Klasik müzik, Batı müziği tarihindeki en eski müzik türlerinden biridir. Kökenleri Orta Çağ'a kadar uzanır ve o dönemde kilise müziği olarak kullanılmıştır. Klasik müziğin gelişimi, 1750 yılından itibaren ortaya çıkan
Batı kökenli bir müzik türü olan klasik müzik, ağırlıklı olarak 15. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında yaşamış bestecilerin çalışmalarından oluşuyor.
Bu anlatımın öncüsü Ludwig van Beethoven olarak kabul edilir. Bu dönemin diğer ünlü bestecileri de Franz Schubert, Carl Maria von Weber ve Gioacchino Rossini'dir.
Klasik müzik ilk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. 15. yüzyılda başlayan klasik müzik maratonu 17. yüzyılda barok dönemine girmiştir. Estetiği, güzelliği ve iyiyi temsil eden klasik müzik, müziğe yeni bir form kazandırmak amacıyla ortaya çıkmıştır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir.
İlgili 39 soru bulundu
Altı yüzyıllık Osmanlı tarihinin bölümlenmesinde, 1300-1600 yılları arasındaki klasik dönem, otokratik ve merkeziyetçi yönetimi, ekonomisi ile belirgin ve kendi içinde bütünlük niteliğine sahip bir dönem olmuştur (İnalcık, 2009: 39).
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Yüzyıl - 16. Yüzyıl. Klasik Türk müziğinin Fars ya da Bizans müziği etkileri ile şekillendiğine dair çok sayıda görüş belirtilse de, Türk musikisinin kökeni 10. yüzyıla ve Anadolu'ya dayanıyor.
Klasik Dönem bestecileri, müziği daha objektif ve evrensel bir dil olarak ele almışlardır. Bu dönemdeki besteciler, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven ve Joseph Haydn gibi isimlerdir.
Hayatı Boyunca 1100'den Fazla Eser Yaratıp "Müziğin Babası" Olarak Adlandırılan Johann Sebastian Bach. Klasik müzik tarihinin en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilen Johann Sebastian Bach, adını altın harflerle müzik dünyasına yazdırmıştır.
Meksika'da yapılan bir araştırmaya göre klasik müziğin depresyon ve melankoliyi hafifletmeye yardımcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla klasik müzik ruhsal anlamda pozitif etki ederek fiziksel olarak da iyi hissetmenizi sağlayan büyülü bir müzik türüdür.
Müzik dinlerken beyin, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu salgılıyor. Aynı zamanda iyi hissetmemiz için de nükleus akumbens adı verilen beynin haz merkezi harekete geçiyor ve en sevdiğin şeyi yapıyormuşsun gibi hissetmeni sağlıyor.
Hacı Arif Bey, Şevki Bey, Nikoğos Ağa, Tanburi Ali Efendi, Hacı Faik Bey, Tanburi Cemil Bey, Saadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Yaseri Asım Ersoy, Selahattin Pınar, önde gelen besteciler arasında sayılabilir.
Taşları veya kemikleri birbirine vurarak ses çıkartan insanoğlu, ilk çalgısını rüzgârda çeşitli sesler çıkartan sazlıkları gözlemleyerek yaptı. Kamışları kesip üzerine delikler açarak ilk melodileri üfledi. Ardından ritim ve armoni birleşti. Böylece müziğin icadı milattan önce 82 bin ilâ 43 bin yıllar arasında oldu.
Her enstrümandan birden çok sayıda bulunan üflemeli, telli, yaylı ve vurmalı enstrüman gruplarından oluşan büyük orkestralara, senfoni orkestrası denir. Bunlar uzun ve çeşitli bölümleri olan klasik müzik parçalarını çalmak için düzenlenir.
Öğrencilerin müzik türü tercih ortalamalarına bakıldığında en çok dinlenilen türün Rock ve Blues olduğu, onları Jazz ve Klasik Müzik türlerinin izlediği görülmektedir. En az tercih edilen türler ise Arabesk, Rap ve Türk Halk Müziğidir.
Geleneksel Türk müziğinin en eski şekli, Tunguzların şaman, Altay Türklerinin kam, Yakutların oyun, Oğuzların ozan adını verdiği ve din adamı, büyücü, şâir/müzisyen vasıflarını bir arada temsil eden kişilerin kopuz adlı saz eşliğinden çalıp çığırarak yarattığı ezgilerden ve ezgi türkülerden oluşur.
Klasik Türk müziği tarihsel açıdan altı döneme ayrılabilir: oluşum dönemi, dönüşüm dönemi, klasik dönem, son klasik dönem, romantik dönem ve reformist dönem. 10. yüzyılda yaşamış olan Farabi'den Timurlenk'in öldüğü 1405'e kadar geçen süre, Türk müziğinin nazari (teorik) yönleriyle açıklandığı ve yazıya aktarılmaya ...
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Müzik teorisinin Pisagor'dan başlayan çok eski ve uzun bir tarihi vardır. Doğu müziğinde ise teori tarihi Kindi ile başlar. Anadolu'da ilk müzik teorisi 15. yüzyıl başlarında Yusuf Kırşehri tarafından yazılmıştır.
Çeşitli araştırmalar, klasik müziğin temposunun insan kalbinin normal atışlarına benzer bir akışa sahip olduğunu gösteriyor. Endişeyi, kaygıyı ve stresi azaltan bu tempo sebebiyle her ne kadar doğrudan bir tedavi olarak uygulanmasa da klasik müzik, depresyon tedavilerinde kullanılıyor.
Polonyalı ünlü besteci Chopin 168 yıl önce öldü. Bedeni Paris'te gömülü, kalbi Varşova'da cam bir kavanozun içerisinde.
Bu enstrümanlar, kanun, keman, kemence, klarnet lavta, ney, rebab, santur, tanbur, ud, viyola,viyolonsel ve vurmalı çalgılar' dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri