liraya yükseldi. KKM'de haftalık düşüş 62.3 milyar lira olurken, TL mevduattaki artış da 121.6 milyar lira olarak hesaplandı.
Merkez'in zorunlu karşılıklar değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Kur Korumalı Mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar 6 aya kadar vadelide 5 puan artırıldı ve yüzde 30'a çıktı. 1 yıl ve 1 yıldan daha uzun vadeli olan KKM zorunlu karşılığı da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı.
İlgili 25 soru bulundu
Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
Müşterilerimizin Türk Lirası mevduatına belirlenen faiz oranında getiri sunarken aynı zamanda birikimlerinin yabancı para karşısındaki değerini koruyan vadeli mevduat hesabıdır. Bu hesabın aslında temelde vadeli mevduat hesabına benzer olduğunu söyleyebiliriz.
Vade sonu koşulu nedir? Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yeni bir karar alındı. Kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanabilir kurumlar vergisi istisnasında süre 30 Haziran 2024'e kadar uzatılıyor. Süre 31 Aralık 2023'te bitiyordu. 30 Haziran 2024 sonrası için de Cumhurbaskanı Recep Tayyip Erdoğan'a süre uzatma yetkisi veriliyor.
Buna göre Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler ile Türkiye'de yerleşik tüzel kişiler bundan böyle, aksi yönde bir düzenleme yapılıncaya kadar, sadece 30.06.2023 tarihinde bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar KKM hesaplarına dönüştürebilecekler ya da dolacak vadelerini uzatabilecekler.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında ne kadar para var, maliyeti ne kadar oldu? Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki paranın toplamı 2,5 trilyon lirayı aştı. Bu miktar 121,6 milyar Amerikan Dolarına karşılık geliyor. Mart 2022-Nisan 2023 arasında KKM'nin toplam gideri 5,6 milyar Dolar oldu.
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur değeri azalmışsa, anapara düşük olan kura göre güncellenir ve değişim oranı kadar kayıp yaşanır, kalan tutar vadesiz hesaba aktarılır.
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda. Yasal düzenleme gereği 31.12.2023'te sona ermesi gerekiyor.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Dilerseniz 100.000 TL'ye kadar kredinizi aylık %1,94 faiz oranıyla tahsis ücretli veya aylık %1,69 faiz oranıyla tahsis ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri