Normal kıl büyümesi İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir. İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de aynıdır.
Dostlar, internette biri şöyle yazmış, "Modern tıbba göre erkeklerde kıllanma süreci 10-15 yaşları arası (Bu süre değişken olmakla birlikte genel itibarıyla ergenliğe girişi sürecidir.) başlar, 18-20 yaşlarına dek devam eder. Çok nadir durumlarda 18 yaşına kadar kıllanma olmadığı söylenmektedir.
Ergenlik, kızlarda ortalama 10-11 yaşlarında, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlar. Fiziksel değişikliklerin ve büyümenin tamamlanması 4-6 yıl sürer ve genellikle kızlarda 15-16, erkeklerde 17-18 yaşlarda boy uzaması durur.
Kişiye göre değişen bu durum bir anormali olmadıkça 9 yaşından 12 yaşına kadar olabilir. Bu tüylerin alınmasında hiçbir sakınca yoktur. 10 yaşında ağda yapılır mi evet yapılır; ancak bu yaşta seçilen epilasyon yöntemi ne olursa olsun yanında bir yetişkinin yardımcı olması gereklidir.
Eğer bir folikül anajen fazında yer alıyorsa, o kıl uzar.
Anajenden katajene geçen folikül sonra küçülmeye başlar ve derinin dışına doğru ilerler. Bu aşamada yeterince hormon alamaz ve telojene geçtiğinde ise uzaması tamamen durarak dökülmeye başlar.
İlgili 22 soru bulundu
İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir. İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de aynıdır. Kalın tüyler ise hormon bağımlı olup kadında ve erkekte dağılımı farklılık gösterir.
Telajen Evre
Artık kılın uzaması durmuştur, kıl kökten ayrılmıştır. Bu evre dinlenme fazı olarak adlandırılır. Ortalama 2-3 ay sürer. Kılın kendiliğinden dökülmesi bu evrede gerçekleşir.
Yeni çıkan tüylerin alınması konusu, kız çocuklarında ergenlik dönemiyle birlikte gelişen fizyolojik değişimlerle ilişkilidir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir.
Ergenlik döneminin devam ettiği 12-16 (veya 18) yaşlarda hormonal üretim ve kıl köklerinin bu hormonlara duyarlılığı ise fazla oluyor. Bu yaşlarda uygulanacak lazer epilasyon, kılların dökülmesinde çok etkili olmamakla birlikte yanıt da geç alınıyor. 16 yaş ve altına lazer epilasyon önerilmiyor.
Ergenlik döneminin devam ettiği 12-18 yaş arasında hormon üretimi ve kıl köklerinin hormonlara duyarlılığı fazla olduğundan lazer epilasyon çok etkili olamayabilir veya yanıt geç alınabilir. Epilasyon işleminin kalıcı olması için ergenlik dönemi tamamlandıktan sonra yapılması uygundur.
Hayır kıllar alındıkça daha kalın çıkmaz.
Genelde erkeklerde gelişir, ara sıra kadınlarda da olabilir. Vellus kılı zaten çocuklukta bölgede mevcut olmasına rağmen, göğüs kılı terminal saçtır. Ergenliğe bağlı olarak yükselen androjen seviyelerinin bir etkisi olarak gelişir. Baş kıllarından farklı olarak, ikincil bir cinsel özelliktir.
CEVAP Erkek tipi kıllanmada anlattığınız durum normaldir. Yaş ilerledikçe, özellikle 40'lı yaşlarda kulak, kaş, göğüs ve sırt kıllarında birçok erkekte artış görülür.
Bu değişikliklerin yanı sıra boynun ön yüzündeki adem elması denilen çıkıntı da erkek çocuklarda bu dönemde görülen başka bir gelişmedir. Ses kalınlaşır ve boyun, göğüsler, kalçalar, bacaklar, kollar gibi vücudun çeşitli bölümleri kıllanmaya başlar. En son kıllanma yüzde bıyık ve sakalın çıkmasıyla tamamlanır.
Yaş ilerledikçe saçlarınız beyazlaşmaya ve dökülmeye başlamasına rağmen, beklenmeyen yerlerde istemediğiniz tüyler ortaya çıkabilir. Bu, erkeklerin burun ve kulaklarında uzayan kıllar anlamına gelebilir. Kadınlarda ise çenelerinde küçük tüyler görebilirler. Bütün bunlar hormonlarımızdaki değişikliklerden kaynaklanır.
ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ
Fiziksel gelişimleri genelde 18 yaşına kadar tamamlanırken, ruhsal ve sosyal gelişimleri 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ergenliğin sona ermesinde ergenliğin başlangıç yaşı ve seyri yol göstericidir.
Yalnızca kadınların %1.8'inde bu uzunluk 3.8 cm'den fazladır. 9) İnsan saçı 7 yıla kadar yaşayabiliyorken, genital bölgedeki kılların ömrü yaklaşık 3 haftadır. Yani, belirli bir süreden sonra genital bölgedeki kılların uzaması durur.
Koltuk altında kıllanma ise genellikle meme gelişiminin başlamasından 1-2 yıl sonra, ortalama 12-13 yaşlarında ortaya çıkar. Bazı çocuklarda daha erken yaşta da başlayabilir. Koltuk altında kıllanmanın, genital kıllanmadan önce başlamış olması nadir görülen bir durumdur.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
KAÇ YAŞINDAN ÖNCE EPİLASYON YAPTIRMAK SAKINCALIDIR? Epilasyon, sanılanın aksine belirli bir yaştan önce yapılırsa bir sağlık problemine neden olmaz. Bazen epilasyonun başlamasıyla ince ayva tüyleri tetiklenebilir ve tüyler kalınlaşabilir. Fakat tüylenme çok rahatsızlık verici ise her yaşta epilasyona başlanabilir.
Bacaklar, bilekten yukarıya doğru nazikçe tıraş edilmelidir Koltuk altları, aşağı, yana ve yukarı olmak üzere gereken her yönde tıraş edilmelidir. Bikini Bölgesi, önce tüylerin uzama yönüne doğru tıraş edin; ardından daha yakın bir tıraş için tekrar tıraş kremi sürüp ters yöne gidebilirsiniz.
Sonuç olarak vücut kılları kökünden dökülürler. Bu problem genellikle geçicidir. Stresli durum ortadan kalktığında kıllar veya saçlar tekrar büyürler ancak bu süreç birkaç ay alabilir. Vücut bazı ilaçlara veya kimyasallara maruz bırakıldığında saç ve vücut kılı dökülmesi görülebilir.
Kılı besleyense alt derideki kılcal damarlardır. Burdan kıl kök hücresi beslenir ve keratinleşmiş kıllar deri yüzeyine çıkar.
Kıl kökleri lazer ışınlarıyla tamamen yakıldığı için kılların tekrar uzaması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri