Derinin dermis katmanında yer alan kıl köklerinde çeşitli sebeplerden ötürü gelişebilen kıl kökü iltihabı çoğunlukla iyi huylu bir hastalıktır. Hafif enfeksiyonlar kendiliğinden iyileşebilir ancak kişinin yaşam kalitesini etkileyen durumlarda ağrı, kaşıntı gibi şikayetlerini gidermek için tedavi edilmesi gerekebilir.
Kıl kökü iltihabına neden olan etkene göre antibakteriyel, antifungal kremler veya tabletler önerilebilir. Özellikle kıl kökü iltihabı sık tekrarlayan hastalarda epilasyonda kullanılan tıraş bıçakları ve ağda kullanımına dikkat edilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Kıl kökü iltihabı; foliküler ünite olarak adlandırdığımız kıl ve yağ bezlerinden oluşan ünitenin; bakteri, mantar, parazit ya da virüs gibi birtakım etkenler ile enfekte olması anlamına gelir. Koltuk altı, sırt, bacak, göğüs, kalça ve yüz gibi vücudun çeşitli yerlerinde görülebilir.
Kıl Kökü İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kıl kökü iltihabı tedavi edilmezse enfeksiyon derinleşerek çıban (fronkül) ve bunların birleşmesiyle şirpençe (karbonkül) oluşabilir. Derin yerleşimli lezyonlar doğru tedavi edilmezse daha derin ve geniş yaralara, kalıcı renk ve şekil bozukluğuna sebep olabilir.
İlk oluşan kıl kökü iltihabı genellikle küçük kızarık bir kabarıklık şeklinde oluşur. Sivilce veya cilt döküntüsü gibi ortaya çıkan kıl kökü iltihabı tek bir kıl kökünde izole şekilde meydana gelebileceği gibi, çevredeki kıl köklerini etkileyerek birçok kökün etkilenmesi şeklinde de oluşabilir.
Merhabalar, batık kıl sorunundan kurtulmak için en ideal yöntem lazer epilasyondur. Batık kıl, kılın derinin dışına çıkamayıp derinin içerisinde uzaması durumudur. Lazer epilasyonda hedef kıl köküdür.
Follikülit birkaç gün içerisinde kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir. Ancak bazı risk faktörlerinin varlığında follikülite yol açan mikroorganizmalar derin dokulara yayılıp kan dolaşımına da karışabilir. Bu durumda genel durum bozukluğu, yüksek ateş gibi bulgular acil tedavi gerektirir.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
folikülit ile başı belada olanların 1 numaralı dostu dettol ürünleri.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kalçadaki tüylerden Buz Lazer ile kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Buz Lazer ortalama 8 seans önerilir. Her seans sonrasında tüylerde azalma, incelme ve seyrelme fark edilir. İlerleyen seanslarla birlikte kıl kökleri bir daha kıl üretemeyecek şekilde tahrip edilir.
Kıl dönmesi rahatsızlığı için genel cerrahi doktoruna gitmek gerekir.
Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında kara merhem diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu ancak soruna geçici bir çözüm ürettiği bilinmektedir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Antifungal ilaçlar: Eğer iltihap mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşmuşsa, doktorunuz antifungal (mantar önleyici) ilaçlar reçete edebilir. Oral antibiyotikler veya antifungal ilaçlar: Şiddetli veya tekrarlayan folikülit vakalarında, doktorunuz ağızdan alınan antibiyotikler veya antifungal ilaçlar önerebilir.
Sık sık değiştirin. Genital bölgede yer alan kıl ve tüyler jilet yardımıyla dikkatlice kesilmelidir. Eğer alerjik reaksiyonunuz yoksa jilet yerine tüy dökücü kremler ya da elektrikli traş makineleri tercih edilebilir.
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Folikülit kıl kökünün iltihabıdır. Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kılı çevreleyen ağrılı ve irinli şişlik olarak görülür. Sıklıkla kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir.
Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri