Özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yolu ile ilgili kronik sinüzit ve bronşiti olanlar klima kullanımında tehlike altındadır. Klimaların direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesi, yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek, ödem ve yüz felci oluşturabilir.
Hastalık, özellikle su buharının içerisindeki bakterilerin solunmasıyla bulaşır. Kapalı ortak kullanım alanlarında bulunan klimalar aracılığıyla yayılması nedeniyle klima hastalığı olarak bilinir. Bakteriye maruz kalan herkesin hasta olmadığı gibi, insandan insana aktarım da söz konusu değildir.
Klima çarpmasının ortalama 3 gün etkisi görülür.
- Ortamın ısısını yazın da kışın da 20-24 derece arasında tutun. - Ortamın nemini yüzde 45-60 arasında tutun. - Klimaları ısıyı kademeli olarak artırarak ya da azaltarak kullanın. - Dışarıdan geldiğinizde ortamı aniden soğutmayın.
İlgili 27 soru bulundu
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Özellikle klimalı odada uyumak için dikkat etmeniz gereken pek çok husus var. Eğer yanlış klima koşulları altında uyunursa birçok rahatsızlık ve sağlık problemi ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yazın ve kışın klimalı odada uyumak sağlık açısından risk teşkil edebilecek unsurlara karşı önlem almaktan geçiyor.
Klima çarpması belirtileri ortalama 3 gün sürer ancak vücut direncinizin düşük olduğu durumlarda bu süre biraz daha fazla olabilir. Semptomların uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.
Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir. Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Pontiak ateşi olarak bilinen hafif bir lejyoner hastalığı şekli, ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi daha hafif belirtilerle seyreder. Pontiak ateşi akciğerleri etkilemez ve belirtileri genellikle 2 ila 5 gün içinde geçer.
Kişinin vücudunun nemli ya da terli olması, klimanın serinliğinin vücut tarafından daha etkin bir şekilde hissedilmesine yol açar. Benzer şekilde terin klima önünde kurutulması ya da klimanın direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesi de ısınmış kasların aniden soğumasına neden olur.
Bunlardan ilki bitki çayı tüketmektir. Bitki çayları vücut sıcaklığını dengeler. Ayrıca baharatlı yiyecekler vücut sıcaklığını artırarak klima çarpması riskini azaltabilir. Bol sıvı tüketerek de vücudun su kaybını engelleyebilirsiniz.
Klima zararlarından korunma yolları
Yaz aylarını kapalı ortamlarda çekilir hale getiren ve yaşam konforumuzu artıran klimalar bazen hastalıklara da neden olabiliyor. Bu rahatsızlıklar arasında ateşli boğaz enfeksiyonları, lejyoner hastalığı gibi hastalıklar bulunuyor.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yüksek sıcaklık ve nem klima kullanımının artmasına neden olabilir. Klimayı olması gerekenden daha düşük ısıda çalıştırmak gibi klimaların yanlış kullanımı klima çarpması gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Klima çarpmasının baş ağrısı gibi semptomları için doktorunuzun ya da eczacınızın önerdiği ağrı kesicileri alabilirsiniz. Eğer kas ağrısından muzdaripseniz bu durumda ılık bir duş, ağrılarınızı hafifletmek için en büyük yardımcılarınızdan!
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Dr. Seda Selimoğlu Köse, “Klimadan yayılan kuru havaya bağlı olarak, havadaki nemin azalmasıyla, vücutta aşırı su kaybı gelişebilmektedir. Sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle; baş ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilmektedir.
Klima hastalığı, tıp dilindeki adıyla “Lejyoner hastalığı” bir çeşit akciğer enfeksiyonudur. Legionella pneumophila bakterisini taşıyan su damlacıklarının solunması, klima hastalığının bulaşmasına neden olur. Bakımı yapılmamış klimalar, klima hastalığının en sık nedenidir.
Yaz sıcaklarından kurtulmak için çalıştırılan klimalar, bacalardaki “terse dönme olayı” nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olabilir. Ankara Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Klimanın üflediği serin havanın karşısında durmak pek doğru değil; hele de dışarıdan terlemiş olarak gelmişseniz. Terin üzerinizde aniden soğuması 'klima çarpmasına sebep olabilir. Boynunuz tutulabilir, başınızı çeviremezsiniz; nefes alırken göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılarınız olabilir.
Yüksek ısı değişimlerine bağlı olarak kas ağrısı, kas tutulması, baş ağrısı ve kramp gibi şikayetlere yol açabilen klima, kas tutulmasının yanı sıra bel, boyun ve sırt tutulmalarına neden olabilir.
Soğuk algınlığı veya nezle olarak da adlandırılan, yaygın olarak 1-3 gün arasında ortaya çıkan üşütme belirtileri, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve hafif ateş gibi belirtileri içerir.
Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
Mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına, üfleme havasının yakındaki pencerelerden içeri girmeyecek ve oluşturacağı gürültü komşuları rahatsız etmeyecek bir yerde konumlanmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dış ünite çalışma sesi rahatsızlık verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri