Klomeni ilk kez kullanacak olan kadınlar, genellikle 50 ml tableti 5 gün boyunca düzenli olarak alır. Eğer bu ilacı kullanırken adet kanaması yaşanırsa, ilaç kullanımına ara verilir. Daha sonra kanama bittiği tarihten 6 gün sonra yeniden kullanmaya başlanır.
Adet döneminin ilk günlerinde başlanan Klomen tedavisi, birden fazla olgun yumurtanın gelişmesine yardımcı olur. Genellikle, 50 mg dozajındaki tabletler günde iki kez olmak üzere 5 gün boyunca kullanılmalıdır.
6 aylık süre boyunca klomen kullanan hastalarda yaklaşık % 80 oranında yumurtlama sağlanabilmektedir. Tüp bebek tedavilerinde yaklaşık 5 gün süre ile klomen kullanımı özellikle yumurtalık rezervi düşük hastalarda elde edilecek yumurta sayısını arttırabilmektedir.
Uygulama yolu ve metodu: Başlangıç dozu olarak, 5 gün süreyle öğün aralarında günde 50 mg'lık tek bir dozun alındığı bir ön test kürü önerilmektedir. KLOMEN tedavisine menstrüyel siklusun yaklaşık 5. günü başlanmalıdır.
Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Cinsel İlişki
İğne yapıldıktan sonra cinsel ilişki, yumurtanın döllenme şansını artırır. Yumurta çatlatma iğnesi sonrasında, ilişki aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmelidir: İğne yapıldıktan 24-48 saat içinde ilişkiye girilmesi önerilir.
İlgili 27 soru bulundu
Klomen ile kolay gebe kalınır mı? Klomen sadece yumurtanın çatlaması ile döllenmeye uygun hale gelmesi için etkili olan bir ilaçtır. Klomen kullanarak yumurtasının çatlamasını sağlayan ve bu şekilde daha kolay gebe kalan kadınların sayısı da çok fazladır.
İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.
Klomen adet döneminin üçüncü günü kullanılmaya başlar. Adet döneminde ilk günlerden başlayan bu tedavi sayesinde birden çok olgun yumurta elde edilebilir. Doktorlar genelde tabletler günde iki kez 5 gün kadar kullanmayı önermektedir.
İleri derecede saflaştırılmış FSH, klomifen sitrat tedavisinden sonra gebe kalamayan kadınlarda folliküllerin gelişmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Ayrıca normal olarak yumurtlayan ve tüp bebek yöntemi uygulanan kadınlarda çok sayıda follikülün gelişmesini sağlamak amacıyla da kullanılabilir.
En çok görülen yan etkiler: Vazomotor kızarmalar, karın bölgesinde huzursuzluk, anormal uterin kanamalar, over hipertrofisi, göğüslerde gerginlik ve dolgunluk, görmede bulanıklıktır. Seyrek olarak da ; Bulantı, kusma, gerginlik,uyku bozukluğu, baş dönmesi, poliüri, ürtiker görülebilir.
Erkek İnfertilitesinde Klomen Kullanımı
Ancak erkek infertilitesinde klomen tablet kullanımı da oldukça yaygındır. Sperm üretimi ve sperm kalitesinin artırılmasında kullanılan klomen tablet, tüp bebek tedavileri boyunca baba adaylarına, ürologları tarafından verilebilmektedir.
Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için, yumurtlama dönemine yakın zamanda beraberlik sağlanmalıdır. Bu noktada en az 2 günlük cinsel perhiz erkekte ideal sperm sayısının ulaşılmasına olanak sağlamaktadır. Spermler yaklaşık 24 ile 72 saat kadar canlılığını koruyabilmektedir.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur.
Yumurtlamayı uyarmak için kullanılan klomen yumurtlama sonrası oluşan korpusluteum kisti rikini artırabilir.
Yumurta çatlatma iğnesi, hamile kalmak isteyen kadınlara yapılan bir tedavi şeklidir. Yumurta olgunlaştıktan 24-36 saat sonraya denk gelecek şekilde, ayda yalnızca 1 defa yapılır. Ancak her ay düzenli yapılacak bir uygulama değildir.
Klomifen, polikistik over sendromu olanlar da dahil olmak üzere yumurtlamayan kadınlarda kısırlığı tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Genellikle 5 gün süren bir tedavi süreci ile günde bir kez ağızdan alınır.
Adet kanamalarından birkaç gün önce başlayan çeşitli belirtiler (ruhsal belirtiler, vücutta şişkinlik hali, göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet) ve bu belirtilerin adet kanamasıyla beraber kaybolması, adet kanaması esnasında az veya çok hissedilen hassasiyet ve ağrı, yumurtlama olduğunun en kıymetli göstergelerindendir.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Yumurta çatlatma iğnesi gebe kalmayı hedefleyen kadınların başvurduğu bir tedavi yöntemidir. Yumurtanın olgunlaşmasından 24-36 saat sonrasına ayarlanarak sadece bir kez aylık olarak uygulanır. Ancak bu her ay düzenli yapılan bir işlem değildir ve belirli sağlık sorunları olan kadınlara tavsiye edilmez.
Letrozole kullanımına genellikle adetin 3. günü başlanır ve 5 gün süreyle günde bir (2,5 mg) ya da iki tablet alınır.
Günde yaklaşık olarak 1-2 mm büyür ve çapı 18 ile 25 mm arasında bir büyüklüğe ulaştığında yumurtlama için hazırdır.
Ya da yumurta dondurma işlemi yapılacak işleme 36 saat sonunda geçilmelidir. Çünkü erkek spermleri 72-96 saat kadar canlılıklarını devam ettirmektedir. Yani bu iğne yapıldıktan sonra yumurta çatlamış bile olsa spermlerin bir şekilde yumurtayı dölleme şansı olabilmektedir.
Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı kimi zaman 1 ped kadar hafif kanama görülebilir. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Bu günler gebelik olasılığının yüksek olduğu dönemdir.
Normal bir döngüdeki adette, adetin ilk 5-6 gününde girmiş olduğunuz ilişkiden hamile kalma olasılığınız yok denecek kadar azdır. Fakat uzayan bir adet döngünüz varsa ve özellikle 10. günden sonra bu sürede bir ilişkiye girdiniz ve sizin yumurtlamanız da erken oldu işte o zaman gebe kalma ihtimaliniz var.
Gebelik dönemi LETU, gebelik döneminde kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar ve Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri